у Вінниці створять Дирекцію музеїв фото

На Вінниччині створять Дирекцію музеїв

16 березня 2017, 08:00

Для розвитку музейної справи на Вінниччині створять Дирекцію музеїв

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині створять Дирекцію музеїв

    Додати коментар


Для розвитку музейної справи на Вінниччині створять Дирекцію музеїв. Про це повідомляє Vlasno.info із круглого столу з представниками експертної місії Ради Європи.

– В нашій області є 59 музеїв. Але їх стан бажає кращого, – говорить директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. – Їхні експозиції та приміщення застарілі, працює там одна-дві людини, і охопити всі напрямки, зрозуміло, не можуть. Є також проблеми зі збереженням фондів, охороною та рекламою музейних продуктів. Наразі назріла необхідність створити Дирекцію музеїв Вінниччини, яка візьме під свою опіку дрібні музеї.
Катерина Висоцька фото
Катерина Висоцька

Закордонних гостей цікавило також, як Міністерство культури зможе допомогти. Адже вони учора спілкувались з міністром та обговорювали проблеми розвитку закладів культури.

– Найперше ми очікуємо розробки нормативної бази для фінансування галузі культури, – відповідає заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк. – На відміну від освіти і медицини, культура не має такої бази.

Також порушували питання щодо передачі пам'яток архітектури національного значення з державної форми власності у комунальну. Мовляв, в умовах децентралізації це виглядає природно. Адже саме навести порядок в закладах культури повинні мати повноваження місцеві органи самоврядування. Втім, деякі пам'ятки архітектури досі не можуть відреставрувати через неузгодженості у законодавстві. Так сталося з палацом Ксідо у Хмільнику. 
Сергій Капуста фото
Сергій Капуста

– Все зав'язано на Київ, на Верховну Раду. Усі питання вирішуються там, хоча проблеми стосуються Вінниччини, – скаржиться приватний підприємець Сергій Капуста, який збирався відновити цей об'єкт. – Все починається з питання землі і закінчується тим, якою власністю буде — державною, приватною чи спільною. Колись швейцарці хотіли збудувати тут культурний центр, вкласти 10 мільйонів доларів. Але не змогли змиритися з паперовою тяганиною і згорнули проект. Ми збираємось там відкрити готельно-лікувальний комплекс із збереженням автентичності цієї архітектурної пам'ятки. Адже там руйнується фундамент і тече дах. Палац дуже постраждав цієї зими.
Михайло Потупчик фото
Михайло Потупчик

Заступник губернатора наголосив, що мова йде про державно-приватне партнерство, і в цьому випадку українське законодавство більше заважає, ніж допомагає. А завідувач сектором охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації Михайло Потупчик зауважив, що палац Ксідо входить у перелік пам'яток архітектури, які не підлягають приватизації. Крім того, палац є пам'яткою національного значення, а земельна ділянка — пам'яткою археології. Тобто, палац Ксідо може бути тільки у державній власності. І порадив взяти об'єкт в оренду.

Нагадаємо, врятувати від руйнації палац Ксідо у Хмільнику можна, придбавши листівку
у Вінниці створять Дирекцію музеїв фото
у Вінниці створять Дирекцію музеїв фото
у Вінниці створять Дирекцію музеїв фото
Фото Тетяни Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення