премії голосування фото

Вінницькі депутати в півтора рази підняли премію «свиті» міського голови

23 грудня 2016, 21:31

Обранці не знали, за що проголосували

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі депутати в півтора рази підняли премію «свиті» міського голови

    Додати коментар

Премії шести заступників міського голови, керуючого справами виконкому та секретаря ради збільшуються у півтора рази. За це сьогодні, 23 грудня, під час пленарного засідання сесії міської ради проголосувало більшість депутатів, повідомляє Vlasno.info.

Проект рішення №14 під «кодовою» назвою «Про внесення змін до рішення міської ради від 25.05.2006р. №154 «Про умови оплати праці працівників органів місцевого самоврядування міської ради» зі змінами» підтримали 45 депутатів. П'ятеро були проти.

Чому назва «кодова»? Бо для того, щоб дізнатися суть проекту рішення, потрібно підняти з архіву два рішення сесії десятирічної давнини – №154 від 25 травня 2006 року. А потім – №324 від 30 березня 2007 року.

Згідно рішення 2006-го року, право преміювати міського голову, його першого заступника та заступників, секретаря ради та керуючого справами виконкому надається виконавчому комітету міськради. Хоча, згідно законодавства, робити це мають право лише депутати своїм рішенням під час сесії.

премії голосування-11-1
премії голосування-12-1

А рішенням від 2007 року депутати внесли зміни до 5-го пункту попереднього рішення і вирішили, що сума щомісячної премії першого заступника мера, його заступників, секретаря ради та керуючого справами виконкому становитиме 100% від окладу.

премії голосування-13-1

І ось сьогодні депутати внесли ще одні зміни до цього рішення: замість 100% премії вищевказані особи отримуватимуть 150% премії від посадового окладу. Депутати кнопки «за» натиснули, але за що саме проголосували, вони, схоже, не зрозуміли.

Опитування депутати провалили
Так, перед початком пленарного засідання кореспондентка Vlasno.info запитала деяких депутатів: чи знають вони процедуру призначення премій зазначеним посадовцям?

Депутат-свободівець Дмитро Уманець, відповів правильно: премії призначаються під час сесії міськради. А от на питання, чи знає він, як премії призначаються сьогодні насправді – відповів, що ні. Однак, пообіцяв вивчити це питання.

- Ми розберемось, - пообіцяв депутат.

премії голосування-1
Дмитро Уманець

Очільник фракції «Самопоміч» Олег Ткаченко чесно зізнався, що не знає процедури призначення премій. Це підтвердив і його однопартієць Юрій Максименко. Однак після моєї короткої розповіді, теж пообіцяв розібратися:

- Це неправильно. Мало того, що воно не підіймалося до цього часу на сесії, воно не підіймалося і на комісіях. Тому чому це так, ми будемо розбиратися. Ми однозначно це питання будемо підіймати і вивчати чому це було зроблено кулуарно, на якій підставі.

премії голосування-3
Олег Ткаченко (по центру) та Юрій Максименко (крайній праворуч)

Представник фракції БПП «Солідарність» Андрій Очеретний, відповів, що спочатку рішення має проходити через виконком і потім воно виноситься для затвердження на сесію. Однак, на запитання, чи знав депутат, що з 2006 року премії усім згаданим посадовцям та міському голові призначаються через виконком, депутат відповів, що ні.

премії голосування-2
Андрій Очеретний (по центру)

- Ми на той момент не були депутатами, але якщо десять років тому, депутати прийняли таке рішення, вони мали це чимось аргументувати. Поки що ми не досліджували цього рішення, - зазначив Очеретний.

Однак, твердження депутата не відповідає дійсності. Згідно постанови Кабміну від №268 від 09. 03. 2006 року преміювання заступників міського голови – повноваження виключно депутатів міськради під час пленарного засідання сесії.

Про це йдеться у п. 6 зазначеної постанови:

премії голосування-8
Тобто, в частині призначення премій шести заступникам міського голови Вінниці присутнє порушення процедури. І відсьогодні проходитиме так і надалі через необізнаність депутатів міськради, які знову ж уповноважили виконком преміювати зазначених осіб. А передача таких повноважень виконкому від міської ради наразі не передбачена жодним нормативно-правовим документом.

І як встановило онлайн-видання Vlasno.info у своєму попередньому розслідуванні, уже є прецеденти, коли справи через порушення процедури преміювання посадовців доходили до суду. І тих, хто отримав кошти неправомірно, змусили повернути їх назад до казни.

Кого і як винагородили цього року
Наразі Vlasno.info володіє інформацією, яку суму у вигляді премій отримали протягом 11 місяців цього року п'ять заступників міського голови та секретар міської ради, яких безпосередньо стосується дане рішення.

премії голосування-7

Якщо перерахувати у помісячну суму, то секретар ради Павло Яблонський – 5,3 тис. грн, заступники міського голови Сергій Тимощук – 10 тис. грн, Галина Якубович – 6,9 тис. грн, Сергій Матусяк – 6,7 тис. грн, Володимир Скальський – 1,6 тис. грн. Микола Форманюк всього отримав 1 444 грн премії, оскільки його зовсім нещодавно призначили заступником міського голови.

Премії призначають 15 осіб замість 54
Виконком міської ради складається з 15 осіб. До нього також входять усі ті особи, яких під час засідання виконкому преміюють. А саме: перший заступник міського голови, секретар ради, усі заступники, керуючий справами виконкому. А також – сам міський голова, якого теж преміюють члени виконкому. І ці рішення він сам же і підписує

премії голосування-9
Востаннє, зазначених посадовців преміювали у листопаді, призначаючи їм премії за жовтень. В протоколі засідання виконкому від 24 листопада зазначається, що самі отримувачі премій за себе не голосували, щоб не порушувати закон.

премії голосування-14

Хоча, в зазначений день у засіданні виконкому взяли участь лише десятеро осіб. І на цьому ж засіданні розглядалось питання про преміювання сімох із них.

Сам міський голова Сергій Моргунов проблеми у цьому не вбачає: депутати сьогодні проголосували і продовжили повноваження виконкому, значить, все гаразд.

У мене з міським головою вийшов такий діалог:
С. М.: Ми сьогодні на сесії призначили премії згідно законодавства. І не тільки заступникам, а усім працівникам вінницької міської ради. Ви знаєте, що піднято мінімальну заробітну плату до 3200 гривень. Ця норма чітко не визначена для працівників органів місцевого самоврядування, але ми маємо відрегулювати це питання, - зазначив Моргунов.

Кор.: Але цим рішенням передбачається, що преміювати зазначених працівників буде саме виконком, а не депутати.
С. М.: Це рішення депутатів міської ради, це - колегіальний орган, який прийняв відповідне рішення і делегував ці повноваження.

Кор.: Депутати не знали, за що вони голосували
С.М.: Ви вважаєте, що депутати Вінницької міської ради не знають за що вони голосують і не знають чим вони займаються? Що вінничани обрали депутатів як мінімум необізнаних в тих питаннях, які стоять на порядку денному?

Кор.: На жаль, ті депутати, яких я запитала, цього не знали
С.М.: Це некоректна постановка питання, бо на комісіях розглядаються усі питання і проекти рішень, які виносяться на сесію. Відповідно, отримуються відповіді від представників виконавчого комітету, керівників структурних підрозділів. Вони підтримують або не підтримують питання, вносять до нього зміни, які виносяться на сесію.

Нагадаємо, як уже зазначив очільник фракції «Самопоміч», на комісіях дане питання не розглядалось.

Замість висновку: 15 членів виконкому, які призначають премії, – це не 54 депутати міськради. Звісно, призначати премії у такому «ручному» режимі значно зручніше, ніж розглядати це питання під час засідання сесії, де може виявитись набагато більше незгодних.

Vlasno.info прослідкує, якого розміру премії отримають посадовці у 2017 році.

Фото і відео Тамари Тисячної

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення