Олег Йолтуховський фото

Зірка спорту з Вінниччини шукає кошти на підготовку до Олімпійських змагань

07 червня 2017, 08:42

Лижник Олег Йолтуховський є переможцем багатьох міжнародних змагань

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Зірка спорту з Вінниччини шукає кошти на підготовку до Олімпійських змагань

    Додати коментар

Багаторазовий чемпіон України з лижних гонок з Бару Олег Йолтуховський має усі шанси виступити на зимових Олімпійських іграх-2018 у Пхьончхані (Південна Корея) від Вінниччини, повідомляє Vlasno.info.

Спортсмен входить до збірної України, однак коштів на тренування і підготовку до змагань на нього з Міністерства молоді та спорту не виділяється, хоча б і мали. Його тренер і батько Юрій Йолтуховський звернувся до депутатів облради, щоб з обласного бюджету виділили кошти на підготовку хлопця. Мова іде про 600 тисяч гривень. Однак, каже тренер, вистачило б для початку і 200 тисяч.
Юрій Йолтуховський фото
Юрій Йолтуховський, фото Тамари Тисячної

Питання розглядали під час засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм.

— У спорті, на жаль, лобіюються окремі регіони. У нас зараз старший тренер з лижних гонок — представник Сумської області. Тому на фінансування за рахунок міністерства включені лише представники цієї області. Але Олег знаходиться вище в рейтингу за цих спортсменів. Він виконав усі нормативи, є переможцем і призером багатьох міжнародних змагань, багаторазовим чемпіоном України з лижних гонок. І хоча в договорі прописано, що член збірної України фінансується за рахунок Міністерства. А насправді фінансування немає, — розповів тренер.

За словами Йолтуховського, через недостатнє фінансування цього виду спорту в області, він змушений віддавати своїх учнів до інших областей, де справа з фінансами краща.

— У нас вже був випадок, коли я віддавав дітей до інших областей, бо там краще фінансування. Вони ставали чемпіонами світу, чемпіонами Європи, учасниками олімпійських ігор, майстрами спорту міжнародного класу. Олегу теж пропонували виступати за Харків, Львів. Він і зараз зарахований до вищої спортивної школи майстерності у Києві. Але це вперше, коли спортсмен може виступити саме за Вінницьку область.

Сам Олег Йолтуховський розповідає, що раніше в основному до змагань доводилось готуватися за власний рахунок. Тільки якщо раніше курс євро і долара був нижчим, то зараз без підтримки це нереально. Так, щоб виїхати на 3-4 спортивні збори на рік потрібно 150-200 тисяч гривень. При цьому одягом та лижами спортсмена не забезпечують.
Олег Йолтуховський фото
Олег Йолтуховський, фото надане Олегом Йолтуховським

— За сезон проходить не один збір — і в Україні, і за кордоном. У нас на Вінниччині немає умов для тренування. Зараз, наприклад, у Бару я можу хіба бігати крос та крутити велосипед. Потрібно виїжджати на тренування. А виїзд у ті самі Карпати теж коштує недешево. А щоб, наприклад, поїхати у Фінляндію, де якісні траси, потрібно 40-50 тисяч гривень, — розповідає спортсмен.

Олег каже, хоче змагатися саме від Вінниччини, хоча підтверджує, що пропозиції від інших областей дійсно були.

— Коли тільки починав займатися лижним спортом, років десять тому, виступав за Хмельницьку область. Бо була можливість потрапити взагалі на змагання. Зараз, звісно, хотів би від Вінниччини виступати, нащо мені інша область? У цьому немає сенсу, — розповідає хлопець.

Щоб вирішити це питання до Міністерства молоді та спорту поїхав Начальник управління фізичної культури та спорту Сергій Чернявський. Посадовець, коментуючи ситуацію, зазначив, що зустріч з Міністром молоді та спорту Ігорем Ждановим дійсно відбулася. І ситуація може вирішитись позитивно.

— Ми говорили про можливість включення спортсмена як кандидата до олімпійської збірної України. Вона формується за півроку до початку змагань зі спортсменів збірної України. Зараз чекаємо відповідного наказу від Міністра. Коли ж це станеться, підніматимемо питання щодо фінансування, — сказав Чернявський.

Головне фото: vn.20minut.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення