молодіжне бієнале народних ремесл Вінничини фото

На Вінниччині найдавніші українські ремесла відроджуються дитячими руками

28 травня 2017, 11:24

Квіткові панно, татарські розписи на тарілках та ляльки в техніці пап'є-маше, виготовлені дитячими руками, виставляють нині у Вінницькому краєзнавчому музеї

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині найдавніші українські ремесла відроджуються дитячими руками

    Додати коментар

Квіткові панно, татарські розписи на тарілках та ляльки в техніці пап'є-маше, виготовлені дитячими руками, виставляють нині у Вінницькому краєзнавчому музеї, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

V Молодіжне бієнале українських традиційних ремесел приурочене до Міжнародного дня музеїв та Міжнародного дня захисту дітей, а також присвячується Віктору Наконечному.

– Виставка присвячена 70-літтю нашого подільського майстра народного малярства Вінниччини Віктора Наконечного, уродженця села Клембівка Ямпільського району. Він є лауреатом Національної премії ім. Т. Шевченка, зокрема за серію робіт «Край мій сонячний». Працював у техніці олійного і темперного живопису, – розповідає завідувач сектором виставкової роботи музею, мистецтвознавець Тетяна Журунова.
Тетяна Журунова фото
Тетяна Журунова

На бієнале свої роботи презентували учні різноманітних шкіл мистецтв Вінниччини. Зокрема, Жмеринським центром позашкільної роботи м. Жмеринка. Керівник гуртка «Умілі руки» Оксана Пославська розповіла, що із їхнього гуртка у бієнале брали участь 4 дітей. Вони працюють у техніці «витинанка», «лялька-мотанка», а також уміють творити картини із фарбованої манки.

– Наші дівчата неодноразові призери Всеукраїнських конкурсів. Ми нещодавно повернулися зі Львову, там наших дівчаток одразу запросили на безкоштовне навчання у місцеві технікуми. Тепер дівчата вирішуватимуть погоджуватись чи ні, – розповідає Оксана Пославська.
Оксана Пославська фото
Оксана Пославська

Іринка Маркова, 8-річна майстриня-витинальниця із Вінницької дитячої школи мистецтв сьогодні презентувала свою першу роботу, але уже досить вдалу, під назвою «Мокоша».

– Я дуже люблю робити витинанки. «Мокошу» зробила всього за тиждень. Це найскладніша моя робота. Найбільше люблю витинати квіти та різноманітні листочки. Ще хочу вирізати «Берегиню», – каже авторка.
Іринка Маркова фото
Іринка Маркова

Іринка робить витинанки поки що лише для себе, збирає їх у власну приватну колекцію. Про те, щоб дарувати свої роботи рідним поки не замислювалась «їх ще треба зробити» – по-дорослому міркує дівчинка. Робити витинанки зовсім не складно.

– Головне – уміти тримати ножиці в руках, бажання і терпіння, – розповідає ще одна маленька майстриня витинання Сусана Мартинська.
Сусана Мартинська фото
Сусана Мартинська

Унікальним виробом юних майстрів стало великоднє дерево-витинанка, на якому, замість листочків та квітів - усі дитячі роботи у техніці «витинання».
великоднє дерево-витинанка фото

Неймовірні квіткові панно, які припадуть до душі кожному пишуть талановиті художниці студії «Скарб», зокрема 11-річна Вікторія Михайленко та 15-річна Анна Пруц.

Усіх учасники виставки нагородили цінними призами або грамотами. Дарували фарби, папір, ножиці та інші матеріали для рукоділля.

Загалом у бієнале взяли участь 87 юних майстрів і понад 100 найдивовижніших робіт. Квіткові панно, татарські розписи на тарілках, ляльки-мотанки, вироби з глини, ляльки в техніці пап'є-маше, солом'яні журавлі та багато іншого привабить вашу увагу та принесе естетичне задоволення на бієнале.

Виставку можна відвідати до 28 червня 2017.
молодіжне бієнале народних ремесл Вінничини фото
молодіжне бієнале народних ремесл Вінничини фото
молодіжне бієнале народних ремесл Вінничини фото
молодіжне бієнале народних ремесл Вінничини фото
молодіжне бієнале народних ремесл Вінничини фото
молодіжне бієнале народних ремесл Вінничини фото
лялька-мотанка фотоФото Ольги Бунич

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення