"хмаринка" у Вінниці фото

На скандальному будівництві у Вінниці засвітився «Рошен»

26 травня 2016, 09:42

Торговий центр в історичному центрі міста поспіхом добудували

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На скандальному будівництві у Вінниці засвітився «Рошен»

    Додати коментар

Будівництво скандального торгового центру "Cloud-сквер" швидкими темпами підходить до завершення, повідомляє Vlasno.info. Проект, який оприлюднено на місці забудови і реальний вигляд будівлі зовсім не схожі, та й крамниці, які розташуються в її стінах, тривалий час були загадкою.

І ось, поспіхом, до Дня Європи будівельний паркан зняли, тротуар підмели і перед вінничанами постала зовсім не та будівля, яку так нахвалювали місцеві архітектори. Непримітну в архітектурному плані новобудову прикрасили сяючими склопакетами, роботу не припиняють навіть вночі. Днями на перший поверх завезли обладнання і встановили вивіску: у "Хмаринку" заселяється... фірмовий магазин "Рошен".

Дизайн і розміщення споруди, свого часу, викликали хвилю обурення серед вінничан — більшість людей не сприйняли як запропонований зовнішній вигляд забудови, так і те, що вона стоятиме впритул до костелу Марії Божої Ангельської — пам'ятки архітектури XVIII століття, яку мала би охороняти місцева влада.
костел Марії Божої Ангельської у Вінниці фото

Колишній головний архітектор Вінниці Володимир Спусканюк, який 30 років тому розробляв генеральний план міста, розповів Vlasno.info, що виглядати, згідно плану, ця площа мала би зовсім не так.

— Ми планували зробити там сквер для сімейного відпочинку, — розповідає Володимир Спусканюк. — Там мали бути вуличні кав'ярні, на зразок того, як це облаштовано на Європейській площі, лавки та клумби з широким простором для відпочинку дітей.

Володимир Михайлович, як архітектор, входить до наглядової ради по контролю за реалізацією генерального плану. Коли у місті планують черговий новобуд, раду мають скликати, проте, за словами пана Володимира, перед будівництвом "Хмаринки" їх не збирали.

— Я б цього будівництва не допустив, тому мене і не покликали, — каже Володимир Захарович.

Громадських слухань по забудові також не проводили, рішення про продаж землі прийняли на торгах. Споруду звели всупереч нормам будівництва, згідно з якими має бути збережено проїзд пожежної техніки до будівлі "Укртелекому", що на другій лінії та експозицію костьолу, та охоронну зону храму.

Нинішній головний архітектор Вінниці Олександр Рекута проблем у "Хмаринці" не вбачає:

— Будівлю проектував архітектор Олександр Коротких, я впевнений у його майстерності, я взагалі не прихильник будівництва у старовинних стилях. Костел від будівництва не страждає, оглядові точки збережено, там на усе є дозволи. А щодо пожежного під'їзду до "Укртелекому", то машина проїде, ну — має проїхати.

Будівництво споруди розпочалося в березні минулого року, не допомогли його зупинити ні звернення вінничан до Президента, ні до правоохоронних органів.
"хмаринка" у Вінниці фото

Центр історичного ареалу міста, за законом "Про архітектурну діяльність" мав би забудовуватися лише після проведення архітектурного конкурсу на кращий проект. Натомість, міська влада обмежилась лише проведенням земельних торгів. Журналістам Vlasno.info міська рада вже надавала відповідь щодо продажу земельної ділянки під "Cloud-сквером".

«Згідно договору оренди земельної ділянки від 19.07.2013 р. та протоколу№03/02 земельних торгів з продажу права оренди земельної ділянки від 19.072013 р. переможцем земельних торгів по вул. Соборна, б/н являється приватне підприємство «Рейкартц Груп Лімітед» в особі директора Мельника Руслана Геннадійовича, юридична адреса пров. Селянський,5/1 м. Вінниця.» Підприємство зі статутним капіталом у 5 мільйонів гривень змогло безперешкодно і відносно легко заволодіти земельною ділянкою в серці міста, у той час, як звичайних продавців соків, морозива та квітів немилосердно ганяє з тротуарів і площ муніципальна поліція.

Старий магазин "Рошен", який працював неподалік на Соборній, уже зачинився, на фасаді будинку розпочато реконструкцію, продукцію з крамниці винесли. Тож з дня на день вінничани, які приходитимуть молитися в костьол, уже зможуть "по-сусідству" ходити купувати "солодке життя". А тінистий сквер, який було передбачено генеральним планом, бачитимуть лише у назві споруди — "Cloud-сквер".

Фото Тетяни Куц та Влада Боднара

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення