молоко фото

Вінниччина наторгувала з Китаєм 35 мільйонів доларів

06 жовтня 2015, 16:51

20 компаній із Вінниччини продають свою продукцію Піднебесній

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінниччина наторгувала з Китаєм 35 мільйонів доларів

    Додати коментар

Вінницькі аргофірми посилюють економічний зв'язки з Піднебесною. За цей рік агровиробники отримали 35 мільйонів доларів від поставок своєї продукції. Основну частку продовжують обіймати продукти рослинництва, але збільшується й важливість м'яса та молока.

Зараз в Україні 18 компаній-виробників молока та молочної продукції отримали дозволи для експорту своєї продукції до Китайської Народної Республіки. Серед них — чотири, що працюють у Вінницькій області. Вимоги для аграріїв узгоджувались з Піднебесною та повністю відповідають світовим стандартам. Також до Китаю свою продукцію постачють два виробники м'яса з Віннччини.
Микола Неїлик фото
Фото Сергія Наконєчного

— Вінницька область продає до Китаю 10% продукції. В основному, це соя та кукурудза, але тваринництво посилює позиції. Так, на м'ясі та молоці Вінниччина заробила 35 мільйонів доларів, — каже директор Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Микола Неїлик.

Збільшення товарообігу між країнами обумовлене диверсифікацією експорту через конфлікт з Російською Федерацією. Проте, підготовка до співробітництва почалась ще декілька років тому. Міжурядові комісії проробляли умови співпраці та нарешті дійшли згоди.

З 2012 року розроблялись програми атестації виробництв для того, щоб товари АПК стали еквівалентними вимогам Китаю. Зараз аграрії можуть пройти атестацію у міністерстві та отримати дозвіл на експорт. Проте, залишаються проблеми з оподаткуванням. Регіони розробляють програми та вносять свої пропозиції задля забезпечення адекватного розміру ПДВ. Передбачається, що поки що залишається спеціальний режим оподаткування для сільгоспвиробників. Про це під час селекторної наради заявив заступник Голови Держветфітослужби Олександр Вержиовський.

На думку Миколи Неїлика, ліцензування через міністерство для цивілізованої країни є застарілим механізмом. Наприклад, у Румунії дозволи на експорт видають місцеві регулювальні органи. Вони ж сертифікують фермерів. А це значно спрощує роботу аграріїв та позбавляє від зайвої бюрократії.


Головне фото — zik.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення