Порушники платитимуть штраф

Дим загрожує здоров’ю вінничан

27 серпня 2018, 21:44

Порушники платитимуть штраф

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Дим загрожує здоров’ю вінничан

    Коментарі

Цього літа вінничани все частіше помічають їдкий дим. Деякі місцеві жителі розпалюють вогонь навіть на дорозі, не задумуючись про те, що це шкодить оточуючим. Проте це протизаконно та загрожує адміністративним покаранням. Адже від нього не тільки неприємний запах, а ще й важке повітря. Воно стає отруйним та небезпечним для здоров'я, а іноді й навіть життя, повідомляє Vlasno.info.

— Наразі працюють мобільні групи, які щодня виявляють факт спалення відходів у місті. Тому з 15 вересня, коли люди будуть активно палити сміття, опале листя та сухі гілки, ці групи збільшаться. На сьогоднішній день складено 24 протоколи про адміністративне правопорушення за серпень. Тобто штрафи від 340 гривень до 1 тисячі 360 гривень. Переважно правопорушниками є приватні сектори. У нашому випадку – це Старе місто та Вінницькі хутори, — розповідає начальник Муніципальної поліції Вінницької міської ради Василь Гайовик.

Заборонено палити не тільки на території загального користування, а й на власній, тобто приватній. Особливо небезпечно палити пластик, тоді погане самопочуття гарантоване. А в гіршому випадку, навіть непритомність та лікарняне ліжко. Також, від цього у людей збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів.

За словами Василя Олександровича, будь-яке сміття можна утилізувати, не вдаючись до спалювання. Наприклад, робити компостні ями, якщо відходи рослинного походження. Або ж збирати в пакети, та викидати у спеціально для цього відведене місце. І тоді не доведеться порушувати закон, платити штрафи та шкодити собі і навколишньому середовищу.

Проте за межами міста Вінниця ситуація дещо інша. Адже там є свої органи місцевого самоврядування. Тому про виявлене правопорушення ви можете повідомити у "Цілодобову варту" за номером (0432) 1560.

— У кожному селі є компости, і для перегнивання потрібно скидати відходити саме туди, а не палити. Проте люди чомусь роблять навпаки, — каже перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук.

Експерти радять використовувати спеціальні біопрепарати для компостування, які призначені для прискорення розкладання органічних залишків.

За самовільне спалювання сміття без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища несуть адміністративну відповідальність. Статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та посадових осіб - від 50 до 70.

Читайте також: Необережне поводження з вогнем спричинило 4 пожежі на Вінниччині.


Фото: ns-plus.com.ua