державний кордон в  Ямполі фото

Державний кордон на Вінниччині: пасуться корови, рибалять чоловіки, а «вода не зберігає слідів»

04 травня 2017, 19:07

У місті Ямпіль, на березі річки Дністер, який і є водним кордоном між Україною та Республікою Молдова, діє пасажирський пункт пропуску до молдовського села Косеуць

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Державний кордон на Вінниччині: пасуться корови, рибалять чоловіки, а «вода не зберігає слідів»

    Додати коментар


Ми вже розповідали читачам Vlasno.info про те, як облаштований державний кордон із невизнаним Придністров'ям на Вінниччині, у Піщанському районі. У ще одному прикордонному районі ми готували репортаж із пункту пропуску в Могилів-Подільському та розповіли вам, як службові пси допомагають фіскалам та вартовим кордону. На Вінниччині іще один район межує із іноземною державою — Ямпільський. Тут діє кілька пунктів пропуску через Дністер. На одному із них побувала кореспондентка Vlasno.info.

По базарних днях молдовани чимчикують на ямпільський ринок

У місті Ямпіль, на березі річки Дністер, який і є водним кордоном між Україною та Республікою Молдова, діє пасажирський пункт пропуску до молдовського села Косеуць. Дістатися по той бік Дністра можна поромним сполученням. Такий вид переправи — майже унікальний для України (пором курсує ще у Цекинівці на Ямпільщині, в Одеській області тощо) та рідкісний для Європи. Обслуговують пункт пропуску військовослужбовці відділу прикордонної служби "Ямпіль".
державний кордон в  Ямполі фото
державний кордон в  Ямполі фото

Баржа курсує приблизно щогодини із українського берега — залежно від інтенсивності пасажиропотоку. Середня кількість людей, які перетинають кордон у Ямполі — близько 70, однак це залежить від дня: базарний чи ні, свято чи будень тощо.
Сергій Пахомі фото
Сергій Пахомі

– У Молдові продукти набагато дорожчі, а у вівторок та п'ятницю у Ямполі розгортається ринок. Тоді і спостерігаємо інтенсивний пасажиропотік молдован до українського сусіднього міста, – розповідає начальник відділу прикордонної служби "Ямпіль" Сергій Пахомі. – Здебільшого ходять пішки, але їдуть і автівками, лише легковими. Баржа може витримати до 20 тонн вантажу.

Серед найпоширеніших товарів, які везуть додому із України — овочеві набори, меблі, а ще — ковдри та постільну білизну. Ближче до сезону відпочинку молдовани, кажуть прикордонники, їдуть на відпочинок до України — на берег Чорного моря. Везуть із собою... кавуни.

Засіб перетину кордону — у приватних руках

Баржа та її складові компоненти на обох берегах Дністра належать молдовському підприємцю. У тім числі — і державні прапори Молдови та України на ній.
державний кордон в  Ямполі фото

– Після цієї зими ми зробили толерантне зауваження молдовській стороні, бо вони змінили свій прапор, але не оновили наш синьо-жовтий стяг. Після зауваження оновили і наше знамено, – каже Сергій Пахомі.

Паром працює у світлу пору доби — від сьомої години ранку до 19-ої вечора. Підходимо до пункту пропуску. Тут працюють і митники (що оформлюють вантажі), і прикордонники (що працюють із документами). На військовій формі, на грудях, бачимо у кожного із них прикріплені червоні маки.

– Загальнодержавна ситуація, – коментують вони, маючи на увазі День пам'яті та примирення, який відзначається восьмого травня.

Спокійний кордон: пасуться корови, рибалять чоловіки, а "вода не зберігає слідів"

Пункт пропуску — це кількасот квадратних метрів території, яка надійно охороняється. На березі річки жителі випасають корів, а місцеві мешканці рибалять. Коли я перебувала на кордоні, пором був біля молдовського берега, а інтенсивність пасажиропотоку була невеликою — на пункті пропуску спокійно.
державний кордон в  Ямполі фото
державний кордон в  Ямполі фото

Інформативні таблички на пункті пропуску — трьома мовами: українська, англійська, молдовська.

Найбільшою проблемою тут називають власне специфіку цієї ділянки кордону — вода, яка замітає всі сліди.

– Якщо, наприклад, на кордоні із Придністров'ям є протитанкові рови, контрольно-слідові смуги, то на нашій ділянці — лише вода. Якщо у їхньому випадку можна побачити сліди на ґрунті та виловити таким чином правопорушників, то у нас — річка. Вода не зберігає слідів, – ділиться Сергій Пахомі.

Перевірити дно Дністра та "засмутити" контрабандистів

А іще однією проблемою називають...транзитний спирт. Кілька місяців тому затримали велику партію речовини на під'їзді до кордону. Тоді якісно та ефектно спрацювали оперативні співробітники прикордонної служби, затримавши зловмисників та не допустивши контрабанди.

– Качати спирт через дно Дністра зараз стає важче, бо річка міняє русло та течію. Крім того, ми достатньо часто тралимо дно ріки спеціальними пристроями у пошуках спиртоповоду, постійно працюють водолази, – запевняє начальник відділу, переконуючи, що у контрабандистів зараз немає шансу.
державний кордон в  Ямполі фото
державний кордон в  Ямполі фото

АТО та адмінкордон із Кримом — бойовий досвід ямпільських "зелених беретів"

Майже увесь відділ прикордонної служби "Ямпіль" пройшов службу у зоні проведення антитерористичної операції.

– Наші люди стоять і на адміністративному кордоні з Кримом, і "на нулі" в АТО, – каже очільник відділу.

Прикордонники володіють англійською мовою, що не раз допомагало порозумітися із тими, хто перетинає кордон.

– Одного разу їхали румуни, не розуміли ні української, ні російської. Я звернувся до них англійською, поспілкувалися та з'ясували всі моменти, – розповідає Максим Федюхін, заступник начальника відділу прикордонної служби "Ямпіль".

Користуючись нагодою, Vlasno.info вітає Могилів-Подільський прикордонний загін із річницею створення — четвертого травня 1992 року Наказом Командувача Прикордонних військ відроджено цей підрозділ прикордонників. Безпечного кордону, законослухняних громадян, які перетинають кордон, мирного неба над головою, родинного затишку!
державний кордон в  Ямполі фото
державний кордон в  Ямполі фото
державний кордон в  Ямполі фото
державний кордон в  Ямполі фото
державний кордон в  Ямполі фото
державний кордон в  Ямполі фото

Фото Людмили Кліщук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення