вінницький політех фото

Викладача вінницького політеху звільнили через виявлення корупційних схем

29 червня 2016, 08:33

Майже 400 студентів Вінницького національного технічного університету політеху не задоволені системою освіти вишу

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Викладача вінницького політеху звільнили через виявлення корупційних схем

    Додати коментар


Майже 400 студентів Вінницького національного технічного університету політеху не задоволені системою освіти вишу

У редакцію Vlasno.info звернувся вже колишній викладач іноземної мови Вінницького національному технічному університеті Ігор Стрелков, який проводив анонімне письмове опитування серед студентів політеху щодо проявів корупції у навчальному закладі. Зі слів Ігоря Стрелкова після проведеного опитування його звільнили, повідомляє кореспондент Vlasno.info. Із 1067 опитуваних студентів майже 400 вказували, що у політесі є прояви корупції і, що їх не задовольняє система навчання.

Ігор Стрелков є членом однієї з вінницьких самооборон, до якої ще торік звернулись студенти та виказували своє невдоволення системою освіти у місцевих вишах. Просили розробити письмові тести, щоб більшість студентів могли показати своє бачення теперішньої освіти. Такі тести були розроблені. Тоді Ігор Стрелков з представниками самооборони пішли до Вінницького торговельно-економічного інституту. Їх на прохідній не пропустили через турнікет. Представник керівництва інституту їм сказала, що у них є своя система перевірки у інституті і, в їхніх послуг не потребують. У заклад не пропустили. Тоді Ігор вирішив провести тестування у своєму університеті. Було це у березні цього року. Ректор політеху Володимир Грабко дав дозвіл на тестування. Папірці з тестом розповсюдили на перервах серед студентів через студентське самоврядування.
Ігор Стрелков фото
Ігор Стрелков

– Коли викладачі побачили ці тести, вони обурювалися та рвали їх. Потім тестуванням обурились заступники деканів та декани факультетів. Тоді мене викликав до себе ректор і сказав, щоб я припинив тестування або мене звільнять, – каже Ігор Стрелков.

Було роздано півтори тисячі анкет, з них заповнено було 1067. Проаналізувавши ці анкети, виявили, що близько 400 студентів вказували на корупцію, на велику кількість гуманітарних предметів, а не профільних, застаріле обладнання, погане ставлення до студентів, мало практичних занять тощо.
вінницький політех фото
вінницький політех фото
вінницький політех фото
вінницький політех фото

Викладачі, які працюють у ВНТУ, підписують трудовий договір з університетом на рік або на кілька років. Ігор Стрелков підписував договір на рік і у травні цього року трудовий договір повинні були подовжити або розірвати, тобто звільнити. Суть процедури заклечається в тому, що спочатку кафедра рекомендує вченій раді обирати чи не обирати людину на посаду викладача. Ось цей момент досить цікавий. Згідно рішення кафедри в кількості 25 осіб, Ігор Стрелков немає досвіду ні в якій сфері діяльності. Вказується , що він зарекомендував себе дуже негативно і є не здібним педагогом, і у нього низькі моральні якості. Тому кафедра не рекомендує вченій раді його обрати педагогом. За це рішення проголосувало 20 членів кафедри.
вінницький політех фото

Тому Ігор був звільнений з посади викладача англійської мови. А вже на наступний день, після цього рішення, завідувач кафедри іноземних мов Ірина Степанова, яка підписувала характеристику, підписує іншу характеристику для конференції, яку буде проводити посольство США у Києві. Тут вже вона написала зовсім іншу позитивну характеристику про Ігоря Стрелкова, в якій йдеться про його якісну роботу.
вінницький політех фото

– Він проводив це тестування всупереч нашій забороні. Це державний учбовий заклад, тут є свої правила і не можна робити кожному що йому заманеться. Те, що його звільнили не пов'язано з його тестуванням. Є критерії, яким має відповідати викладач. Він не писав методички та наукові праці, тому йому не продовжили трудовий договір, – каже завідувач кафедри іноземних мов Ірина Степанова.

Але Ігор Стрелков все ж таки «щось робив». Є документи, які знов таки підписувала завідувач кафедри іноземних мов Ірина Степанова, в них вказується, що 15 студентів Ігор підготовив до конференції у ВНТУ.
вінницький політех фото
вінницький політех фото

Декан факультету будівництва, теплоенергетики та газопостачання Георгій Ратушняк сказав про Ігоря теж саме, що і Ірина Степанова.

Я до нього особисто не маю ніяких претензій. Але він не писав наукові роботи, не робив методички і не приймав участі у житті університету, – каже Георгій Ратушняк.

А ось зв'язатися з керівництвом політеху, як і у будь-якому вищі Вінниці, нам не вдалося. У приймальні ректора нам сказали, що його немає і дзвоніть до першого проректора Олександра Романюка. Він грубо відповів, що я цим не займаюсь і поклав трубку. Проректор з наукової роботи Сергій Павлов відповів, що вам треба звернутися до Анни Писклярової, яка є проректор з науково-педагогічної роботи по організації виховного процесу. До неї додзвонитися виявилося неможливо. Телефон її не справний і прийшлось залишати Анні Пискляровій повідомлення у приймальні ВНТУ. Обіцяли передзвонити і, звісно, ніхто не передзвонив.

– Коли студенти дізналися, що мене звільнили, то сказали що ректор, м'яко кажучи, несповна розуму, – додав Ігор Стрелков.

Ми вирішили знайти тих студентів, які заповнювали ці анкети та переконатись, що вони дійсно є.

– Так, я проходила це анкетування. Нам хлопці роздавали на перерві анкети. Ігор Стрелков, здається, пропонував студентам зайняття з розмовної англійської, – каже студентка ВНТУ Наталія Дорохова.

Олександр Ісаєнко теж заповнював тести. Йому представники студентського самоврядування дали заповнити анкету.

Журналіст Vlasno.info буде звертатися до Міністерства науки і освіти України, якому підпорядковується ВНТУ, щоб вони розібралися з цією ситуацією.

Головне фото: basegroup.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення