протест на захист бібліотеки Франка у Вінниці фото

Вінницького міського голову «записали» до дитячої бібліотеки

11 травня 2017, 09:40

Маленькі читачі Вінницької обласної бібліотеки прийшли в мерію з книжками та дорослим пікетом

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницького міського голову «записали» до дитячої бібліотеки

    Додати коментар


Маленькі читачі Вінницької обласної бібліотеки прийшли в мерію з книжками та дорослим пікетом. Діти розповіли Vlasno.info, що хочуть запитати у міського очільника, навіщо міськвиконком збирається переселяти 90-річну бібліотеку з приміщення по Соборній, 24.
Юлія Басюк фото
Юлія Басюк

– Нам сказали, що міський голова Сергій Моргунов у відрядженні, тому не зможе до нас вийти. Але нещодавно моїй мамі телефонували з міськради і говорили, що він з нами зустрінеться, якщо ми перенесемо акцію на дві години раніше. Тому я сильно сумніваюся, що він сьогодні відсутній, – говорить школярка Юлія Басюк, яка є донькою вінницької активістки Таїси Гайди.

протест на захист бібліотеки Франка у Вінниці фото

На захист закладу малеча з батьками з'їхалася з різних куточків міста: Вишеньки, Старого міста та Тяжилова.
Наталя Рубан фото
Наталія Рубан

– Ми ходимо в цю бібліотеку з трьох років, – каже мама шестирічного Святослава Наталія Рубан. – Десь раз на два тижні ми годину проводимо за вибором книг біля полиць, потім ще годину я йому читаю в читальній залі, а зараз він уже й сам навчився читати, то беремо книги додому. Не уявляю, як можна цю бібліотеку зараз руйнувати і переносити кудись.
Свяослав Рубан фото
Святослав Рубан

У холі міської ради працівники бібліотеки, її відвідувачі, батьки та родичі маленьких читачів, активісти вінницького Майдану намагалися дізнатися, чому міськвиконком прийняв рішення не продовжувати договір оренди бібліотеці, яка мешкає на Соборній 90 років, та пережила навіть німецьку окупацію.

протест на захист бібліотеки Франка у Вінниці фотопротест на захист бібліотеки Франка у Вінниці фото

Говорити з дітлахами та дорослими зголосився заступник міського голови Сергій Матусяк. Спочатку він наголошував на тому, що і бібліотека, і музей української марки, який нині з нею ділить один дах, однаково важливі для міста. Переконував людей, що розширення музею за рахунок вивільнених 300 "квадратів" площ у ТРЦ "Скайпарк" — важливе рішення для розвитку туризму в місті. Однак, після тривалих суперечок з містянами, які перебивали посадовця, та вигукували, що музей не може конкурувати з бібліотекою, хоча б тому, що бібліотека обслуговує 12 тисяч читачів з Вінниці, Сергій Матусяк думку змінив. Наостанок говорив, що безперечно, бібліотека важливіша за музей, але для того і є три місяці, щоб усі питання обговорити й узгодити.
Сергій Матусяк фото
Сергій Матусяк

– Ми повинні сісти за круглий стіл. Участь у ньому візьмуть бібліотекарі, Управління спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області, представники обласної та міської рад, ОДА. Якщо за три місяці не встигнемо все узгодити, то ніхто ж вас не виганяє — будемо домовлятися за чотири, – зауважив пан Матусяк.

Тим часом батьки зібрали підписи під листом до міського голови, та попросили заступника їх передати. Дітлахи додали до звернення імпровізований читацький на ватмані та кілька книжок для мера.

– Нам здається, що наш міський голова в дитинстві не читав книжок, якщо не розуміє, для чого дітям бібліотека, – зауважила школярка Аня Маліновська, яка подарувала книгу про Івана Богуна.

протест на захист бібліотеки Франка у Вінниці фото

– О, то тут такі книги, що я б і сам, з вашого дозволу, їх би в мера позичив почитати, – сказав Сергій Матусяк, та наказав працівниці відділу звернень записати контакти дітей, аби потім дати їм відповідь про те, що подарунки меру доставлено.

Загалом міському голові подарували шість книг, серед яких енциклопедія, книга віршів про Вінницю і навіть посібник з ведення бізнесу.
книжки для вінницького мера фото

Тим часом у холі не вщухали протестні настрої. Хтось взявся доводити непотрібність музею марок ціною бібліотеки. Хтось припускав, що і марки через кілька років стануть непотрібними, адже міськрада знайде застосування приміщенню для більш комерційного проекту.

– Нам, як громаді, лишається тільки втримати це приміщення, поки не прийде нова влада, а там побачимо, – вирішила для себе одна з мітингувальниць.

А заступниця директора бібліотеки ім. Франка Ірина Рудковська повідомила, що буде відстоювати питання збереження приміщення за бібліотекою та сподівається на добросовісну співпрацю посадовців з громадою та бібліотекою.
протест на захист бібліотеки Франка у Вінниці фото
протест на захист бібліотеки Франка у Вінниці фото

Фото Ірини Басенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення