заява УКРОПа фото

«Закон про деокупацію вигідний владі, а не Україні» – заява УКРОПу**

19 січня 2018, 20:03

Сьогодні депутати Верховної Ради України проголосували в цілому за законопроект № 7163

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Закон про деокупацію вигідний владі, а не Україні» – заява УКРОПу**

  адміністратор   Додати коментар


Сьогодні депутати Верховної Ради України проголосували в цілому за законопроект № 7163 «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

Народні депутати від УКРОПу підтримали проект «деокупаційного» закону в першому читанні з тим, щоб при доопрацюванні до другого читання перетворити його на справжній акт волі українського народу та примусити владу виконувати свої конституційні обов'язки із захисту територіальної цілісності та суверенітету України.


Однак у фінальному тексті документа майже не були враховані найпринциповіші поправки народних депутатів, без яких закон лише погіршить ситуацію – як на сході України, так і в державі в цілому. Більше того, у звичний для себе спосіб партії влади проштовхнули надважливий для країни текст без можливості ознайомитись з його фінальною версією. Тому народні обранці з УКРОПу не вважали за можливе підтримати його. У законопроекті є щонайменше п'ять положень, які можуть призвести до негативних наслідків для країни.

1. Документ в обхід Конституції надає президенту широкі права та можливості, які можуть бути використані ним не лише для відсічі збройній агресії, а й для втручання у політичні процеси та для масових порушень прав людини. Глава держави без оголошення воєнного стану отримує необмежені повноваження на територіях, які він одноосібно визначає як район здійснення заходів із забезпечення національної безпеки. Де гарантія, що завтра такою територією не оголосять Майдан з мирними протестувальниками?

2. Законопроект є прямою загрозою демократії та парламентаризму, оскільки звужує повноваження Верховної Ради. Фактично парламент позбавляють повноважень реагувати на свавілля президента, і під виглядом боротьби за Україну нам пропонують узурпацію влади.
3. У документі немає жодної згадки про необхідність визначити кримінальну відповідальність колаборантів. Також не врахована поправка про заборону торгівлі з тимчасово окупованими територіями. Тобто депутати узаконюють її. А якщо Україна залишатиметься економічно залежною від окупантів, ні про жодну перемогу над ними не може бути й мови.

4. В законопроекті йдеться лише про так звані ЛНР та ДНР. Тобто нормами законопроекту вводиться необхідність та обов'язок гарантувати національну безпеку лише на території ОРДЛО, так, начебто на окупованій території Криму забезпечувати національну безпеку немає необхідності. По суті викладених в законопроекті нормах закладається основа майбутнього рішення про відмову від території Криму. Ми ж вимагаємо передбачити однакові підходи держави до окупованих територій Донецької, Луганської областей та АР Крим і міста Севастополя.

5. І останнє. Мабуть, найважливіше. УКРОП однозначно вимагав і вимагає законодавчо закріпити розрив дипломатичних, а також торговельних відносин з Російською Федерацією до повної деокупації території України. Партія внесла відповідну поправку до законопроекту, але депутати її не підтримали. Як і переважну більшість нормальних ідей.

Прикро, що сьогодні український парламент вкотре захистив інтереси бізнесменів при владі ціною доль українців, які воюють на сході та вболівають за Україну в Криму. Та такими рішеннями влада лише наближає початок свого кінця. Ми маємо поставити можновладців на місце, інакше втратимо країну!

Фото: ukrop.com.ua


  адміністратор   19 січ. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення