В Україні зареєстровано випадок захворювання на ботулізм

Ботулізм повернувся - недугу виявили в Харкові

09 грудня 2017, 10:55

В Україні зареєстровано випадок захворювання на ботулізм

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Ботулізм повернувся - недугу виявили в Харкові

  адміністратор   Коментарі

4 грудня у місті Харкові зареєстровано випадок захворювання на ботулізм, інформує Vlasno.info з посиланням на Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України.

Постраждалий, 1979 року народження, вживав в'ялену рибу куплену на ринку.

Перші симптоми захворювання з'явились через 15 годин після вживання продукту. Постраждалий госпіталізований до КЗОЗ «Обласна клінічна інфекційна лікарня» у тяжкому стані, у зв'язку з чим знаходився на апараті штучної вентиляції легень. Хворому введена моновалентна протиботулінічна сироватка типів А, В, Е. Станом на 07.12.2017 діагноз «Ботулізм» підтверджено лабораторно за результатами досліджень крові та залишків риби. Стан хворого залишається тяжким.

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах.

Основний шлях передачі захворювання - харчовий, дуже часто це відбувається через вживання консервованих у домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти викликають групові, "сімейні" спалахи захворювань.

Нагадаємо, що влітку випадки ботулізму траплялись на Вінниччині.


  адміністратор   09 груд. 2017 Друк Коментарі