президія Вінницької облради фото

Скандальне питання про розробку ямпільських пісковиків вінницькі депутати винесли на сесію

26 вересня 2017, 08:44

На черговій сесії Вінницької облради в четвер 28 вересня депутати розглянуть питання стосовно одного з погоджень надання Державної служби геології та надр України

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Скандальне питання про розробку ямпільських пісковиків вінницькі депутати винесли на сесію

    Додати коментар

На черговій сесії Вінницької облради в четвер 28 вересня депутати розглянуть питання стосовно одного з погоджень надання Державної служби геології та надр України. Воно пов'язано із тим, що згідно з принципом мовчазної згоди продаж на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, може відбутися вже без рішення екологічної комісії. Цікаво, що йдеться про ділянку пісковиків Русавська-3 у Ямпільському районі. Ця ситуація стала можливою після того, як минулого тижня депутати облради проігнорували засідання тієї самої комісії, де мало б розглядатися питання. Однак на засіданні президії питання вкотре винесли, але цього разу на сесію. Спостерігав за процесом кореспондент Vlasno.info.

Пропозицію розглянути питання розробки скандальних дозволів по ямпільських пісковиках висунула тимчасова очільниця екологічної комісії Людмила Головашич.

— Я прошу внести питання продажу на аукціоні дозволу на розробку ямпільських пісковиків ділянки Русавська-3 до порядку денного чергової сесії, — звернулася до голови облради Олійника пані Головашич.
президія Вінницької облради фото

Щоправда, сама депутатка не приховує власної позиції стосовно проведення аукціону, оскільки питання вже почало обростати корупційними скандалами.

— Ні я, ні інші депутати не голосували за погодження на аукціон на комісії. Нам її проведення просто зірвали. Але незалежно від нашої позиції за 90 днів наступить автоматичне погодження. Тому я хочу поставити питання на сесії облради Миколі Ткачуку, оскільки він підписав висновок по ділянці пісковику, скільки область на цьому заробить? Чи буде від цього користь і які екологічні наслідки? — пояснила Головашич після закінчення президії — Ми маємо діяти чесно і в рамках законодавства. А якщо є підводні течії, якщо вже в цьому зав'язана корупція, то це питання треба виносити відкрито й не ховати голову в пісок. Не хотілося, щоб нас потім звинувачували в тому, що ми допустили автопогодження, внесене до законодавства саме для таких випадків, щоб просувати розроблення копалин. Давайте приймемо рішення, погоджуємося ми чи ні, тому я хочу, щоб всі депутати чітко визначилися з цього питання.
президія Вінницької облради фото

У свою чергу, коли пропозицію винесли на голосування, депутати майже одноголосно підтримали і винесли це питання на сесію під номером 60 у порядку денному до сесії.

Наразі правоохоронці підозрюють голову екокомісії Володимира Криська в отриманні хабара в обмін на позитивне рішення по дозволу за цю ділянку пісковиків. Депутата затримали 5 вересня в особистому офісі під час передачі грошової суми в розмірі 3 тисячі доларів.

Саме тому на засіданні комісії тиждень тому, Крисько був відсутній — знаходився під вартою в ендокринологічному диспансері через погіршення стану здоров'я. Але депутати планували проголосувати проти надання дозволу, однак, не змогли зібрати кворум.

Поки що сам Крисько знаходиться вже у кардіологічному відділенні лікарні ім. Пирогова. Нещодавно Апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу вінницької прокуратури і залишив у силі рішення суду першої інстанції. Таким чином сума застави депутата складає досі 80 тисяч гривень.

Фото Богдана Новака

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення