озера на Старому місті фото

Озеро на Старому місті заховали від вінничан за парканом та закрили на ключ

14 червня 2017, 09:19

У Вінниці поблизу дитячого санаторію імені М Коцюбинського на Старому місті знаходиться кілька озер

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Озеро на Старому місті заховали від вінничан за парканом та закрили на ключ

    Коментарі (2)

У Вінниці поблизу дитячого санаторію імені М Коцюбинського на Старому місті знаходиться кілька озер. Влітку тут можна порибалити і відпочити біля води просто неба. Втім, не всі з цих водойм є доступними для мешканців територіальної громади нашого міста, повідомляє Vlasno.info.

На окраїні лісу, в 200 метрах від території санаторію, розкинулося озеро, потрапити на яке можуть лише обрані вінничани. За красою водойми можна споглядати хіба що через грати та залізну сітку-рабицю.

За словами місцевих мешканців, на ключ став закрили вже майже десять років тому. Вільно підійти до води можуть хіба що мешканці закритої вулиці, земельні ділянки яких мають вихід до озера. Vlasno.info раніше повідомляло, що саме тут мешкає суддівська еліта і екс-мер Вінниці.
озера на Старому місті фото

Поряд із старим залізним парканом нині зводять нову капітальну огорожу. Глибоко в землю вже закопують і замуровують бетонні стовпи. За новим парканом можуть опинитися ще 6-10 метрів лісу вздовж старої огорожі, де ще цієї осені вінничани збирали гриби та відпочивали від гомону міста. Що буде за новим парканом, хто його зводить і навіщо, наразі невідомо.

– Коли потеплішало, ми з чоловіком пішли прогулятись лісом, – розповідає місцева мешканка Інна Блеснюк. – Хотіли подивитись, чи є гриби неподалік озера. Частину лісу за залізним парканом, яким водойму обнесли кілька років тому, було обгороджено будівельною стрічкою. До дерев скотчем прив'язані оголошення про те, що на огородженій території розташовані угіддя громадського об'єднання і що це приватна власність.
озера на Старому місті фото

Виїхавши на місце, біля озера бачимо оголошення, про які мешканці Старого міста повідомляли до редакції. В них дійсно зазначено, що на огородженій території розташовані угіддя сільськогосподарського громадського об'єднання "Екосистема". Заплаву озера з боку лісу теж оточує будівельна стрічка. В оголошенні зі схожим змістом мова про іншу організацію – громадське об'єднання "Екосвіт заплави".
озера на Старому місті фото

Відповідно до тексту об'яв, займаються "екологи" відродженням популяції цінних видів грибів та риби в заплаві річки Південний Буг. Підписані попередження однією й тією ж особою - Костюк Д.Ф. Вінничан перепрошували за незручності, які завдає огородження. Щоправда, жодних контактних даних автори цих заламінованих оголошень не залишили.

– Ми не знаємо, коли вони працюють, – каже Інна Блеснюк. – Коли люди пішли подивитися, що там робиться, на місці ям вже стояли стовпи, а робочих знову не було.

Кореспондент Vlasno.info вирішив дізнатися більше про організації, вказані в оголошеннях. Втім, жодної згадки про громадські об'єднання із такими назвами в мережі інтернет знайти не вдалось.
озера на Старому місті фото

У Вінницькому регіональному управлінні водних ресурсів відповідь на наше запитання з приводу організацій екологічного спрямування із такими назвами дати не змогли. Лише зазначили, що на території області випадків обнесення водних об'єктів парканами ще не було. Також повідомили, що за статтею 51 Водного Кодексу України власник ділянки не повинен обмежувати мешканців у доступі до водойми. Наразі у відомстві опрацьовують наш інформаційний запит.

Для того, аби з'ясувати ситуацію, ми надіслали відповідні інформаційні запити до міської ради, а також у державну екологічну інспекцію у Вінницькій області. Доки питання щодо озера опрацьовують в органах місцевого самоврядування та у державних підрозділах, самотужки з'ясовуємо, хто володіє правом власності або правом користування на дані об'єкти та на яких умовах.
озера на Старому місті фото

Відповідно до Публічної кадастрової карти, земельною ділянкою площею 0,7943 га володіє Валентин Ігорович Архіпов. Цільове призначення ділянки — для ведення особистого селянського господарства. Дата державної реєстрації права — 21.12.2016 року. Вид обмеження даної земельної ділянки — прибережні захисні смуги вздовж річок, навколо водойм та на островах. Відповідно до відомостей у Публічній кадастровій карті, дана земельна ділянка є приватною власністю.
озера на Старому місті фото

Державну реєстрацію права здійснила Лука-Мелешківська сільська рада Вінницького району. Тож, направляємо інформаційний запит до сільської ради, аби з'ясувати, на підставі яких документів сільська рада як орган місцевого самоврядування здійснила державну реєстрацію права на земельну ділянку.

Відповідно до даних Youcontrol, Архіпов Валентин Ігорович є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Сармат", яке він заснував разом із росіянином Юрієм Дзаховим, який мешкає у Москві. Підприємство відоме як виробник атракціонів. Основним видом діяльності фірми є виробництво інших машин і устаткування спеціального призначення.
озера на Старому місті фото

За даними Публічної кадастрової карти поряд із дитячим санаторієм імені М. Коцюбинського неподалік земельної ділянки, що належить пану Архіпову, підприємство "Сармат" орендує земельну ділянку площею 0,4222 га.

Кореспондент Vlasno.info намагався з'ясувати ситуацію щодо місцевого ставу у пана Архіпова. Зокрема, чи знає він про діяльність громадських об'єднань "Екосистема" і "Екосвіт заплави", які обгородили дану земельну ділянку.
Втім, за телефоном підприємства "Сармат", вказаним у Державному реєстрі, два дні поспіль нам відповідали, що пана Архіпова на підприємстві немає. Жінка, яка представилась представницею даного підприємства, з'ясувавши з якого приводу телефонують, запевнила, що до редакції обов'язково зателефонують. Втім, обіцянку не виконали. Наступного дня на наш телефонний дзвінок ця ж сама представниця підприємства повідомила, що пан Архіпов виїхав за кордон і коли повернеться, невідомо. Жінка також запевнила, що не знає як із ним зв'язатися.

Ситуація із озером на Старому місті більше схожа на задачу із кількома невідомими. В жодному органі державної влади та місцевого самоврядування, куди ми звертались, відповіді нам так і не надали. Втім, запевнили, що проведуть перевірку.

Тим часом місцеві мешканці занепокоєні, що після зведення надійного паркану на прибережній смузі поряд із водоймою займатимуться не відродженням популяції цінних видів грибів та риби в заплаві річки Південний Буг, а зведуть самовільні забудови.

За словами одного з працівників вінницького регіонального управління водних ресурсів, за такою схемою у цій частині міста звели чимало маєтків.

Доки матеріал готували до друку, на адресу редакції надійшла відповідь на наш запит до Держекоінспекції у Вінницькій області. У документі було зазначено, що інформація про діяльність сільськогосподарського громадського об'єднання "Екосистема" та громадського об'єднання "Екосвіт заплави" відсутня. То ж що це за таємничі організації відновлюватимуть популяцію цінних видів грибів та риби, наразі невідомо.

Vlasno.info відстежуватиме дану ситуацію та повідомлятиме наших читачів про подальший перебіг подій.

Фото Тетяни Куц

Коментарі    Оновити список коментарів

И
+1 # И 10.01.2018, 14:29
А вы к Ю Бугу сходите в районе лагеря Колос в сторону Сабарова .Заборы спускаются к реке .Прорыты каналы и на них выстроены водные гаражы для катеров.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Кузьма
+9 # Кузьма 14.06.2017, 10:56
Молодці!!! Також, звертайтесь паралельно зразу у прокуратуру.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення