кукурудза фото

На Вінничині урожай одного із підприємств можуть «пустити з молотка»

11 жовтня 2017, 12:00

На землі селян претендує три підприємства

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінничині урожай одного із підприємств можуть «пустити з молотка»

    Додати коментар

У селі Каришків Барського району виник конфлікт через "нічийний" урожай кукурудзи та соняшнику. Ситуацію обговорювали під час чергового засідання антирейдерського штабу, повідомляє Vlasno.info.

Директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук, який цього разу головував під час засідання розповів, що у Каришкові нібито незаконно обробляється 300 га землі.

— Під час попереднього засідання представники ТОВ "Агрофірма Шаргород" розповіли, що на території Коришківської сільради Барського району незапконно обробляються 300 га землі. На ділянку виїжджала комісія щоб дослідити ситуацію, — сказав Ткачук.

Як стало відомо під час засідання штабу, цю землю орендують фірми "Агрофірма Шаргород" та "Вікторія". Однак їх представники запевнили правоохоронців, що нічого там не сіяли і не знають, кому належить урожай. Для охорони полів найняли державну службу охорони. Урожай арештували і мали намір його продати на біржі. І саме в цей час з'явилася інша компанія — "Подільська зоря", яка і заявила свої права на урожай. Компанія подала до суду, аби їхнє майно не реалізували. В результаті суд дійсно наклав арешт і заборонив податковій здійснювати заходи щодо реалізації майна.

Юрист "Подільської зорі" Олександр Чоловський, який сьогодні був присутнім на засідання штабу, намагався переконати: вони діють в межах закону. А їм перешкоджають зібрати власний урожай.
Олександр Чоловський фото
Олександр Чоловський

— У 2016 році наше підприємство працювало у селі Руданське Шаргородського району. Поруч — село Каришків Барського району. Багато власників паїв із Руданського живуть у Каришкові. Коли ми прийшли у Руданське, то дали людям нормальну орендну плату за їхню землю. Коли про це дізналися мешканці Каришкова, то погодились із нами працювати. І оскільки більша частина жителів Каришкова ні з ким офіційно не підписували договори на оренду землі, вони запросили нас до себе. Але ті підприємства, які працювали на території цього села у 2016 році зареєстрували на себе право оренди майже на усі земельні ділянки. Це при тому, що люди з ними договорів не заключали. З цього приводу зараз проводиться досудове розслідування стосовно підробки підписів у договорах оренди земельних ділянок. Із такою заявою звернулося більше 150 осіб, — розповів юрист.

Відтак, компанії домовились між собою про обробіток земельних ділянок загальними масивами. Навесні цього року "Агрофірма Шаргород" "відступила" "Подільській зорі" 286 га землі.

— Потім мали підписати договори. Однак вони до цих пір так і не підписані і я тепер розумію чому. Таким чином вони хочуть виперти нормального конкурента із цього села. Усі докази ми надавали. Але податковий орган на підставі якогось звернення працівників СБУ визнає ці посіви безхозними. Ну як це? Їх же хтось посіяв! Але податкова навіть не звернулася до сільської ради, аби встановити, хто сіяв. збиралися довідки податковим органом, які вигідні йому, щоб зараз це майно описати. Але ж є сільрада, який може повідомити, хто обробляє.
засідання антирейдерського штабу фото

"Агрофірма Шаргород" каже, що не знає, хто засіяв? Та вони знали! Бо ми всю весну просиділи в полі, один одному не давали працювати і вирішували питання, — обурився чоловік.

Наразі, як зазначив Микола Ткачук справу розглядає суд. І саме він вирішуватиме долю урожаю. Крім того, потрібно розібратися скільки землі якому підприємству належить.

Головне фото: agriculturewire.com, фото Тамари Тисячної

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення