громадський транспорт фото

Вінницька міська рада вважає вибори кращою українською традицією

13 листопада 2015, 09:03

І виділяє на неї 220 752 гривні

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницька міська рада вважає вибори кращою українською традицією

    Коментарі


І виділяє на неї 220 752 гривні

Перший тур місцевих виборів у Вінниці відзначився десятками порушень. Спостерігачі та журналісти постійно повідомляли про недотримання членами комісій вимог законодавства, нечесну агітацію, спроби влаштувати «карусєлі»... Проте команда одного кандидата намагається використовувати адмінресурс.

Півмільйона на два дні проїзду

22 жовтня виконком Вінницької міської ради виділив 220 752 гривні на забезпечення безкоштовного проїзду містянам під час першого туру місцевих виборів 25 жовтня. У постанові №2363, яка передбачає надання коштів, йдеться про те, що ця сума має бути перерахована комунальному підприємству «Вінницька транспортна компанія». Рішення виконкому підписав заступник міського голови Ігор Корольчук.
 рішення виконкому щодо безкоштовного проїзду у день виборів у Вінниці фото

5 листопада на сайті міськради з'явилась абсолютно аналогічна постанова за номером 2518. Вона також передбачає надання комунальному транспортному підприємству 220 752 гривні на компенсацію витрат, які муніципальний транспорт зазнає через зобов'язання організувати 15 листопада безкоштовний проїзд у Вінниці. Дивним чином ця дата збігається з проведенням другого туру виборів міського голови. Рішення підписав особисто Сергій Моргунов.
 рішення виконкому щодо безкоштовного проїзду у день виборів у Вінниці фото
Цікавим є те, як виконавчий комітет Вінницької міської ради обидва рази аргументував виділення коштів на безкоштовний проїзд.

Рішення виконкому виносилось виходячи зі статті 52 частини 1 та ст. 59 частини 6 Закону України «Про місцеве самоврядування». Проте у законі ці пункти мають суто номінальне значення та не розкривають обсягу повноважень виконавчого комітету.

У обох випадках кошти виділяються для виконання програми розвитку культури і мистецтва у Вінниці на 2011-2015 роки. Ця програма передбачає підвищення культурно-освітнього рівня громадян, відродження української національної культури та збереження кращих українських традицій. Залишається загадкою, яким чином безкоштовний проїзд у громадському транспорті під час другого туру виборів має вплинути на збереження кращих українських традицій.

Непрямий підкуп виборців та недосконалість виборчого законодавства

Запитання виникають не лише до обгрунтування виділення 220 тисяч гривень, але й сам механізм прийняття рішення. Вінницький юрист Олексій Мусіровський вважає, що рішення виконкому Вінницької міської ради №2363 від 22 жовтня та №2518 від 5 листопада 2015 є протизаконними.

— Виконавчому комітету в межах своїх повноважень згідно закону «Про місцеве самоврядування» не належать повноваження щодо розподілу бюджетних асигнувань. В тому числі за бюджетними програмами культурного розвитку міста. Дане питання повинне вирішуватись на сесії, але ніяким чином не виконкомом. Згідно до ст.19 Конституції України, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування повинні діяти виключно у порядок та спосіб, визначеними Конституцією та законами України. Відтак, прийняття рішення щодо перерозподілу бюджетних асигнувань виконкомом у особі Моргунова порушує не лише Закон України «Про місцеве самоврядування», але й положення ст.19 Конституції, – коментує документи Олексій Мусіровський.

Вінницька обласна філія «ОПОРИ» стверджує, що організація безкоштовного проїзду не суперечить законодавству, адже тексти рішень виконкому не містять прямої агітації за будь-кого з кандидатів. Також підписання розпорядження №2518 Сергієм Моргуновим, кандидатом у мери Вінниці, не порушує закон, адже кандидат не зобов'язаний припиняти свою професійну діяльність під час передвиборчої кампанії. Тим не менш, залишається відкритим питання щодо доцільності організації безкоштовного проїзду. «ОПОРА» стверджує, що 25 жовтня аналогічна «акція», яка теоретично була покликана збільшити кількість виборців, не дала позитивних результатів. Тому немає підстав вважати, що 15 листопада ситуація на дільницях буде суттєво відрізнятись.

Нецільове використання коштів чи важлива потреба?

Деякі вінницькі активісти вбачають у подібних діях міської влади використання адмінресурсу, перевищення службових повноважень та нецільове використання коштів.

— Ми бачимо типову поведінку представників клану Гройсмана-Моргунова, для яких використання бюджетних коштів та адмінресурсу з метою отримання влади – цілком прийнятний спосіб мислення. Вони розподіляють державні кошти, спираючись лише не власні потреби. «Вінницька транспортна компанія» потребує щорічно близько 17 мільйонів гривень на компенсацію проїзду пільговиків, а виконком для чогось за два дні витрачає майже півмільйона гривень на невідомі цілі, – обурюється член партії ВО «Свобода» Андрій Вигонюк.

За словами директора департаменту енергетики, транспорту та зв'язку Вінницької міської ради Олексія Пидоченко, сума у 220 тисяч гривень цілком обгрунтована та необхідна для компенсації видатків громадського транспорту. Пан Олексій каже, що цих коштів вистачить лише на покриття основних витрат за день, тому за неділю транспортники не отримають прибутку. Так, п'ятьом трамвайним маршрутам компенсують 87020 гривень, 12 тролейбусним – 108973 гривні та 14 автобусним – 24757 гривень.
 рішення виконкому щодо безкоштовного проїзду у день виборів у Вінниці фото

Невідомо, чи допоможе цього разу безкоштовний проїзд під час виборів зберегти кращі українські традиції, проте точно відомо, що останнім часом міська влада почула дуже активно проводити «соціальні проекти». Нагадаємо, що нещодавно виборцям пропонували виграти смартфон, а студентам пропонують 17 листопада не платити за проїзд.

Головне фото: tvoemisto.tv