зник безвісти фото

Колишній СБУшник зник із військової частини більше року тому – на Вінниччину не повернувся

22 лютого 2017, 15:20

Вінницький військовослужбовець Володимир Чуй з листопада 2015 року не виходить на зв'язок

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Колишній СБУшник зник із військової частини більше року тому – на Вінниччину не повернувся

    Додати коментар

Вінницький військовослужбовець Володимир Чуй з листопада 2015 року не виходить на зв'язок: матір каже, що син зник безвісти, правоохоронці запевняють: у розшук чоловіка не оголошували. Що ж сталося насправді та куди зник чоловік, який пропрацював сім років у регіональному Управлінні СБУ у Дніпрі та мав доступ до державної таємниці — намагалася з'ясувати кореспондентка Vlasno.info.

Йому 34 роки, навчався у Львівському військовому ліцеї, потім пішов у армію.

Протягом дев'яти років служив у регіональному управлінні Служби безпеки України у Дніпропетровській області. Потім звільнився зі спецслужби, деякий час працював у автосалоні в Дніпрі, далі повернувся на малу Батьківщину — у Жмеринський район. У березні 2015 року пішов добровольцем на Схід.

Востаннє із сином мама Людмила Іванівна зв'язувалася восени 2015 року. Під час останньої телефонної розмови говорили про гроші.

– Він сказав, що йому мають нарахувати 62 тисячі гривень за бойові дії, зазначив, що йдеться про знищену техніку противника, – пригадує Людмила Іванівна. – Просив, щоб я відкрила йому рахунок, на який би надійшли би кошти. Гроші на рахунок так і не прийшли, а з сином після тієї розмови я вже не говорила.

Був у лавах 30-ої окремої гвардійської Новоград-Волинської механізованої бригади, деякий час вони дислокувалися поблизу Золотого у Луганській області, потім їх перекинули під Бахмут. Крайнє місце служби — 54-та окрема механізована бригада.

– Мене посилали в СБУ, в поліцію, у військову прокуратуру. Кругом сказали, що будуть шукати мого сина, навіть мали дати матеріали у передачу "Жди меня". Згодом мені сказали, що він самовільно залишив військову частину у листопаді 2015 року, а за це має настати кримінальна відповідальність. Але він колишній СБУшник, він знає, що за дезертирство можна потрапити у в'язницю, він не міг залишити військову частину, – переконана мама.

Ми написали інформаційний запит до військової прокуратури сил антитерористичної операції: тут, в принципі, мають займатися справами, що стосуються кримінальних правопорушень військовослужбовцями у зоні АТО.

Втім, там відповіли: кримінального провадження щодо Володимира Чуя у них немає, як і у підпорядкованих військових прокуратурах Донецького, Луганського, Маріупольського, Харківського гарнізонів.

– Упродовж 2015-2017 років Чуй В.П. вказаними військовими прокуратурами за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень не затримувався та до кримінальної відповідальності, у тому числі за статтями 407, 408 ККУ, не притягався, – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Стаття 407 — це самовільне залишення військової частини.

Стаття 408 — це дезертирство.
відповідь військової прокуратури на запит про зниклого безвісти Володимир Чуй фото

У вінницькій поліції сказали, що у розшуку Чуй Володимир Петрович не перебуває.

Таку ж інформацію надали і в Службі безпеки України: у розшук чоловік не оголошувався.

– Слідчими органів СБУ не затримувався, повідомлення про підозру йому не здійснювалося, у розшук не оголошувався, – відповіли у спецслужбі.
відповідь СБУ на запит про зниклого безвісти Володимир Чуй фото

У списках полонених його також немає.

У Вінницькому обласному військовому комісаріаті мають витяг із наказу командира військової частини про те, що "водій ІІ мінометного взводу мінометної батареї самовільно залишив місце служби".

Фактично, це однойменна стаття 407 Кримінального кодексу України (самовільне залишення військової частини або місця служби). Втім, кримінальних проваджень, зареєстрованих у військовій прокуратурі Вінницького гарнізону Центрального регіону України щодо військовослужбовця Володимира Чуя немає.

Процесуально це відбувається так: якщо протягом трьох годин після зникнення військовослужбовця із місця служби його не знаходять, то про це інформують військову службу правопорядку, а ті вже проводять низку розшукових дій.

У Вінницькому зональному відділі військової служби правопорядку кажуть, що у їхній пошуковій базі такого військовослужбовця немає.

У 54-ій окремій механізованій бригаді Збройних сил України повідомили, що у листопаді 2015 року підрозділ перемістився на полігон після піврічної участі у зоні проведення антитерористичної операції. Ці бригадні тактичні навчання відбувалися на Широколанівському загальновійськовому полігоні у Миколаївській області. Мета: відновити боєздатність, підсилити підрозділ офіцерами, сержантами, рядовим складом, відремонтувати та отримати техніку та озброєння.

Приблизно у цей час і пішов із підрозділу Володимир Чуй, що дислокувався тоді на Миколаївщині, але не дійшов до батьківського дому на Вінниччині, у Жмеринському районі.

Шукати чоловіка у межах України (чи, можливо, за її межами), аби встановити, чому він пішов із полігону, чому не прийшов до матері, чому не подзвонив їй, чи чому змінив номер телефону, чи справді він мав отримати понад 60 тисяч гривень за знищену техніку бойовиків, із яких мотивів він вирішив самовільно припинити службу в українському війську — правоохоронці не поспішають. Матір вкотре має звертатися до правоохоронців, аби ті поновлювали пошуки її сина.

За інформацією СБУ, станом на початок 2017 року зниклими безвісти вважаються 490 осіб.

Ілюстративне фото: iPress.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення