Вишивання допомагає позбутися стресу та негативних емоцій

«Яскраво-червоним мають вишиватися сорочки лише для молодих дівчат» – вінницька майстриня

16 травня 2019, 13:34

Вишивання допомагає позбутися стресу та негативних емоцій

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Яскраво-червоним мають вишиватися сорочки лише для молодих дівчат» – вінницька майстриня

    Додати коментар

Сьогодні вінничани святкують із всім світом День вишиванки. Проте, мало хто знає, що означає орнамент вишиванки, які кольори та візерунки можна носити жінкам, а які лише дівчатам. А також, як раніше дівчата зберігали свою весільну сорочку. Кореспондентка Vlasno.info поспілкувалася із вінницькою майстринею, громадською діячкою Людмилою Томляк, яка розповіла найцікавіше, що знає про вишивку.

Символи вінницької вишиванки

На жаль, багато значень ми не знаємо, адже не всі символи передані від пращурів. Передаються вони лише від матері до дитини, від бабусі до внучки.

Будь-яка традиційна вишивка направлена на збереження роду, передачу традицій від покоління до покоління. В цьому й полягає весь сенс вишитої сорочки. Подільська вишивка відрізняється з-поміж інших лише технікою вишивання та кольорами. У Вінницькій області області характерна низь – це чорне тло і деякі кольорові вкраплення. Коли з'явилися кольорові нитки – сині, зелені, це значно вплинуло на вишиванку. До прикладу, родове дерево, засіяні поля – це ромби, або хрест – символ чоловічого та жіночого начала – є типовими вінницькими орнаментами.

podilskyj-ornament-vivvinsia-2 1

podilskyj-ornament-vivvinsia- 1

Жіночі та чоловічі вишиванки

Традиційні орнаменти дуже схожі, там різниці значної немає. Нюанси певні є. У жіночій сорочці використовують "водні" символи: вода, місяць, калина. У чоловічій – "прямі": прямий хрест, хміль, дух, виноград.

podilskyj-ornament-vivvinsia-4 1

podilskyj-ornament-vivvinsia-6 1

podilskyj-ornament-vivvinsia-3 1

 

Колір у вишиванці дівчат та жінок

Чорний колір в сучасному світі вважається траурним, то у вишивці – навпаки, він символізує землю, мудрість. Яскраво-червоним мають вишиватися сорочки лише для молодих дівчат. Чим старша жінка, тим вже її вишивка має бути скромнішою: стримані кольори та орнаменти. Вона не могла колись собі дозволити пишні бутони квітів. Однак, сьогодні про це мало хто знає. Ми, звісно, намагаємося відтворювати та поширювати ці знання. До прикладу, китайська машинка заполонила вишиванку маками, але ж так не вишивали. Мак хоч і вважається дівочим символом, проте його можна використати лише у вінку. Крім того, мак все життя вважався символом смутку. Я чула, що нареченій вплітали у вінок мак, якщо у родині хтось помер. Традиційна автентична вишивка взагалі геометрична, а не квіткова. Усі квіти, які зображують на вишиванках, є сучасним дизайном.

podilskyj-ornament-vivvinsia-5 1

Техніка вишивання сорочки

Традиційно вишиванка повинна вишиватися по колу. Тобто, сорочка складається з окремих частин – прямокутників, які потім збираються в одне ціле. На зап'ястках, шиї, передпліччі, тулубі вона має круглу форму. Оскільки вишивка є оберегом, захищає тіло і душу від зовнішніх впливів: і фізичних, і енергетичних. І отвори в цих колах зашиваються вишивкою: орнаментами-оберегами.

Коли жінка виходить заміж, у неї має власноруч вишита сорочка, яка створювалась із її думками та побажаннями. І от цю сорочку після весілля ховали в скриню та доставали лише тоді, коли її власниця відходила в інший світ. І якщо вона прожила щасливо зі своїм чоловіком, то орнаменти із її сорочки перешивалися іншими жінками, які хотіли щасливого заміжжя.

Взагалі, казати "вишиванка" неправильно. Але так кажуть, тому що це вважається сучасним терміном. Правильно – вишита сорочка. Вишиванкою можна назвати будь-який вишитий одяг.

Вишивка як терапія

Коли тобі погано, ти сідаєш вишивати щось, і настрій поліпшується. Але тоді цю річ не можна носити. Мені відомо, що рушники, які вишивають із поганими думками, несуть на кладовище і там залишають.

Читайте також: «Кланяюсь кожній матері Героя!» – Сергій Кармаліта. 

 

Хочете отримувати головні новини у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

Фото: ukr.media, Людмила Томляк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення