комісія облради по тарифам фото

«Ми заважаємо своїми низькими тарифами» – керівник приватної компанії з надання тепла у Вінниці**

24 листопада 2017, 17:56

Гарячі дискусії через тарифи на тепло

Vlasno.info
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Ми заважаємо своїми низькими тарифами» – керівник приватної компанії з надання тепла у Вінниці**

  Vlasno.info   Додати коментар


Гарячі дискусії через тарифи на тепло виникли на комісії з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Вінницької облради. Обговорювали й доцільність встановлення ще однієї котельні на альтернативному опаленні в районі медмістечка на Хмельницькому шосе, якщо там вже існує аналогічна. Про це повідомляє Vlasno.info з комісії ЖКГ.

Вінницькі депутати заслухали директора комунального підприємства "Вінницяоблтеплоенерго" Валерія Довбанюка про створення дочірнього підприємства "Альтернативна теплова енергія".

Валерій Довбанюк фото

– Завдяки тому, що ми будемо використовувати 98 відсотків альтернативного опалення, а лише два відсотки газу, наш тариф на опалення буде найнижчим в області, – запевняє Валерій Михайлович. – Працюватимуть нові котли на трісці. 

Голова комісії Андрій Ковальов поцікавився, чому котел на альтернативному паливі встановлюють саме на території медмістечка, адже є інші райони, які потребують нижчого тарифу на паливо.

комісія облради по тарифам фото

– Наприклад, дві тисячі мешканців мікрорайону Слов'янка обслуговуються якраз "Вінницяоблтеплоенерго", – зауважив він. – Якби ми інвестували кошти в іншу котельню, то на сьогодні для цих двох тисяч споживачів знизили б тариф на 300 гривень. За розрахунками фахівців, для кожного мешканця більше ніж 2 000 квартир це дало б можливість заощадити близько 3000 гривень на опаленні за сезон.

Директор відповів, що там неможливо забезпечити устаткування такої потужності. Хоча один із власників компанії "Вінтеа", яка постачає тепло на альтернативному опаленні, Володимир Майстришин показав лист-звернення приватної компанії до обласної ради з пропозицією надати її можливість встановити саме там сучасні котли та надавати послуги за подібним тарифом. А котельню на території медмістечка ставлять, пояснив Валерій Довбанюк, щоб створити конкурентне середовище.

Володимир Майстришин фото

– Про яке конкурентне середовище може йти мова? – обурюється Володимир Майстришин. – Нам обласна рада не продовжила оренду, не погодила сервітут на чотири сотки землі, на якій розміщується наш котел. Монополіст «Вінницяоблтеплоенерго" не узгоджує договір на транспортування тепла на 2018 рік. Ми зверталися, щоб надали право на вільній площадці біля нашої котельні хоча би на 20 сотках розмістити склад палива. Адже збільшений резерв палива і дає те здешевлення тепла для лікарень. Ми її возимо із Житомирської області, бо у нас в області немає такого об'єму. А, між тим, ми заплатили два мільйона податків до обласного бюджету в тому числі. І продовжуємо оплювати медмістечко, хоча нас позбавили правових підстав це робити, і незрозуміло, як нам бути у 2018 році.

Також Володимир Якович впевнений, що "Вінницяоблтеплоенерго" не зможе втримати низький тариф, адже у морози доведеться включати й газові котли, виходячи із недостатньої потужності котлів та малого складу для зберігання палива.

– Крім того, діє людський фактор. Як ви думаєте, якщо у працівника котельні є вибір, він буде безперервно слідкувати за подачею тріски в котел, чи йому зручніше включити газовий котел і не хвилюватись ні про що? Зрозуміло, що він обере другий варіант, – переконує він. – Адже система подачі тріски недосконала, через трохи довші за розміром тріски шнек може "клинити". В такому випадку перейдуть на дрова, а від цього потужність впаде у два рази.

комісія облради по тарифам фото

Директор "Вінницяоблтеплоенерго" погоджується, що у закуплених нових котлах є проблеми зі шнеком. Проте, зауважує, що вони передбачили це, і будуть намагатись усунути цей недолік. Мовляв, вони вже звернулися до заводу виробника обладнання з цього питання. Інші зауваження він відкидає. Мовляв, цими котлами вже користуються в районах, і все нормально. Володимир Майстришин на це знову зауважує, що в такому випадку в цих районах мав би бути низький тариф завдяки альтернативному опаленню, але цього чомусь немає.

– В тих котлах дуже мало потужності, щоб витримати навіть невеликі морози. І я відповідально заявляю, що ця котельня може заморозити медмістечко. Це дуже відповідально передавати право опалювати іншому підприємству в середині сезону. Створіть комісію, дослідіть, чи в змозі це обладнання опалювати усе медмістечко, – наголошує Володимир Майстришин. – До прикладу, в місті Бар знаходиться котел тієї самої фірми. Але він працює не на ту потужність, яка заявлена в документах. Це означає, що за весь період роботи буде використовуватись не два відсотки газу, як прописано у тарифі, а всі 70 відсотків. І до тих 15 мільйонів 400 тисяч гривень збитків, про які підприємство прозвітувало торік, додадуться ще три мільйони. Ви готові до цього? І який сенс у цьому?

І знову звертав увагу на те, що у цьому місці вже є самий низький тариф у області, тому недоцільно використовувати 11 мільйонів бюджетних коштів, щоб його понизити на 38 гривень. Водночас, на всій іншій території обслуговування тариф "Вінницяоблтеплоенерго" складає 1856 гривень, що на 500 гривень більше, аніж той, що пропонують.

– Виходить, задача у обласних чиновників інша - прибрати конкурента з ринку тепловиробництва області, а вже потім на "зачищеному полі" диктувати свої монопольні умови, - зазначає Майстришин.

Втім, Валерій Довбанюк запевняє, що потужностей вистачить.

– В області маємо 29 котелень, близько 60 відсотків із них працюють на котлах цієї фірми, і претензій до них немає, – переконує він. – Є всі розрахунки щодо можливостей цих котлів, і потужності точно вистачить для медмістечка. Я особисто буду нести за це відповідальність.

Нагадаємо, про холодну зиму для лікарень Майстришин вже попереджав навесні цього року. 

Головне фото: irpin.online
Фото: Тетяна Щербатюк


  Vlasno.info   24 лист. 2017 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення