новорічне застілля фото

«Всі салати на другий день Нового року треба викидати» – поради експерта

30 грудня 2017, 11:47

Як не отруїтись на свята, радять у Держпродспоживслужбі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Всі салати на другий день Нового року треба викидати» – поради експерта

    Коментарі


Як не отруїтись на свята, радять у Держпродспоживслужбі

Щоб Новорічні та Різдвяні свята згадувались тільки з радістю, до і під час застілля потрібно дотримуватись певних правил. Як залишити про святкування тільки приємні спогади та не отруїтись, розповів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан, повідомляє Vlasno.info.

Найуразливішою категорією на свята залишаються діти. Треба слідкувати, щоб вони їли тільки свіжі та перевірені продукти. Особливу увагу приділяти кількості з'їдених мандаринок, апельсинок та інших фруктів. Тут головне не перебільшити з цитрусовими та екзотичними фруктами, щоб не виникло алергії. Це саме стосується цукерок й інших солодощів, – наголошує він. – Ще один небезпечний продукт для дітей — гриби. Молодшим дітям їх не можна давати категорично. А старшим — хіба один-два. Повірте, ніяких поживних речовин гриби не мають, тільки смакові якості. До 16 років споживання грибів краще обмежити.

За словами Олександра Павловича, цього року було 68 випадків отруєння грибами, в тому числі і 14 дітей.

– Крім того, раджу завжди дивитись термін придатності продуктів, які ви купуєте. Адже зараз всі скуповуються поспіхом, і можна придбати неякісну продукцію. Також слід уникати покупок з рук та уважно дивитись на умови реалізації продуктів. Особливо це стосується м'ясної та молочної продукції. А ще — алкоголю, серед якого трапляється дуже багато фальсифікованого, – підкреслює він. – Під час зберігання у холодильнику дотримуватись товарного сусідства. Тобто, готові страви не повинні стояти на одній поличці з сировиною, інакше можливе зараження. Потрібно не забувати ретельно вимивати з миючими засобами дошку після того, як на ній різали свіжу рибу. Повірте, це дуже важливо, щоб уникнути ботулізму.

Взагалі, ідеально, щоб для риби та м'яса була окрема дошка.

Салати не повинні зберігатися більше шести годин, особливо з майонезом, – зауважує Олександр Сорочан. – Наступного дня всі салати треба викидати. Не залишати ні в холодильнику, ні будь-де. І замішувати салати необхідно лише перед подачею на стіл. Інакше швидше скиснуть. Зробити заготовку, все нарізати, але соус не додавати.

Суттєвим під час передсвяткових приготувань є дотримання особистої гігієни.

– Елементарне — помити руки перед вживанням їжі та приготуванням смаколиків. Можна використовувати антисептичні серветки або інші засоби. Адже руки — найбрудніше місце в організмі, – говорить він. – Також добре вимивайте свіжі овочі і фрукти перед подачею на стіл.

Якщо все перераховане Ви виконали, але Вам все одно зле після застілля, варто звернутись до лікаря.

– Гострими симптомами, при яких потрібно викликати швидку, є нудота, блювота, підвищена температура тіла, – зазначає заступник начальника Держпродспоживслужби. – Самолікування в таких випадках може призвести до фатальних наслідків. А загалом потрібно пам'ятати про об'єкт прикриття, тобто, те, що може захистити Ваш організм. Звісно, це сорбенти. Не буду називати їх, щоб не рекламувати виробників, але найпростіший з них — активоване вугілля. Ці препарати можна приймати і до, і під час застілля. До того ж, можна використовувати ферментні препарати, які сприяють травленню.

Отже, Vlasno.info хоче побажати своїм читачам легких та радісних свят! Щоб ніщо не обтяжувало вас у ці дні — ні турботи, ні проблеми, ні важка їжа!

Нагадаємо, недуги можна лікувати музикою

Фото: ukr.media