video-vlasno

Вінницькі активісти зрізали огорожу навколо озера на Старому місті болгаркою  

22 червня 2017, 10:49

Вінницькі активісти відновили вільний доступ до озера на Старому місті, яке багато років стояло огороджене залізним парканом

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі активісти зрізали огорожу навколо озера на Старому місті болгаркою  

    Додати коментар

 




Вінницькі активісти відновили вільний доступ до озера на Старому місті, яке багато років стояло огороджене залізним парканом. Ситуація із земельною ділянкою, на якій розташована водойма, набула резонансу після нашої публікації тиждень тому за зверненням місцевих мешканців. Як розвивались події вчора ввечері передає кореспондент Vlasno.info.

18.30. – на кінцевій зупинці автобусного маршруту №14 поряд із напівзруйнованим дитячим санаторієм імені Михайла Коцюбинського людно. Сюди з'їжджаються вінницькі активісти з кількох громадських організацій. Серед них і "Автомайдан Вінниччини" на чолі із Таїсою Гайдою.

Учасники зібрання вирушають до озера. Чоловіки беруть із собою болгарку. Вже за метрів 100 беруться за роботу. Хоча до озера ще далеко, тут розпочинаються бетонні стовпчики, встановлені нещодавно.
конфлікт на озері на Старому місті фото
конфлікт на озері на Старому місті фото
конфлікт на озері на Старому місті фото

Вишикувані у рівну шеренгу вони відрізають від лісу гарний шмат. Ще два тижні тому на їх місці висіла будівельна стрічка, яка попереджала про те, що це приватна власність і на цій території угіддя громадського об'єднання "Екосистема", яке займається відродженням популяції цінних видів грибів та риби в заплаві річки Південний Буг.

Відповідно до Єдиного реєстру громадських об'єднань один з засновників цієї організації власник ТОВ "Сармат" Валентин Архіпов. У його приватній власності відповідно до даних Публічної кадастрової карти з 21 грудня 2016 року і земельна ділянка площею 0, 7943 га, на якій розташована водойма.

Зваливши кілька десятків стовпчиків, чоловіки беруться за сітку рабицю, що розташована на прибережній смузі біля озера. Подекуди вона підходить впритул до води. На верхівці паркану колючий дріт. З необережності проливається перша кров. Чоловіки повертаються у свої автомобілі за інструментами. Після десяти хвилин роботи в огорожі з'являється перший прохід.

– Безвіз! – жартома вигукують активісти.
конфлікт на озері на Старому місті фото
конфлікт на озері на Старому місті фото
конфлікт на озері на Старому місті фото
конфлікт на озері на Старому місті фото

На воді постійно з'являються кола від риби. Її тут чимало. Місцеві мешканці розповідають, що тут влаштовують рибалку для еліти.
З іншого боку озера, де розташовані триповерхові маєтки, бачимо яскраву альтанку, біля неї човен.

Зваливши паркан, чоловіки переходять до воріт. Знову вмикають болгарку. Надрізають у кількох місцях, розгойдують залізні крила і кидають на землю. Кілька людей заходить на територію, що ще кілька хвилин тому була закрита парканом.

– Тут сітки закинуті, – вигукує хтось з чоловіків. – Викликайте рибохорону. Сітками не можна рибалити.

Активісти телефонують до "Цілодобової варти", щоб викликати на місце інспекторів з "Вінницярибохорона". Кілька чоловіків демонстративно закидають у воду вудки.

– Тепер будь-який мешканець Вінниці може тут рибалити, – зауважує Таїса Гайда.

Кілька вінничан стоять біля берега, милуючись краєвидом колись закритої території.

Коли ж активісти наблизились до альтанки, назустріч їм вийшов кремезний чоловік, який представився паном Архіповим.

– Це моя приватна власність, – вигукував він. – Ви вдерлись на мою територію. Ви за це відповісте. Я викликав поліцію.
конфлікт на озері на Старому місті фото

За словами присутніх під час конфлікту, чоловік, що назвався паном Архіповим, запевняв, що він придбав і обніс парканом цю водойму давно, що він сам навів благоустрій на цій території ще тоді, коли тут розміщувався дитячий табір відпочинку від хімзаводу.

Першим на місце конфлікту прибув наряд поліції охорони.

З'ясувавши, що відбувається, правоохоронці слідкували за дотриманням порядку.

Згодом до озера приїхала і слідчо-оперативна група Лівобережного відділення поліції.

Пан Архіпов зазначав, що на його територію вдерлися. Активісти вимагали розслідування щодо незаконного відчуження земельної ділянки та водойми.

– Ну як Лука-Мелешківська могла вносити дані про державну реєстрацію, якщо земельна ділянка і водойма розташовані на території міста Вінниця, – зауважували вони.

Після з'ясування обставин правоохоронці запевнили активістів, що рішення про внесення даних до Єдиного реєстру досудових сторін приймуть протягом 24 годин. Щоправда, з якого приводу, за фактом вторгнення на приватну територію, пошкодження майна чи неправомірних дій органу місцевого самоврядування, наразі невідомо.

Як постфактум Таїса Гайда на своїй сторінці у фейсбуці написала, що тепер справа за прокуратурою, яка має повернути озеро у власність міста.

– Відсьогодні усі жителі Старого міста можуть вільно купатись в озері та ловити рибу, – пише активістка.

Фото та відео Тетяни Куц

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення