безпритульні собаки фото

Безпритульні собаки у Вінниці: бізнес, проблема чи злочин

23 січня 2016, 14:11

Чисельність безпритульних собак на вулицях Вінниці за останній рік значно зросла

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Безпритульні собаки у Вінниці: бізнес, проблема чи злочин

    Коментарі (1)


Чисельність безпритульних собак на вулицях Вінниці за останній рік значно зросла. Хтось на цей факт і не звертає уваги, а хтось боїться потрапити в щелепи розлючених зграй тварин.

Проблема безпритульних собак у місті ‒ тема не нова, восени ми розповідали про те, що у Вінниці відбуваються періодично труять тварин, навіть тих, що вже стерилізовані.

Сьогодні громадськість занепокоєна, адже питання безпритульних собак так і не вирішили, а їх кількість збільшується. Активісти скаржаться, що влада не хоче допомагати їм утримувати тварин, а виділяє кошти лише для того, щоб відмивати. Про це ми вже розповідали у сюжеті влітку.

Муніципальний притулок для собак і котів будуватимуть навесні

На сайті вінницької міської ради ми знайшли «Програму охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Вінниці на 2013-2020 рр.». Змістом Програми є проведення комплексу управлінських і правових заходів, направлених на зниження чисельності безпритульних тварин в місті.

Зазначимо, що цю «Програму» повинні виконувати аж чотири департаменти міської ради (комунального господарства та благоустрою, житлового господарства, інформаційних технологій, економіки та інвестицій), а також Вінницький обласний благодійний фонд захисту тварин «Планета».
безпритульні собаки фото

Також планується будівництво муніципального притулку за європейськими стандартами. Ось, що ми прочитали у "Програмі" з приводу притулку: "Якщо протягом 45 днів після відлову тварини та утримання її у муніципальному притулку не було знайдено господаря чи особи, що виявила бажання її утримувати, до тварини застосовується метод евтаназії"

‒ На 2016 рік на "Планету" коштів ми ще не планували, бо займаємося створенням нового притулку. З міського бюджету на будівництво притулку вже виділено близько чотирьох мільйонів. Його планують відкрити на вул. Гонти, площа буде десь 17 га. Це буде притулок для котів та собак на 400 місць. Також планується створити комунальне підприємство на 16 осіб, які будуть працювати в притулку, ‒ інформує працівник Відділу утримання об'єктів благоустрою Департаменту комунального господарства та благоустрою Сергій Пасічник.

В «Планеті» кажуть, що в 2016 році на їхніх собак влада запланувала 168 тисяч гривень

В БФ «Планета» розповідають, що ці кошти мізерні і розраховані лише на стерилізацію та перевезення тварин. Що їдять та де живуть тварини ‒ нікого не цікавить.

‒ Ми зверталися в міськраду, щоб зробити нас комунальною одиницею в складі Департаменту комунального господарства та благоустрою, аби хоч якісь більші кошти давали, але у відповідь чуємо ‒ "ні". А щодо того, що собаки будуть перебувати в притулку 45 днів, ‒ це маячна, бо ніхто їх там рахувати не буде. Найлегше відразу вбити, ніж лікувати та доглядати, як це робимо ми, ‒ розповідає голова наглядової ради БФ захисту тварин "Планета" Алла Шевченко.

«Доцільніше було б ці кошти витратити на стерилізацію та вакцинацію»

Активісти із захисту тварин вважають, що притулки зараз не вигідні. А в нинішній ситуації кожних 45 днів у Вінниці будуть масово "присипляти" собак. Бо навряд чи усіх зможуть звідти забрати небайдужі люди.

‒ Собак побільшало, люди багато тварин повиганяли, от вони і бродять. Тільки за цей тиждень волонтери знайшли і повернули власникам 4 собаки. А тим часом наша влада «старається», ‒ з початку року волонтерами зафіксовано три випадки навмисного отруєння собак. Сумно бачити жорстокі методи "очистки міста" (як люблять казати наші депутати), ‒ розповідає волонтер Олександр Островський.

‒ Щодо нової "Програми" влади, ‒ це узаконення вбивства тварин, яке не вирішить проблеми, адже цей процес буде безкінечний. Ще в 2013 році я пропонувала міськраді свою програму, основне завдання якої ‒ стерилізація. На той час вона коштувала 2 мільйони грн., а це набагато дешевше і ефективніше, ніж притулки і метод евтаназії, які пропонує влада. Доведено, що притулки утримувати не вигідно, хіба, що їх будуть спонсорувати магнати, але в нас таких нема, а дійсно гуманний спосіб усунення тварин ‒ задоволення не з дешевих, ‒ зауважує директор ГО "ВО "Товариство захисту тварин" Людмила Сидорук.

"Якщо тварина здорова, хоч і безпритульна ‒ евтаназію ніхто не робить"

Що робити з безпритульними тваринами, ми вирішили запитати і у ветеринарів. Вікторина Очеретяна ‒ прихильник стерилізації. Вважає, що евтаназія проблем не вирішить.

‒ Як і всі тварини, безпритульні собаки мають свій ареал перебування. Якщо заберуть одних ‒ з'являться інші, ‒ стверджує ветеринар Вікторина Очеретяна.

Нас зацікавила і цінова політика процедур з тваринами. Зателефонували в приватну ветеринарну клініку. Ось що з'ясували: евтаназія, наприклад, 30-ти кілограмової тварини буде коштувати приблизно 300 грн., кожні 10 кілограмів збільшують вартість послуги ще на 100 гривень. Те ж саме стосується і стерилізації, приблизна ціна якої 300-450 грн. Поволі розмова перейшла про безпритульних собак.

Ветеринар, почувши про евтаназію безпритульних тварин пояснив:

‒ Іноді нам приносять бездомних собак чи котів і хочуть, щоб ми їх "усипили". Але, якщо тварина здорова ‒ ми її ніколи не чіпатимемо, бо це зовсім не гуманно. Евтаназія робиться лише тоді, коли тварина смертельно хвора, і така смерть полегшить її муки і болі, ‒ зауважує ветеринар Євген Трофімов.

"Коли зграя собак починає гавкати в центрі міста ‒ стає моторошно..."

На багатьох вулицях Вінниці сьогодні дійсно перебуває чимала кількість безпритульних тварин, деякі з них ще з ошийниками, ‒ очевидно ще донедавна жили з господарями. Бігають зграйками, іноді гарчать на людей і навіть смикають за одяг. Комусь з вінничан байдуже, а в когось з'являється паніка і страх.
безпритульні собаки фото

‒ Це величезна проблема. Сьогодні йшла по Театральній і на мене гавкало аж четверо собак. Дуже злякалася і не знала що робити, аж поки хтось до них не засвистів. А уявіть, як ходять школярі, це ж центральна вулиця, ‒ каже вінничанка Тетяна Колодій.

‒ Я ніколи не боялась цих тварин, при можливості навіть їх підгодовувала. Боятись починаєш тоді, коли вони бігають зграями, ‒ зізнається вінничанка Альона Осадчук.

‒ Кількість тварин збільшується через те, що деякі власники не розуміють, що тваринам потрібно багато догляду, часу та коштів. Багатьом простіше просто викинути тварин на вулицю і забути, розповідає ‒ вінничанка Дар'я Гоц.

‒ Можливо, безпритульні пси і є небезпечними, але в більшості випадків вони добрі створіння. І мені здається, що вони навіть більш дружні до людей, ніж ті які мають хазяїна, ‒ каже вінничанин Андрій Ворона.

‒ Знаю багато випадків, що люди дуже тішаться маленькими улюбленцями, але коли вони підростають, їм то місця в квартирі замало, чи тісно, чи діти... Вся проблема виходить від людей, ‒ зазначає вінничанка Анна Гецко.
безпритульна собака фото

"У районах катастрофа"

Ми вирішили дізнатися і про те, що робиться з безпритульними тваринами не лише у Вінниці, але й в області. Власниця приватного притулку для важкохворих тварин зі Жмеринки розповідає, що бездомних собак у місті багато, а міська влада на будь-які пропозиції навіть не реагує, виділяти хоч якісь кошти на утримання тварин не збирається.

‒ У мене в притулку майже 60 котів і собак, а годувати їх нічим. Тварини зараз їдять 1 раз в два дні. Добре, що хоч небайдужі люди допомагають, школярі приходять, гроші на утримання перекидають навіть з Росії. А от місцева влада чомусь вирішила, що тварини їм не потрібні. Мер обіцяв прийняти програму щодо догляду за безпритульними тваринами, але приймає по цей день, на будь-які пропозиції не відповідає, ‒ з сумом розповідає власниця приватного притулку для важкохворих тварин "СОС" із Жмеринки Анжела Липецька.

Заробляти на покалічених тваринах ‒ вигідний бізнес для вінницьких "псевдоактивістів"

Останнім часом, як розповідають окремі активісти із захисту тварин Вінниці, у місті активно працюють "псевдолюбителі" безпритульних тварин. Кажуть, що схема проста, ‒ шахрай знаходить безпритульну тварину, бажано скалічену, ‒ фотографується з нею і поширює світлину разом з проханням про допомогу в соцмережах. Натомість, небайдужі люди скидають гроші на лікування тваринки, хоча так званий "борець" за природу цих хворих песиків чи котів давно викинув напризволяще. Ще жахливіший факт: заради свого матеріального збагачення, ‒ ці особи самі ж завдають каліцтва тваринам (збивають машинами, б'ють) аби потім по звичній схемі сфотографувати, розмістити в соцмережах і заробляти кошти.

Тому, залишається сподіватися на справжню гуманність до тварин від влади і від жителів Вінниччини.

Фото Віти Омельчук

Коментарі    Оновити список коментарів

Наталія
0 # Наталія 21.09.2018, 23:01
Доброго дня! Я студентка Вінницького педагогічного університету ім. М .Коцюбинського . Сьогодні ,повертаючись з прогулянки із моєю подругою , ми замітили сумну картину : безпритульний пес був дуже худий та голодний , він їв навіть не сміття , він їв ящик який лежав біля прибраного смєттєвого бака. Серйозно , ця неприємна картина нас неприємно вразила . Ми потратили останні кошти , які відкладали на дорогу додому ,щоб хоч трішки нагодувати цього собаку.
Будь ласка , зверніт на це увагу !
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення