Міграційна служба фото

У біометричних паспортах вінницьких скрипалів і бандуристів не буде відбитків пальців

28 липня 2017, 15:31

Паспорт «книжечкою» більше видаватися не буде

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У біометричних паспортах вінницьких скрипалів і бандуристів не буде відбитків пальців

    Додати коментар

Незабаром за паспортами не потрібно буде стояти у черзі півдоби, оскільки восени обіцяють встановити електронну чергу у всіх територіальних підрозділах. Про це кореспонденту Vlasno.info розповів начальник управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області Борис Наливайко.

У зв'язку із шаленим ажіотажем на отримання біометричних паспортів восени планують дещо змінити процедуру: півдоби у чергах сидіти не потрібно.
— Очікуємо в кінці вересня встановлення в наших обласних спецпідрозділах електронних черг, що дасть можливість робити замовлення як по Інтернету протягом, наприклад, місяця-двох, так і через термінал. Якщо особи, які не зареєструвались ні через Інтернет, ні за допомогою талончиків, зможуть пройти в порядку живої черги, — розповідає начальник управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області Борис Наливайко.

Борис Надивайко
Електронні черги дуже зручні для громадян, оскільки там прийом буде з точністю до хвилини. Але, для того, щоб уникнути шахрайства, охочим отримати закордонний паспорт, або ж ID-картку, потрібно вводити номер квитанції про оплату.

Цього року утричі збільшилась кількість охочих отримати ID-картки порівняно із попереднім. Так, цього року подали заявку на оформлення паспорта нового зразка 15 198 осіб, у минулому році — 3190 осіб. Фахівці пояснюють це тим, що зараз є можливість оформлювати ID-картки й 14-річним. Крім того, паспорт у вигляді «книжечки» уже не видають.

— Торік ми здійснювали документування ID-картками тільки тих, хто досяг 16-річного віку. У зв'язку зі змінами про державний демографічний реєстр, зараз документуємо осіб, які досягли 14-річного віку, — зауважує Борис Наливайко.

Обов'язковою умовою отримання біометричного паспорта є сканування відбитків пальців. Цю процедуру проводять дуже ретельно, оскільки у разі помилки паспорт буде недійсним.

— Відбитки пальців іноді можна відсканувати за 5 хвилин, а іноді — півгодини. Ми не можемо видавати неякісні документи, тому що при отриманні проводиться процес верифікації, скануються відбитки пальців і тільки після цього паспорт спрацює, — пояснює ситуацію Борис Олександрович.

міграційна служба-1
Про людей, у яких неможливо відсканувати відбитки, теж подумали. Для них є особлива процедура в отриманні документів.

— Якщо є певна категорія людей, які мають певні фізичні вади: чи відсутні пальці, чи кінцівки, або ж якщо специфічна професія, наприклад, у бандуристів, скрипалів стираються відбитки пальців. У цьому випадку складається акт, що ми не можемо зняти відбитки пальців, інформація про це вноситься в базу, а паспорт видається без відбитків. Люди, які хворіють на певні хвороби шкіри, мають надати довідку з медичного закладу, — наголошує начальник управління.

Нагадаємо, що ажіотаж щодо оформлення біометричних паспортів спостерігався ще два місяці тому, а переселенців «не пускають» за кордон, бо паспорт не є документом, що посвідчує особу.

Фото Ольги Бунич
Головне фото: bykvu.com

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення