маршрутне таксі фото

«Якщо влада омине увагою пільговиків, то буде соціальний вибух», — вінничанин про підвищення тарифів на проїзд (ОПИТУВАННЯ)

23 червня 2016, 09:00

З першого липня виконком Вінницької міської ради вирішив підвищити тарифи на проїзд в громадському транспорті

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Якщо влада омине увагою пільговиків, то буде соціальний вибух», — вінничанин про підвищення тарифів на проїзд (ОПИТУВАННЯ)

    Додати коментар


З першого липня виконком Вінницької міської ради вирішив підвищити тарифи на проїзд в громадському транспорті, повідомляє кореспондент Vlasno.info. Зокрема, вартість квитку в тролейбусах і трамваях має зрости до 3 грн., в автобусах до 3,5 грн., а в маршрутних таксі до 3,5 — 4 грн. Однак, усі пільговики продовжать їздити безкоштовно відповідно до прав, прописаних у законодавстві.

— Компанії-перевізники більше року зверталися до нас з проханням переглянути тарифи на проїзд, — повідомив голова департаменту енергетики, транспорту та зв'язку Вінницької міської ради Олексій Пидоченко. — Це продиктовано тим, що постійно зростають ціни на паливо та електроенергію, а також запчастини. Альтернативою є лише скорочення транспорту на маршрутах.

За словами чиновника, з 2016 року у державному бюджеті не передбачено коштів на перевезення пільговиків. Тому необхідні кошти виділятимуться з обласного бюджету.

Vlasno.info запитав у вінничан, як вони ставляться до підвищення тарифів на проїзд.

Пенсіонер Микола особисто не хвилюється через підвищення тарифів на проїзд. Чоловік має також статус ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС і посвідчення інваліда другої групи. Проте загалом до цього ставиться погано:
вінничанин Микола фото

— Тарифи нічим не виправдані! — обурюється чоловік. — З одного боку можна зглянутися на становище місцевої влади і сучасних цін. Але ж у Вінниці третина населення — це пільговики, зокрема пенсіонери. Нехай підвищать їм пенсії, а потім можна відмінити пільги в громадському транспорті.

Дві колишні школярки Анастасії користуються громадським транспортом щодня. Дівчата очікують, що нові тарифи трошки, але вдарять по кишеням дівчат.
дві Анастасії фото

— Не підвищується в людей зарплата, а в транспорті не покращується сервіс, — говорить одна з них. — Так за що ми змушені платити? Водночас збільшиться плата за комунальні послуги.

Її подруга також вважає нові тарифи дещо несправедливими:

— Якщо підіймати зарплату працівникам транспортної галузі за рахунок підвищення проїзду для звичайних громадян, то і пасажирам спочатку варто підняти зарплати. А нам, майбутнім студенткам, варто збільшити стипендії. Тоді це буде справедливо, — обурюється друга Анастасія.

Але чимало вінничан не вважають поступове зростання цін за проїзд, чимось надзвичайним.

Студент Олександр наголошує, що у Вінниці проїзд в громадському транспорті є значно дешевшим, ніж в інших українських містах:
Олександр фото

— Можливо, ціна за квиток підвищується для того, щоб повернути кошти за ремонт техніки і колій. Сам я не часто пересуваюся містом у транспорті, проте вважаю, що підвищення є доцільним і виправданим. Ми ж не знаємо, що в інших обласних центрах люди платять більше за нас.

Однак не всі студенти часто їздять громадським транспортом.

Андрій, який в цьому місяці не купував проїзний, вважає, що з підвищенням цін на проїзд, продовжить економити:
Андрій та Микита фото

— Вже почалися канікули і я стільки не буду їздити містом, як навесні. Але з початком навчального року я скоріше за все знов придбаю проїзний. Звісно, що автопарк неможливо оновити, якщо не зростатимуть ціни. Тому подивимося: з'являться нові тролейбуси та трамваї на маршрутах чи ні.

Його товариш Микита взагалі не надто хвилюється цим питанням:

— Якщо гроші потрібні на ремонт тої ж площі Гагаріна чи оновлення парку, то мені не шкода зайвої гривні. До того ж я не настільки страждаю від нестачі грошей, щоб перейматися з цього приводу.

Анатолій їздить у громадському транспорті безкоштовно. Окрім пенсійного посвідчення він має пільги у зв'язку з політичними репресіями.
Анатолій фото

— Мене катували на Майдані у Києві 18 лютого 2014 року. І лише 21 квітня цього року я офіційно отримав за це компенсацію, в яку входить також безкоштовний проїзд.

За словами чоловіка, влада не ризикуватиме позбавленням пільговиків їхніх законних прав:

— Для тих людей, які майже не мають зайвих грошей підвищення цін є дійсно трагедією. Особливо це стосується пільговиків, зокрема пенсіонерів, яких у Вінниці чимало. По ним вже вдарило підвищення комунальних тарифів. І, якщо влада в питанні проїзду омине увагою цю пільгову категорію, то може очікувати на непередбачуваний вибух соціального невдоволення.

Як бачимо, загального осуду нових тарифів в суспільстві поки не спостерігається. Вінничани продовжують економити на усьому, в тому числі й на проїзді в громадському транспорті.

Головне фото: vorobus.com, фото Влада Боднара

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення