Стусове коло у Вінниці фото

В Донецькому університеті обговорили шляхи «повернення» Стуса на Донбас

29 жовтня 2015, 15:17

У вівторок в Донецькому національному університеті пройшов літературно-музичний проект «Стусове Коло»

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

В Донецькому університеті обговорили шляхи «повернення» Стуса на Донбас

    Коментарі (6)


У вівторок в Донецькому національному університеті пройшов літературно-музичний проект «Стусове Коло». Складався він з двох частин: обговорення актуальних питань і вистави. Розпочався захід із круглого столу. В ньому взяли участь не тільки викладачі Донецького університету, а й Вінницького державного педагогічного університету, музичний гурт сестер Тельнюк, син поета, літературознавець Дмитро Стус. Одними з питань, які були винесені на обговорення, стали повернення української культури на тимчасово окуповані території і роль особистості Василя Стуса у цьому процесі.
Стусове коло у Вінниці фото

Досить проблемним для всіх учасників бесіди виявилося питання діалогу між людьми, що залишилися на окупованих територіях, які до того ж могли співпрацювати з окупантами. Наскільки ймовірним є сама можливість проведення цього діалогу? І які аргументи можна використати у спілкуванні з мешканцями територій, що були звільнені від окупації, і з тими, хто досі в ній залишається.
Стусове коло у Вінниці фото

— Те, що ми робимо всередині української культури, ми не ретранслюємо за межі решти нашого українського культурного гетто, — зазначив Дмитро Стус, — Позиція сили закінчується, а далі буде йти життя. Я думаю, що ми маємо йти еволюційним шляхом. Адже зараз в окупованому Донбасі ім'я Стуса викликає, як мінімум, роздратування та ненависть. А сам образ Стуса, як активного політичного діяча досі заважає розгледіти за ним Стуса-поета.

Натомість доцент Донецького університету Олег Соловей звернув увагу на те, що для діалогу, як такого, необхідними є хоч якісь безпечні умови його проведення. Натомість спроба проведення подібного заходу в теперішньому Донецьку в кращому випадку закінчиться попаданням гранати у вікно.
Володимир Мозгунов на Стусовому колі фото

— Ми прожили в Донецьку значну частину власного життя і постійно чули про "діалог", — говорить декан філологічного факультету Донецького університету Володимир Мозгунов, — Те, що українізація тієї ж освіти має відбуватися поступово, плавно нам втовкмачували занадто довго. Ми так прожили 25 років і прийшли до того, що маємо те, що маємо. Наразі, питання культури — це питання національної безпеки. Звичайно, це має бути діалог, але якихось інших невідомих нам поки позицій.
Стусове коло у Вінниці фото
Стусове коло у Вінниці фото
Закінчився захід літературно-музичним проектом "Стусове Коло". Режисером вистави є Сергій Проскурня. Її специфіка полягала в діалозі між образом поета Василя Стуса і його сином Дмитром Стусом. Кожен період життя подається як певне символічне коло, виходячи з якого митець переходить в інше, геть відмінне від попереднього.


Фото Богдана Новака та зі сторінки спільноти ДонНУ у соцмережі Facebook

Коментарі    Оновити список коментарів

Марія Дудник
0 # Марія Дудник 01.11.2015, 18:45
Сказала б, що насмішили своєю любов'ю до Стуса, але, по-моєму, це більш скидається на цинізм. Скільки до цього часу на Донбасі є музеїв пам'яті Стуса? Яка заслуга ДонНУ у створенні історичних пам'яток, пов'язаних з іменем поета-патріота? І взагалі, яке ставлення до української мови на Донбасі?!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Валентин Зайчук
0 # Валентин Зайчук 31.10.2015, 19:20
краще б вони думали як і де вони будуть навчати тих студентів яких набрали на навчання! вони пообіцяли державні місця і золоті гори от і люди повелись а насправді це банальний ДАнецкій разводняк, завтра він переїде в свій Данецк і всі студенти переїдуть разом із ним в пост ДНРівське місто із купою сепаратистів які не переносять укр мову! ви цього хотіли?
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Кира Костенко
0 # Кира Костенко 31.10.2015, 15:31
Обговорили б своє повернення на Донбас, ніхто не хоче? У них взагалі програшна ситуація: на Вінниччині ніхто ДОСІ не приймає їх за своїх, а на "батьківщині" ніхто ВЖЕ їх такими не сприйме. Дивує лише те, як при всьому цьому вони займають ще непогані місця в рейтингу університетів... Мабуть, то було помилкою.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Iren Shvets
0 # Iren Shvets 30.10.2015, 20:49
Це не університет, а просто розводняк!!! Моя сестра туди вступила, бо купилась на державну форму навчання, але рівень знань, який вони дають студентам - нижче плінтуса!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Аліса Богучарова
0 # Аліса Богучарова 30.10.2015, 20:02
На жаль, пересічні донеччани до цього часу не активізувалися у боротьбі з агресором. А можливо, ще й досі не визначилися з Батьківщино. Не думаю, що Василь Стус їх врятує, бо варто самим боротися за свою незалежність.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Игорь Василевский
0 # Игорь Василевский 30.10.2015, 08:28
А шляхи повернення Донецького у Донецьк не обговорювали? А треба було б
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення