вінницький бізнес-форум фото

«З 2018 року Україна почне відроджуватися», — економіст Андрій Длигач у Вінниці

22 вересня 2016, 19:30

Кандидат економічних наук спрогнозував шанси українців виринути з кризового застою

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«З 2018 року Україна почне відроджуватися», — економіст Андрій Длигач у Вінниці

    Додати коментар

Реалії та тенденції нашої держави в економічному розрізі окреслив у Вінниці генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длигач, — повідомляє Vlasno.info.

— Наразі ми знаходимося навіть трохи нижче планки 1991 року і вже пройшли "дно". Далі опускатися по всіх показниках уже нікуди — потрібно вже відштовхуватися і йти нагору. Тому ми ще трохи поборсаємося, а з 2018 року Україна почне відроджуватися і наше перебування поза часом закінчиться, — таким оптимістичним прогнозом пан Андрій свій виступ на Першому Вінницькому бізнес-форумі завершив.

А до цього розповів про те, що ми стаємо аграрною країною. Розвиток ІТ-сфери падає катастрофічно — на 42% за минулий рік. Між тим, реальність змінюється, як і запити споживачів.
Андрій Длигач фото
Андрій Длигач

— Більше не працюють механізми у бізнесі, які працювали до цієї кризи: "втюхати" товар споживачу більше не вийде, не спрацюють ні розсилки, ні нав'язлива реклама з вимогою «Купи!». Ключовою стала довіра до виробника, адже тепер нічого не сховаєш, все випливає.

Експерт рекомендує бізнесу орієнтуватися на те, щоб більше віддавати, дарувати людям радість, адже довіра та нешаблонні ідеї — це нові цінності ринку майбутнього.

— Потрібно створити нову модель: припиніть "задовольняти" своїх клієнтів та догоджати їм, а просто включіть їх всередину вашого бізнесу. Творіть з ними: нехай вони беруть участь розробці нових товарів, дають свої пропозиції, спілкуйтеся з ними. Відмовтеся від ієрархічних структур в компанії, та від "недоступності" організацій (тут пан Андрій навів приклад банків, які раніше відгороджувалися від клієнтів куленепробивним склом, а нині сидять за одним столом та говорять на рівних, — авт).

Учасникам бізнес-форуму, серед яких були, переважно виробники товарів, Андрій Длигач розповів, що ті прийоми, завдяки яким вони подолали минулу кризу, тепер, скоріше за все, не спрацюють.
вінницький бізнес-форум фото

— В 2017-му не буде того, що було в 2012 році: 400 мільярдів гривень лежать у людей в "заначках", гроші, які могли б урятувати нашу економіку, наразі не в офшорах і не в кишенях олігархів — вони на руках у людей і ми їх не витрачаємо. Головна кровоносна система української економіки не працює.

Ситуація у законодавчому полі, за словами експерта, погана, Верховна рада ніяк не може прийняти прогресивних економічних законів. Але очікування людей ідуть врозріз з цим:

— Ми втомилися від поганих очікувань і готові купувати та витрачати залежані гроші, але бізнес сам не готовий продавати, бо орієнтується на кризу. А потрібно моделювати майбутнє. Не чекайте поки поміняються цінності — міняйте їх самі.

Схожу ідею висловили й інші учасники форуму. Маркетинговий директор компанії Wog (мережа автомобільних заправок) Віталій Ткаченко поділився досвідом розвитку своєї мережі АЗК.
Віталій Ткаченко фото
Віталій Ткаченко

— Ми вирішили не чекати, поки наша влада зробить в Україні "Європу" — ми зробили те, чого так прагнуть українці, самотужки. Подорожуючи Європою, ми дивувалися сервісу на їх заправках та на залізниці. Тому в Україні крім кави на заправках та електронних додатків, які роблять зручним життя наших клієнтів, ми запровадили сервіс у швидкісних потягах. Якщо ви бачили акуратних офіціантів у "Інтерсіті", які пропонують каву та їжу, то зрозумієте, що Європу можна перенести сюди, якщо мати правильний підхід до бізнесу, — розповів Ткаченко.

Наводили експерти, як приклад інструменту майбутнього, побудованого на довірі, створення ОСББ. А Андрій Длигач запросив вінницьких бізнесменів доєднатися до розробки податкової реформи, спрямованої на те, аби прибрати податківця від бізнесу і спрямувати його діяльність на контроль виведення коштів.

Фото Ірини Басенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення