Іван Бондарчук фото

Cлідчі вінницької СБУ перевіряють, чи спілкувався екс-нардеп Іван Бондарчук із російськими агентами

22 травня 2017, 13:00

У рамках відкритого кримінального провадження за фактом державної зради вінницькі слідчі перевіряють телефонні з'єднання одного із фігурантів справи

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Cлідчі вінницької СБУ перевіряють, чи спілкувався екс-нардеп Іван Бондарчук із російськими агентами

    Коментарі


У рамках відкритого кримінального провадження за фактом державної зради вінницькі слідчі перевіряють телефонні з'єднання одного із фігурантів справи. Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Вінницького міського суду, передає Vlasno.info.

Минулого тижня прокуратура Вінницької області та регіональне управління Служби безпеки звітували про відкриття кримінального провадження за фактом державної зради. Причиною для відкриття справи стала інформація про акцію протесту, яка мала відбутися за фінансового сприяння із Російської Федерації.

Як стало відомо, у рамках цього провадження затримали керівника вінницької обласної організації партії "Союз лівих сил" Івана Бондарчука. Про це повідомив голова партії Василь Волга.

– Арештували 73-річного Івана Миколайовича за "зраду Батьківщині". Його звинувачують у тому, що він готував протестну акцію проти президента Порошенка. Загрожує Івану Миколайовичу 15 років в'язниці, – написав Василь Волга на своїй сторінці у соцмережі Facebook. – Що це насправді? Це помста за 9 Травня. Зараз вони будуть мстити всім, хто організував "Безсмертний полк", всім, хто вийшов 9 Травня із портретами своїх предків-визволителів. Тоді, 9 Травня, вони просто не змогли влаштувати криваву баню. Дуже хотіли, але не змогли. Було Євробачення. Було би не комільфо. А тепер можна. Тепер все можна.

Разом із тим, вінницькі слідчі СБУ продовжують розслідувати цю справу. Нещодавно просили у суді дозволу на тимчасовий доступ до документів, а саме — телефонних з"єднань.

Зокрема, слідчих цікавлять телефонні розмови із абонентами, які підписані як "Максим Іванович" та "Сергій".

– Протягом 2016 року він передавав вказаним іноземцям інформацію щодо актуальної політичної ситуації у Вінницькій обласній та міській радах, балансу політичних сил та настроїв депутатів, характеризуючих відомостей стосовно молодіжних організацій регіону та їх лідерів, акцій протестного характеру, особливо навколо створення "госпітальних округів", – йдеться у судовій ухвалі. – Ініціативно пропонував власну допомогу та вказував на необхідності активізації свого використання в інтересах іноземців.

У слідстві володіють інформацією, що у березні 2017 року він виїздив до Москви, де зустрічався із цими людьми, отримував інструкції щодо подальшої співпраці. У тім числі, домовилися про використання із метою конспірації окремого мобільного додатку.

А вже у березні почали планувати протестну акцію, під час проведення якої мали би використовуватися плакати із гаслами, що спрямовані на "різку критику влади та розпалювання сепаратистських настроїв".

Оскільки тимчасовий доступ до телефонних документів матиме доказове значення для відкритого кримінального провадження, підтвердити чи спростувати факт спілкування фігурантів справи між собою, то суд задовольнив клопотання слідчого.

Відтак, у матеріалах цього кримінального провадження тепер опиняться відомості про з'єднання, дату та час здійснення дзвінків, напрямок дзвінка, азимут його здійснення, розташування телефонної вишки тощо.

Також відомо, що фігурант справи спілкувався із посадовцями Державної Думи Російської Федерації. Скориставшись пошуковим сервісом, спробуємо дізнатися, чи є такий собі "Максим Іванович" у Держдумі РФ.

Виявляється, що Максим Іванович Щаблікін — депутат Держдуми Російської Федерації від фракції "Единая Россия".
Максим Щаблікін фото
Максим Щаблікін фото
Балотувався від цієї ж партії по 154 округу у Ростовській, сусідній із Україною, області.

Є ініціатором кількох законопроектів. Серед них: щодо правопорушень неповнолітніх, пропонував зміни до Лісового кодексу РФ, зміни до закону щодо регулювання видобутку вугілля, а ще Щаблікін ініціював зміни до російського закону "Про увіковічнення пам'яті загиблих під час захисту Вітчизни".

Можливо, саме із цією посадовою особою Держдуми спілкувався свого часу екс-нардеп із Вінницької області. Але це лише припущення, а істину у цій справі встановить слідство. Про підозру Івану Бондарчуку у вчиненні державної зради поки не оголошували.

Фото із архіву Vlasno.info