лікарняний фото

У лікарняні вінничан будуть входити вихідні і святкові дні

13 липня 2015, 08:31

Пораненим бійцям АТО під час служби лікарняні не нараховують

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У лікарняні вінничан будуть входити вихідні і святкові дні

    Додати коментар

Із 4 липня вінничанам змінили порядок нарахування лікарняних. Відтепер в лікарняні будуть входити вихідні і святкові дні.  До того ж, сума обчислюватиметься не за шість місяців, а за дванадцять.

– Така система усіх зрівняє. Тому що раніше одним попадали на цей період премії, матеріальні допомоги та одноразові виплати, а іншим — ні. Зараз грошові надбавки обов'язково увійдуть до обрахування лікарняного, — зазначає головний спеціаліст сектору надання матеріального забезпечення виконавчої дирекції Вінницького обласного відділу Фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності Людмила Медяна.

Цього року по-іншому нараховують і відсотки лікарняного залежно від трудового стажу. Раніше це було 60, 80 та 100 відсотків, зараз — 50 відсотків для тих, хто працює до трьох років, 60 — від трьох дот п'яти років, 70 — від п'яти до восьми років, 100 — понад вісім років.

— Також останні шість місяців перед лікарняним працівник повинен знаходитись на роботі. Тільки тоді лікарняне нарахують на офіційну зарплату. Буває, що людина має 20 років стажу, але останніх півроку не ходила на роботу, бо їздила, наприклад, на заробітки. Тоді їй лікарняний нараховують на мінімальну заробітну плату. Якщо працівник перевівся з іншої роботи, йому треба взяти довідку з Пенсійного фонду за даними персоніфікованого обліку, форма 5-ОК або 7-ОК. Інакше теж можуть обмежити лікарняне "мінімалкою", — каже Людмила Петрівна. — А якщо жінка знаходилась у цей час в декретній відпустці, то їй нарахують лікарняне від суми двох мінімальних зарплат.

Здати лікарняне можна не пізніше одного року з дня виписування з лікарні. Раніше обмежень не було. Проте, самі лікарняні можна продовжувати скільки завгодно, якщо є медичні покази.

– Повністю скасовано путівки. Тепер люди можуть купувати їх тільки за свій кошт, наш Фонд нічого не компенсує. Санаторне лікування збереглось лише як реабілітація. Деяким категоріям пацієнтів продовжують лікарняне, щоб вони долікувались у санаторії.

– Це ті, хто переніс інсульт та інфаркт, операції, опікові ураження, цукровий діабет, ожиріння. Як правило, на відновлення відводять близько трьох тижнів, - продовжує Людмила Медяна. - А ось бійцям АТО лікарняні зовсім не дають, вони вважаються мобілізованими і лікування їм по-іншому оплачується. Інша справа, якщо боєць вийшов на роботу, але знову потребує лікування. Тоді вже все відбувається, як і в інших пацієнтів.

Фото: tsn.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення