суд Ганна Давиденко проти Батьківщини фото

Результати виборів до Вінницької обласної ради скасують

11 листопада 2015, 17:02

Суд задовольнив позов кандидатки від "Батьківщини" Ганни Давиденко

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Результати виборів до Вінницької обласної ради скасують

    Коментарі


Суд задовольнив позов кандидатки від "Батьківщини" Ганни Давиденко

Вінницьку обласну виборчу комісію зобов'язали скасувати результати виборів депутатів Вінницької обласної ради. Вчора майже опівночі Вінницький окружний адміністративний суд після 5-годинного перебування у нарадчій кімнаті задовольнив позов кандидатки від політичної партії "Батьківщина" Ганни Давиденко.
суд Ганна Давиденко проти Батьківщини фотосуд Ганна Давиденко проти Батьківщини фото


Як вже повідомляв сайт vlasno.info, підставою позову кандидатки до Вінницького окружного адмінсуду стало з'ясування факту недостовірності підсумків і результатів підрахунків голосів по виборчих дільницях села Агрономічне і села Лука-Мелешківська.

Нагадаємо, у судовому засіданні за позовом кандидатки до Вінницької районної виборчої комісії підробку протоколів помітила голова ДВК села Агрономічне. В присутності колегії суддів і позивачки вона порівняла дані у протоколах ДВК. В одному з протоколів, як вона з'ясувала, стояв не її підпис.
суд Ганна Давиденко проти Батьківщини фото

У облвиборчкомі рішенням суду про скасування результатів виборів до Вінницької обласної ради обурені. Кажуть, що неправомірності в діях обласної виборчої комісії не було. А підстав для скасування результатів виборів не мали, оскільки рішення окружного адміністративного суду за позовом Ганни Давиденко до районної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців набуло законної сили лише 10 лютого.

Представник відповідача Дмитро Крошка повідомив, що рішення окружного адмінсуду щодо скасування результатів виборів депутатів Вінницької обласної ради будуть оскаржувати. Якщо ж апеляційна інстанція залишить рішення без змін, облвиборчком має намір звернутися до суду із проханням роз'яснити, яким чином виконати його рішення. Водночас Дмитро Крошка зазначив, що Законом України про місцеві вибори механізм повторного підрахунку голосів виборців існує. В даному випадку його мають провести у Вінницькій районній комісії за участю членів ДВК, протоколи якої визнані фальсифікованими. Присутніми при повторному підрахунку голосів можуть бути, зокрема, спостерігачі, кандидати від політичних партій. При цьому складається відповідний протокол про повторний підрахунок голосів. Умов, за яких результати виборів на ДВК можуть визнати недійсними, лише три.
суд Ганна Давиденко проти Батьківщини фото
За статею 81 Закону України про місцеві вибори ДВК приймає рішення про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним за таких обставин:

1) виявлення фактів незаконного голосування (вкидання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою, крім випадків, передбачених цим Законом; голосування особами, які не мають права голосу; голосування особами, які не включені до списку виборців на виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування виборцем більше одного разу) у кількості, що перевищує п'ять відсотків від кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці;

2) знищення або пошкодження виборчої скриньки (скриньок), що унеможливлює встановлення змісту виборчих бюлетенів, якщо кількість цих бюлетенів перевищує десять відсотків від кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці;

3) виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів у кількості, що перевищує більш як на п'ять відсотків кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчій дільниці.
суд Ганна Давиденко проти Батьківщини фото

Наразі сама позивачка сприйняла рішення суду як перемогу справедливості. Вона переконана, що таким чином їй вдалось захистити голоси виборців. Вчора у перерві між судовими розглядами кандидатка спілкувалась із спостерігачам з ЄС (ENEMO).

– За їхніми словами, поки що мені єдиній вдалося довести в суді факти фальсифікації виборів, – каже Ганна Давиденко.


Фото Тетяни Куц