секс зв згодою фото

«Акти згоди на секс», «зґвалтування у шлюбі — не злочин»: що мають знати вінничани про фейки

16 січня 2019, 17:47

Закон розмежовує поняття «зґвалтування» та «сексуальне насильство»

Vlasno.info
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Акти згоди на секс», «зґвалтування у шлюбі — не злочин»: що мають знати вінничани про фейки

  Vlasno.info   Додати коментар

Цього місяця набули чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо обов'язкової обопільної згоди на статеві стосунки. У зв'язку з цим в інтернеті з'явилося багато фейкової інформації щодо трактування нововведень. Особливий ажіотаж утворився навколо так званих «Актів згоди на секс», тож з'ясуймо, потрібно підписувати якісь документи щодо статевих стосунків чи ні. Про це повідомляє Vlasno.info.

Перш за все потрібно сказати, що зміни, які набули чинності 11 січня 2019 року, були внесені задля реалізації положень Конвенції Ради Європи щодо посилення відповідальності за сексуальне та домашнє насильство. Тепер закон чітко визначає базові поняття Кримінального кодексу України, пов'язані із сексуальними злочинами, а також чітко визначає покарання за них. Поява в законі нового терміну «добровільна згода» лише додатково роз'яснює, що якщо особа не бажає вступати в статеві стосунки, то потрібно дати їй спокій. Тобто, діє правило: "Якщо я особисто не хочу займатися сексом – я можу цього не робити. І ніхто не має права мене змушувати".

sex-za-zgodoyu-1 1

У соціальних мережах почали з'являтись приклади «Актів згоди» на секс, які українці, навіть перебуваючи у шлюбних стосунках, нібито повинні підписувати перед тим, як зайнятися сексом. Насправді ж у законі говориться про кваліфікацію ознак насильства, а не на форми письмових дозволів на статевий контакт.​ Згідно зі змінами, поняття «зґвалтування» визначається як «вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи». Тобто наголос робиться саме на відсутність добровільної згоди особи на статеві зносини, а також роз'яснюється, що секс може мати різні форми. Раніше термін «зґвалтування» трактували лише з медико-біологічної точки зору: як вагінальний секс між чоловіком та жінкою. Все інше вважалося задоволенням статевої пристрасті неприроднім способом, тепер же інші види сексу без добровільної згоди також набувають характеру зґвалтування.

Словосполучення «добровільна згода» має дуже важливе значення, особливо у випадку, коли чоловік і жінка є подружжям. Адже досить часто один з партнерів сприймає секс як «подружній обов'язок», а не добровільні статеві стосунки. І коли в подружжі є примус до статевого акту – це вже є домашнім насильством, от тільки і кривдник, і постраждала особа не розуміють, що секс без згоди – це зґвалтування, а не подружній обов'язок. Нововведення посилюють захист жінок (чоловіків), які стали жертвами сексуального насильства або зґвалтування від власного свого партнера в подружжі.

Насправді «Акти на згоду», «розписки» та інші письмові підтвердження згоди на сексуальний акт законом не передбачені. Не прописана в законі й присутність свідків. Головне – відсутність примусу, а згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин.

sex-za-zgodoyu-3 1

У законі також посилюється відповідальність за сексуальне насильство: (вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи), зв'язок із неповнолітніми, примус до шлюбу та незаконне проведення аборту.

Варто сказати, що в у Кримінальному кодексі України з'явилося розмежування понять «зґвалтування» та «сексуальне насильство». Сексуальне насильство не передбачає проникнення в тіло іншої людини – це можуть бути домагання, примушування до перегляду порнографічної продукції або інші різновиди насильства. Зґвалтування ж обов'язково передбачає проникнення в тіло іншої особи і здійснюється без добровільної згоди потерпілого.

sex-za-zgodoyu-4 1

Розвінчування міфів:

Письмова згода на секс: в законі не прописана обов'язкова письмо згода на сексуальні стосунки, важлива лише добровільна згода обох сторін до початку сексуального контакту.

Зґвалтування у шлюбі – не злочин: навіть, якщо зґвалтування вчинила особа, яка перебуває з потерпілим у сімейних відносинах це є обтяжуючою обставиною і передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі.

Зґвалтуванням вважається лише секс: зґвалтуванням вважаються будь-які сексуальні дії без добровільної згоди потерпілої особи.

Згода на сексуальний акт діє на весь період статевого акту: особа може відмовитися від сексуального акту в будь-який момент, навіть якщо на початку дала свою згоду.

Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Довідково:

1. Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

2. Кримінальний Кодекс України

3. Кримінальний процесуальний кодекс України

Фото: uk.etcetera.media, kiev.informator.ua, expres.online, ukr.segodnya.ua


  Vlasno.info   16 січ. 2019 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення