Громадські активісти ремонтували пошкоджене погруддя

Депутати обласної і міської рад включилися в боротьбу проти знесення пам'ятника Тарасу Шевченку у Вінниці

22 листопада 2017, 15:48

Громадські активісти ремонтували пошкоджене погруддя

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Депутати обласної і міської рад включилися в боротьбу проти знесення пам'ятника Тарасу Шевченку у Вінниці

    Коментарі (4)


Загроза знесення пам'ятника Тарасові Шевченку на майдані небесної Сотні у Вінниці набула розголосу та викликала відповідну реакцію. Спочатку ініціативна група вінничан започаткувала щоденні читання "Кобзаря" під назвою "Заколот", також зібрали підписи громадських організацій та звернулись до міського голови і депутатів з вимогою дослухатися до думки громади.

Напередодні річниці революції Гідності ситуація перейшла на новий виток, тепер — у площину самоврядування: депутати Вінницької обласної ради ініціювали позачергову сесію. Винести на неї пропонують одне питання: прийняття звернення до депутатів Вінницької міської ради та міського голови Сергія Моргунова.

Депутати обласної і міської рад включилися в боротьбу проти знесення пам'ятника Тарасу Шевченку у ВінниціДепутати обласної і міської рад включилися в боротьбу проти знесення пам'ятника Тарасу Шевченку у Вінниці

У тексті звернення депутати просять колег переглянути своє попереднє рішення, яке ті прийняли 27 жовтня. Тоді, нагадаємо, було вирішено встановити пам'ятний знак «Дерево свободи» на честь загиблих учасників революції на площі Героїв Небесної Сотні (колишня Театральна). Для цього зібрали підписи серед членів ГО "Родина Героїв небесної Сотні", однак, їх забули попередити, що на майдані вже стоїть народний пам'ятник Тарасу Шевченку, який встановили саме під час революції. Для встановлення "дерева" (а воно виглядає як вишня з опадаючими пелюстками квітів), доведеться знести погруддя Кобзаря.

20 листопада міжфракційне депутатське об'єднання "Національна пам'ять" зареєструвало звернення від 37 депутатів Вінницької обласної ради з проханням скликати позачергову сесію облради з розгляду питання неприпустимості знесення народного погруддя Тарасові Шевченку у центрі Вінниці.

Депутати обласної і міської рад включилися в боротьбу проти знесення пам'ятника Тарасу Шевченку у ВінниціДепутати обласної і міської рад включилися в боротьбу проти знесення пам'ятника Тарасу Шевченку у Вінниці

- Підписів достатньо для скликання сесії, тепер рішення за головою облради, - говорить депутат Володимир Барцьось. - Ми вважаємо за доцільне повернутися міській раді до розгляду цього питання, щоб не провокувати громадянський конфлікт, а ухвалити таке рішення, яке об'єднає громаду і сприятиме як належному вшануванню пам'яті Кобзаря Тараса Шевченка, так і Героїв Небесної Сотні.

У зверненні до міськради, зокрема йдеться про наступне:

"В світі ніколи не демонтували жодного пам'ятника Великому Кобзареві. Невже Вінниця першою відважиться на таке? Невже у депутата, обраного людьми, може піднятися рука на те, що об'єднує нашу націю та громаду, возвеличує нашу гідність та виховує патріотичний дух. Хіба не з пророчими словами Тараса Шевченка гинули Герої Небесної сотні та інші герої, що віддали своє життя за Україну й волю?".
Перед цим, учасники вінницького віче розглянули різні аспекти питання встановлення пам'ятника героям Небесної Сотні. За результатами прийняли два звернення. Одне з них — до членів ГО "Родина Небесної Сотні", у якому наголошується на необхідності гідного вшанування Небесної Сотні у Вінниці та пропонується місце — Майдан Незалежності.

Звернення затвердили одноголосно та підписали 80 присутніх. Також прийняли звернення і до міського голови та депутатів. Зокрема, активістка майдану та учасниця АТО, голова Координаційної ради "Вінниччина" Світлана Бевз зачитала звернення з проханням переглянути позицію по встановленню пам'ятника героям Небесної Сотні у Вінниці.

У зверненні пропонують приділити цьому питанню більше уваги та оголосити конкурс на гідний пам'ятник майданівцям і провести громадські слухання щодо місця його встановлення.

Крім того, деякі депутати міськради також не підтримують ідею заміни одного національного героя іншими. Зокрема, депутати фракції ВО "Батьківщина" підготували проект рішення про внесення змін і доповнень до попереднього рішення, яке регламентує встановлення "Дерева свободи" на місці погруддя Шевченку.

Депутати обласної і міської рад включилися в боротьбу проти знесення пам'ятника Тарасу Шевченку у ВінниціДепутати обласної і міської рад включилися в боротьбу проти знесення пам'ятника Тарасу Шевченку у Вінниці

"Ми вважаємо, що Вінницька міська рада має знайти вихід із складної ситуації, в яку сама себе загнала. Ми підкреслюємо той факт, що на минулій сесії міської ради наша фракція голосувала одноголосно "ЗА" Пам'ятник Героям Небесної Сотні, але а ніяк не за рахунок знесення пам'ятника Кобзарю", - йдеться у зверненні депутатів, яке оприлюднила Ганна Давиденко. Серед вимог також: "Припинити спекуляції навколо цього питання, зупинити штучний конфлікт у суспільстві і знайти компроміс спільно із громадою". Зміни до попереднього рішення стосуються одного: передбачити в плані комплексного благоустрою площі зберження пам'ятника Тарасу Шевченку, який поки не є на балансі міської ради, але встановлений за народні кошти".

Тим часом активісти вінницького майдану відремонтували пам'ятник,замінили пошкоджену раніше невідомими особами плитку на постаменті та навели лад довкола погруддя. А на 18 годину 22 листопада заплановано круглий стіл за участі представників Спілки письменників, художників, митців та громадських діячів області. На засіданні обговорять компромісні варіанти та сформулюють відповідні звернення.

Фото: Vlasno.info

 

Коментарі    Оновити список коментарів

Нема слів
-2 # Нема слів 23.11.2017, 11:25
На майдані вже стоїть народний пам'ятник Тарасу Шевченку? Де там пам'ятник? Там встановленне тільки погруддя на якусть не закріплену конструкцію обклеєну пластиком (постамент). Добре буде, якщо він не впаде на людей. Ті дві ялинки які постійно оновлюють - це достойний памятник загиблим на майдані? Підскажіть будь ласка де збирався майданн в Вінниці? Тоді може й памятник загиблим на майдані потрібно встановлювати саме там, де збирався вінницький майдан? Вам не соромно за ці ялинки?
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Іван
-1 # Іван 23.11.2017, 08:52
Тарас Григорович Шевченко безумовно геній українського народу, але не треба займатись ідолопоклонством. Треба читати та знати його твори, шанувати пам`ять про нього і гордитися ним, а не лише наставити побільше його пам`ятників. Невже не було можливості продумати напередодні де ставити погруддя Т.Г.Шевченку щоби потім не переносити...? А тепер необхідно знайти компроміс без сварки, на мою думку там вистачить місця для Героїв Небесної Сотні і Т.Г.Шевченку.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Самсон
-3 # Самсон 22.11.2017, 17:41
не дискутуйте попусту і не робіть собі нового кумира. колись були у нас вже символи в вигляді леніних сталіних і інших. де вони тепер? Шевченко був такою ж людиною як і всі інші, поет, художник, просто мрійник і возвеличувати його в ранг бацьки українського народу не треба. є вулиця в честь його імені там і пам"ятник треба ставити. це буде правильно. а то ми всі на ура зараз його сильно шануємо, а завтра ... хто зна, що буде завтра. український менталитет не передбачуваний.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Ведрус
+1 # Ведрус 22.11.2017, 21:05
От і "спалився" ще один провладний "тітухан", для якого - Тарас Шевченко - "просто людина"... ось ти - точно не просто людина! бо провладний тітуханище - це вже цілий символ нашого часу!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення