Спільно з київською редакцією «Наші Гроші», ми вирішили дослідити цю компанію з Республіки Кіпр

Офшорне павутиння вінницького ТЦ «Sky Park» привело до дилера Renault

07 лютого 2018, 20:37

Спільно з київською редакцією «Наші Гроші», ми вирішили дослідити цю компанію з Республіки Кіпр

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Офшорне павутиння вінницького ТЦ «Sky Park» привело до дилера Renault

    Додати коментар

Одним із найпотаємніших об'єктів Вінниці можна сміливо назвати торговий центр «Sky Park». Журналісти Vlasno.info  з'ясували, що власники «Sky Park» пов'язані з кіпріотською фірмою «Яношіко лімітед». Спільно з київською редакцією «Наші Гроші», ми вирішили дослідити цю компанію з Республіки Кіпр, з надією на те, що нам вдасться знайти прізвища, які є кінцевими бенефіціарами «Яношіко лімітед», тобто, теперішніх власників ТЦ «Sky Park», повідомляє Vlasno.info

Журналісти взяли 12 витягів з кіпріотського реєстру по «Яношіко лімітед». Кожний витяг коштує 10 євро. З реєстру, мова котрого переважно грецька, дізналися наступні факти. Компанія «Яношіко лімітед» створена у січні 2012 року. Зареєстрована на кіпріотку Софію Аскіліду. Управління виконує секретарська фірма «Abacus Secretarial Limited».

vinnickiy-sky-park-1

У вересні 2015 року «Яношіко лімітед» взяло 1 900 000 мільйонів гривень кредиту у «Альфа-банк» під заставу корпоративних прав на ТОВ «Авто-Р». Для пересічного громадянина може здатися дивним, що банк надав кредит якійсь компанії, яка скоріше за все є «прокладкою», тому що вона зареєстрована на Кіпрі і невідомо хто її власники.

 – Треба дивитися договір. Український банк не міг дати кредит кіпрському підприємству. Можливо, дали кредит українському підприємству, засновником якого є кіпрська компанія? – каже економіст, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи, фінансовий топ-менеджер, підприємець Олексій Геращенко

Цілком можливо, що кредит був наданий ТЦ «Sky Park». Взагалі, «Альфа-банк» входить у склад «Альфа-Груп». Це російський консорціум, що є однією з найбільших фінансово-промислових груп Росії. Штаб-квартира розташована в Москві. «Альфа-груп» заснована у 1989 році і є одним з найбільших приватних фінансово-промислових консорціумів СНД. Належить «Альфа-Груп» уродженцю Львова Михайлу Фрідману.

З цього виникає питання: «чому саме російський банк надав кредит «Яношіко Лімітед»?

 – «Альфа-Банк Україна», як і «Майкрософт Україна», «Кока-Кола Україна» — це українські юридичні особи, що мають іноземних засновників, але це українські підприємства, що діють згідно з українським законодавством. Тому український Альфа-банк не може прокредитувати кіпріотське підприємство. Можливо, йдеться про голландський офіс чи якийсь інший, але це інші юрособи, які не несуть відповідальності за дії одна одної, – додав Олексій Геращенко

Те що саме український «Альфа-банк» надав кредит «Яношіко Лімітед», зазначено у кіпрському реєстрі

vinnickiy-sky-park-3

Головний офіс українського банку «Альфа-банк» розташовується напроти Кабінету Міністрів України. Статутний капітал банку, відповідно до аналітичної системи YouControl, становить 12 179 756 466 гривень.

vinnickiy-sky-park-4

vinnickiy-sky-park-5

Для порівняння, статутний капітал «Приватбанк» – 206 059 743 960 гривень.

Тепер розглянемо підприємство, під заставу котрого «Яношіко Лімітед» взяв кредит – ТОВ «Авто-Р». Це автомобільний дилер марки Renault  у Запоріжжі.

vinnickiy-sky-park-6

vinnickiy-sky-park-7

Незадовго до того, як був взятий кредит «Яношіко Лімітед», був поповнений капітал ТОВ «Авто-Р» з 1 300 000 гривень до 4 160 000 гривень. Мабуть, це робилося для того, щоб взяти кредит у 1 900 000 гривень. Але у 2016 році почали змінюватися власники ТОВ «Авто-Р» і станом на сьогодення, цією компанією володіє польська фірма ТОВ «Х&С Моторс».

vinnickiy-sky-park-8

Тобто, «Яношіко Лімітед» не належить вже ТОВ «Авто-Р», і банку, у разі невиплати кредиту, не буде що взяти з «Яношіко Лімітед».

Журналісти Vlasno.info надіслали офіційний запит у ТОВ «Авто-Р» з такими запитаннями: як вони пов'язані з «Яношіко Лімітед»?, чому саме їх підприємство знаходиться під заставою у банку і який у них зв'язок з ТЦ «Sky Park»?. На момент публікації даної статті, відповідь ще не надійшла.

У Вінниці автосалон Renault не пов'язаний з офшорами, але має свої нюанси.

vinnickiy-sky-park-9

vinnickiy-sky-park-10

Невідомо по який причині місцева влада надала гектар прибережної території Південного Бугу саме автосалону, хоча переважна кількість центрів продажу автомобілів знаходиться за містом або у промислових районах. Під час будівництва автосалону Renault знесли дореволюційний будинок, в якому, за словами істориків, свого часу мешкав Антон Турчанович – винахідник польової кухні. Цього дому не було у переліку пам'яток архітектури, тому ніяких перешкод по його ліквідації будинку не було.

Біля автосалону знаходиться у окремій будівлі автомийка, шиномонтаж та кафе

vinnickiy-sky-park-11

Земельна ділянка під цією будівлею належить ПП «Інтенсивник», керівником котрого є Руслан Мельник, про якого Vlasno.info періодично згадує у своїх статтях. Власник ПП «Інтенсивник» Людмила Задорожнюк. На неї зареєстрований Range Rover депутата Вінницької міської ради Павла Задорожнюка. Земельна ділянка під автосалоном Renault належить ТОВ «Холдинг-Інвест». Це фірма з Хмельницького, власник котрого Михайло Гвоздьов. Він також має кілька підприємств по Україні, які торгують автівками. Сам автосалон власність ТОВ «Фаворит Авто Вінниця», яке належить також Михайлу Гвоздьову.

vinnickiy-sky-park-2

Повертаючись до ТЦ «Sky Park», можна сміливо сказати, що дізнатися хто власник торгового центру, користуючись відкритими джерелами інформації – неможливо. Все приховано за офшорними підприємствами, «підставними» фізичними та юридичними особами. Одна з причин, чому підприємства користуються послугами офшорів, це щоб приховати своїх власників, що ми й бачимо по ТЦ «Sky Park».

фото автора

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення