Мурафський кар'єр фото

Екс-керівник Мурафського кар'єру перепродував державний вапняк майже в 30 разів дорожче

03 листопада 2017, 09:22

Майже рік правоохоронцям довелось шукати колишнього керівника державного підприємства "Мурафський кар'єр", якого підозрюють у відмиванні коштів на суму 3 мільйони гривень

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Екс-керівник Мурафського кар'єру перепродував державний вапняк майже в 30 разів дорожче

    Коментарі


Майже рік правоохоронцям довелось шукати колишнього керівника державного підприємства "Мурафський кар'єр", якого підозрюють у відмиванні коштів на суму 3 мільйони гривень. Про це повідомила прес-служба прокуратури Вінницької області. Vlasno.info поцікавився у поінформованих людей стосовно ситуації з "Мурафським кар'єром". Адже пройшло більше двох років з моменту спроби рейдерського захоплення підприємства. Причому, місцеві мешканці зазначають, що "розборки" на кар'єрі проходили не вперше. А голова Мурафської об'єднаної громади Сергій Партека пригадує, що кілька керівників взагалі незаконно займали свої посади.

– Всі привозили накази з Мінагрополітики, якому підпорядковується це державне підприємство, про своє призначення. А тоді виявлялось, що це фальшивка. За правилами, кожного керівника має представити хтось з району чи області, куди й направляють з міністерства відповідний лист. А у нас за останніх п'ять років змінилось чотири чи п'ять директорів. І кожен щось вивозив. Один два екскаватори продав за мільйон та чотири мільйони гривень, другий вже КАМАЗами зайнявся. А в місцевий бюджет жодної копійки не дають. Кажуть, ми ж банкрути, – скаржиться Сергій Васильович. – Заборгували і у Пенсійний фонд, і у Податкову. Нікуди нічого не платять, а вапняк вантажать і вивозять повним ходом.

Інформацію щодо незаконних призначень підтверджує й заступник директора "Мурафського кар'єру" Михайло Здоровань, який у свій час двічі очолював підприємство.

– У 2012 році я вдруге став директором, трохи відновив виробництво. Тільки-тільки щось закрутилось, приїжджає Василь Невмержецький з наказом про своє призначення. Потім ще Петро Жульков керував, а після нього — В'ячеслав Левицький. А теперішній директор Геннадій Супіханов призначений торік, – розповідає він.

А згідно даних youcontrol, керівниками ДП "Мурафський кар'єр" за останніх п'ять років значаться лише Борис Данилевич (з 17 січня 2012 року), Михайло Здоровань (з 3 липня 2012 року) Василь Невмержецький (з 5 грудня 2012 року) та Геннадій Супіханов (з 26 травня 2016 року).
керівники Мурафського кар'єру фото

Також є відомості про фінансовий стан (зі збитками) та величезну кількість судових справ, в тому числі й про банкрутство.

– Єдиний вихід у цій ситуації — дати можливість підприємство приватизувати. Тоді власник не буде зацікавлений у тому, щоб хтось щось крав та вивозив, – запевняє заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. – Адже це не стратегічне підприємство. Це раніше вапняк йшов на цукрові заводи для відбілювання цукру. Але в сучасних умовах відійшли від цієї технології. Усі вапнякові кар'єри стали нерентабельними.

Як повідомляє Андрій Петрович, на Вінниччині є три таких кар'єри: окрім Мурафського,ще два у Піщанському та Могилів-Подільському районах.

– Проте, все змінилось з початком антитерористичної операції на Сході. Адже доступу до всіх шахт у нас немає, і металургійні підприємства перейшли на іншу технологію, почали додавати в антрацитне вугілля вапнякове борошно, – продовжує заступник губернатора. – Як результат, вапнякове борошно зросло у ціні. І той керівник, який ховався від слідства, якраз і мав зиск на продажі вапнякового борошна. Він з державного підприємства продавав тону вапнякового борошна по 6 гривень, а вже замовнику вапняк вантажили по 160 гривень за тону. І це все робилось на території підприємства, всі документи оформлялись на місці, і вапняк вивозився.
Мурафський кар'єр фото

Підприємство "Мурафський кар'єр" Андрій Гижко називає проблемним. Адже втрутитися у його роботу вони не можуть через пряме підпорядкування міністерству. Комісії на свою територію вони не пускають під приводом тимчасової заборони перевірок.

– Вже давно треба було оголосити конкурс на посаду директора, щоб все було прозоро. Але у Фонді держмайна півроку немає керівника, і цим нема кому зайнятися, – зазначає він. – Тому й на "Мурафському кар'єрі" й трапляються "сірі схеми".

За словами Михайла Здорованя, на кар'єрі працює близько 30 місцевих мешканців. Займає підприємство майже 16 гектарів землі на території Мурафської ОТГ.

Фото: oda.te.gov.ua