Українській державі вже четверть століття

25 років незалежності вінничанам запам'яталися Майданами, Євробаченням та кризами

24 серпня 2016, 09:45

Українській державі вже четверть століття

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

25 років незалежності вінничанам запам'яталися Майданами, Євробаченням та кризами

    Додати коментар

Українській державі вже четверть століття. Її бурхлива юність з надіями, помилками і пристрастями вже промайнула, залишивши після себе не лише безцінний життєвий досвід, але і купу недороблених справ та невивчених вчасно уроків. А ще спогади. Купу спогадів, приємних і не дуже. Vlasno.info поцікавилося у вінничан: які події найбільше запам'яталися їм за 25 років життя у незалежній Україні та як вони оцінюють пройдений країною історичний шлях?

Svitlana-ta-Liudmylaa

– Коли проголошували незалежність, мені було 12 років, - розповіла вінничанка Світлана. - Тоді навіть гадки не мала що це таке і як до цього ставитися. Розуміння прийшло тільки наприкінці 90-х, коли вступала до вишу, а усвідомлення в останні десять років. Найбільше ж мені запам'ятався останній Майдан. Всі сподівалися на краще, що щось зміниться, але в підсумку прийшло багато розчарувань. Взагалі, в пам'яті добре відклалися кризи: 2008-го року, 14-го року... Ну так, підписали асоціацію з ЄС, проте ніхто її поки не відчуває, і безвізовий режим вже два роки тільки обіцяють. Але є що пригадати хорошого: наприклад, дві перемоги на Євробаченні. Цьогоріч, наприклад, дуже переживала за Джамалу і раділа за неї. Також можу сказати про рідну Вінницю: місто стало кращим за роки незалежності. Сам дух Вінниці змінився на краще.

– До мене також усвідомлення того, що ми маємо свою незалежну державу прийшло не одразу, - додає подруга Світлани Людмила. - Такі речі приходять, коли відбуваються якісь потрясіння. І саме потрясіння краще відкладаються в пам'яті, тому найбільше запам'ятався стрибок долара з 8 до 40 гривень. А з позитиву відзначу, що молодь стала більш відповідальною, патріотичною. Люди нарешті відчули приналежність до держави.

Kateryna-Vasylivna-ta-Alla-Anatolivna

– Тоді, ще на початку шляху до незалежності, надій в людей було більше, ніж зараз, хоч і не всі вони справдилися, - cказала пенсіонерка Катерина Василівна. - Пам'ятаю, як почалася перебудова, гласність, і ми дивилися по телевізору соціально-політичні передачі. Я працювала у бібліотеці, була обізнана і підкована. Відчувала враження, що ось-ось щось має змінитися. І таки змінилося. Пам'ятаю, як в перші роки незалежності було важко, і як зараз стало багато в чому краще і у місті, і в країні, і це радує. Не зважаючи на проблеми, вперед дивлюся лише з оптимізмом, сподіваюся дочекатися по-справжньому гарного життя для своїх дітей та онуків.

Менш оптимістично налаштованою виявилися інша пенсіонерка, Алла Анатоліївна:

– Я тільки пам'ятаю, як змінювалися уряди і президенти, - ствердила вона. - Вони змінювалися, а краще не ставало, ось в чому справа. Коли проголошували незалежність, мені вже було за п'ятдесят. Щиро голосувала на референдумі за незалежність, але зараз, чесно кажучи, не пішла б голосувати. Зараз позитивного настрою ніякого вже немає. А от в 91-ому році все сприймалося інакше, з вірою у краще.

опитування фото

– Я пам'ятаю рівень свого життя як тільки проголосили незалежність, і бачу, що він погіршився, - промовила вчителька Людмила Анатоліївна. - Тоді, принаймні, була впевненість в завтрішньому дні. Хоча у 91-ому сприйняла проголошення незалежності із захопленням і піднесенням. Підтримала і Помаранчеву революцію 2004 року, була на Майдані. А от у 2013 на Майдан вже не вийшла, бо розчарувалася. Глобально з поганих подій, що сталися за ці 25 років, звісно ж, вкажу війну, яка точиться зараз, а от з наших здобутків виділю свободу слова. Принаймні, немає страху, що тебе хтось за щось "здасть" і тебе будуть переслідувати за твої переконання. Також, як вчителька, можу сказати, що значно виріс і ще зростає рівень самосвідомості молоді, це дуже помітно. А ще Вінниця стала кращою, це видно по розвитку інфраструктури. Місто від здобуття незалежності однозначно виграло. В цілому ж нам всією країною треба працювати над собою, і тільки тоді нас радо приймуть у Європі.

Valerii-Korovii

– Я чітко запам'ятав сам день проголошення незалежності, а ще ніч прийняття конституції, поділився своїми враженнями голова вінницької ОДА Валерій Коровій. - Відверто, дуже запам'яталися події Помаранчевої революції. І, зрозуміло, всі події, пов'язані із Революцією Гідності. Майдан, який горить, люди, які загинули, це все дуже драматично...

Valentyn

– Я пам'ятаю, як голосував за незалежність України на референдумі, і як дуже радів, коли її проголосили. Хоч і розумів, все одразу не буде і попереду на нас очікує багато проблем - пригадує вінничанин Валентин. - Я бачу, що люди, попри незалежність, продовжують психологічно мешкати в СРСР. Народ в нас ще радянський, особливо старше покоління. Зокрема, думаю, в цьому одна з причин, чому люди на окупованих територіях брали участь у псевдореферендумах, бо думали, що Росія - то "справжній" СРСР, в якому вони народилися.

Roman-Petryk

У 1991 році я був ще школярем, але відчуття від проголошення незалежності були незвичайні, - сказав настоятель храму святих Жон-Мироносиць міста Вінниці отець Роман Петрик. - Мабуть, радість передалася від батьків. Також пам'ятаю день прийняття конституції. З визначних дат можу пригадати двохсотріччя Шевченка і щорічні святкування Дня Хрещення Русі. Зараз Бог послав на нашу країну випробування, яке ми маємо пройти. Маємо тяжіти до справедливості, викорінювати із себе все погане. І тоді будемо процвітати.

фото автора

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення