Скандал у філармонії: вінницький активісти і мер знову сперечались через погруддя Шевченка

«Куди подів пам’ятники Шевченку?» – у вінницького мера виривали мікрофон на міжнародному святі

24 травня 2018, 21:54

Скандал у філармонії: вінницький активісти і мер знову сперечались через погруддя Шевченка

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Куди подів пам’ятники Шевченку?» – у вінницького мера виривали мікрофон на міжнародному святі

    Додати коментар

За півгодини до відкриття Міжнародного Шевченківського свята у Вінницькій філармонії відбувся невеличкий пікет. Захід зібрав близько п'ятнадцяти людей. Їх головною метою було донесення всім, хто збереться на концерт, показати «лицемірство» влади по відношенню до пам'яті Тараса Шевченка. Проте, акцією вони не обмежились. Після початку концерту активісти вийшли на сцену та запитували міського голову, куди поділися два погруддя Тарасу Шевченку, які стояли на Майдані Небесної сотні. З місця подій повідомляє кореспондент Vlasno.info.

piket 1
О 17.30 активісти у вишиванках зібрались біля філармонії зі світлинами Шевченка. Один з активістів, голова громадської організації «Шевченківська родина» Олександр Лисенко приїхав з Києва, щоб підтримати однодумців:

– Ми обрали Тараса Шевченка духовним лідером Майдану, вже як 1096 днів. Коли під час Революції гідності відновили пам'ятник Шевченка у Вінниці, мав честь читати його «Гайдамаків». Обурений тим, що у Вінниці вперше в історії Всесвіту два рази знищили пам'ятник Шевченка. Це було брутально, вночі на двадцятьох активістів напали «тітушки». Били кастетами. І оце «свято» сьогодні цій владі не допоможе. Їм треба буде відповідати перед історією. Такі злочини не мають строку давності. Сьогодні я прийшов підтримати своїх однодумців. Тут найсильніша шевченківська громада.
luche 1

Правозахисник та адвокат Валерій Палій стверджує, що навіть не знав про сьогоднішню акцію, був на лікарняному.

– Трапилось так, що Вінниця – єдине місто України, яке не має пам'ятника Шевченку. Те, що поставили біля Єзуїтського монастиря, це не Шевченко. Фахівці говорять, що він на молодого Шевченка не схожий. Вони самі кажуть, що це не пам'ятник, а скульптурна група. Сьогодні влада хоче показати, що любить Шевченка, а ми хочемо показати, що влада ненавидить Шевченка. Сьогодні ми хочемо зайти, роздати листівки, щоб знали, що влада в нас бандитська. Якщо не пустять, щось придумаємо.

piket 2 1

Не байдужими до акції виявились також люди, які захищають нашу країну на Сході.

– Ми хочемо прочитати вірші Шевченка, також долучитись до цього дійства. І запитати, коли в нас у Вінниці буде гідний пам'ятник Шевченку? Чому в нас під час війни крадуть Шевченка? Громаду грабують. Спочатку в 2014-му, потім в 2018-му. Це паплюжить владу і поліцію, яка все це прикриває, – говорить ветеран АТО, волонтерка Світлана Бевз.
ato 1
На свято з'їхались письменники, літературознавці та шевченкознавці зі всієї України. Організатором даного заходу була в.о. художнього керівника «Центру народної творчості» Тетяна Цвігун.

–Творчі колективи філармонії відкриють Міжнародне Шевченківське свято «В сім'ї вольній, новій». Сьогодні зібрались люди, які люблять Шевченка. Був оргкомітет, на якому в.о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимир Буняк сказав, що треба оповістити всі школи, а особливо вчителів української мови. Я особисто хочу, щоб сюди прийшли люди, які шанують свято Шевченка. Щоб вони побачили письменників, літературознавців, лауреатів премії Шевченка.

Morgunov 1

Після вступної частини концерту на сцену вийшли представники місцевої влади: голова Вінницької ОДА Валерій Коровій та міський голова Сергій Моргунов. Коли пан Моргунов почав говорити про велич духу Тараса Шевченка, вийшов Валерій Палій та почав з ним сперечатись та забирати мікрофон. Мовляв, той не має права знаходитись на цій сцені.

– Куди подів пам'ятники? – чути було вигуки з різних частин залу.

Вимкнулось світло, частина присутніх заспівала «Реве та стогне Дніпр широкий». Коли світло з'явилось, в залі не було студентів та представників влади.

На сцену вийшов голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Сказав, що все нормально. Та прочитав «Отче наш». Концерт продовжився.

Нагадуємо: У Вінниці активісти продовжують протест проти знесення пам'ятнику Шевченку

Фото: Андрій Оленін

Відео: Ірина Басенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення