органічне землеробство фото

«Органічну продукцію з України залюбки замовляють за кордоном» – керівник «Агроекології»

13 червня 2019, 21:16

Протягом останніх років в Україні активно розвивається органічне землеробство

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Органічну продукцію з України залюбки замовляють за кордоном» – керівник «Агроекології»

    Додати коментар

В Україні протягом останніх років активно розвивається органічне землеробство. Воно передбачає дбайливе ставлення до землі. Її не переорюють глибоко, а просто розпушують злегка верхній шар ґрунту. Також ті, хто займаються органічним землеробством, повністю відмовляються від мінеральних добрив. Одна з найбільших компаній в Україні, яка займається органічним землеробством, розташована на землях Шишацького та Зіньківського районів Полтавської області. Більш детально знайомилась з роботою підприємства "Агроекологія" кореспондентка Vlasno.info.

– Ще з 1998 року відмовились від міндобрив. Перейшли на органічне землеробство. Адже відомо, як ці добрива шкодять людям, - зазначає Генеральний директор приватного підприємства "Агроекологія" Гліб Лук'яненко. - Було багато випадків, коли помирали бджоли після того, як збирали пилок з оброблених полів. Відомо також, що у багатьох господарствах сіють протруєне зерно. Ми від цього відмовились. Закуповуємо все насіння в надійних постачальників. Технологія вирощування в органічному землеробстві така, що ми обходимось без усіх шкідливих речовин. Застосовується тільки робота бактерій.

Glib-Lukyanenko 1

Відтак, в "Агроекології" замовляють сировину для виготовлення дитячого харчування тощо. Переважно все йде за кордон.

– Цьогоріч спробували вперше висадити органічний ріпак. Озимий ріпак — досить складна культура. Бо його всі шкідники люблять. Але ми все ж наважились його посіяти, - розповідає він. - І ось, бачите, виріс він досить гарний.

organichne-zemlerobstvo-3 1

За словами Гліба Лук'яненка, вирощують вони зернові на замовлення.

– Є загальний євростандарт, а є ще приватні, більш жорсткі. І платять за це більше. А для ринку Канади потрібно зовсім інших стандартів дотримуватися. Тобто, до всіх замовників потрібен індивідуальний підхід, - запевняє гендиректор. - Досить часто замовники самі нас знаходять. Крім того, беремо участь у міжнародних виставках. Іноді трапляються форс-мажори. Наприклад, зі Швейцарії замовили на пробу пшеницю. А фуражну групу товарів везуть не в контейнерах, а просто в трюмі. І ось туди потрапили жуки. Витруїти їх можна лише вуглекислим газом. Відтак, з контракту на п'ять тисяч євро, ми зробили знижку у 3 тисячі євро на наступне замовлення. Адже обробка зерна вуглекислим газом коштує 2,5 тисячі євро.

Sergiy-Kozin 1

Головний агроном Сергій Козін, що лише другий рік займається органічним землеробством, зізнається, що найважчим було подолати психологічний бар'єр:

– Нас вчили в університетах зовсім іншому. Там ми чітко знали, яке добриво як діє. А тут зовсім інший механізм. Крім того, поля ми не переорюємо. Тільки поверхнева обробка.

organichne-zemlerobstvo-produkty 1

Наразі Україна має лідируючі позиції щодо постачання органічної продукції.

– Ми займаємо четверте місце світі по обсягу імпорту органічної продукції у ЄС серед усіх країн світу і перше – по обсягу імпорту органічної продукції у ЄС у Європі, - говорить консультант Інституту органічного сільського господарства Наталія Прокопчук. - Відповідно до ринкового дослідження органу сертифікації «Органік Стандарт» та Спілки виробників сертифікованих органічних продуктів «Органічна Україна», консультаційного органу «КьюС», Інформаційного центру «Зелене досьє» станом на 25.10.2018 р. в Україні є 4 вітчизняних виробники продукції органічної молочної переробки, 1 виробник – органічної м'ясної продукції, 15 виробників – органічних круп, 11 виробників - органічних олій, 3 виробники органічних спецій тощо.

Nataliya-Prokopchuk 1

Українськими органічними новинками 2018 року були органічні вареники і пельмені, а також перший у Східній Європі органічний цукор (буряковий).

Довідка:

Першим використовувати органічне землеробство почав Іван Овсінський ще сто років тому. Він перейняв досвід китайських землеробів, коли перебував на Далекому Сході. Пізніше відпрацьовував цей метод на Поділлі та в Бесарабії. У своїй книзі "Нова система землеробства" він писав: "Верхній шар ґрунту слід залишати на поверхні для того, щоб він збагатився перегноєм. Це має велике значення, оскільки дає можливість повітрю постійно проникати в ґрунт, унаслідок чого в ньому посилюються фізичні й хімічні процеси, що сприятливо впливають на розвиток рослинності ".

У Вінницькій області метод Івана Овсінського використовує фермер Олексій Дон. Запевняє, що завдяки системі органічного землеробства вже десятки років отримує чудові врожаї зернових.

organichne-zemlerobstvo-karta 1

За даними Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації, якщо 2005 року область експортувала органічної продукції на 200 тисяч євро, то нині ця цифра складає трохи більше 30 мільйонів євро. Євросоюз наразі дуже зацікавлений у розвитку органічного землеробства. Норвегія надала на підтримку органічного землеробства в Україні 50 мільйонів євро, а Євросоюз виділив 13 мільярдів євро на розвиток дрібних сільгоспвиробників в рамках східного партнерства.

organichne-zemlerobstvo-2 1

Читайте також: Унікальний мобільний ЦНАП обслуговує віддалені села на Сумщині.

Хочете отримувати головні новини у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

Фото: Тетяна Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення