сімейний лікар у Вінниці фото

Вінничанку не прийняв сімейний лікар

09 січня 2019, 21:12

Куди звертатись, якщо ви не потрапили на прийом до сімейного лікаря

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничанку не прийняв сімейний лікар

    Коментарі

Реформа первинної ланки медицини викликала багато нарікань з боку пацієнтів. Одні скаржаться, що записатись на прийом можна лише на 4-5 день. Навіть якщо потрібно просто взяти направлення до вузького спеціаліста. Інші — на неможливість викликати сімейного лікаря, якщо той у відпустці або на лікарняному. Таких ситуацій, в яких вінничани не знають, як діяти, досить багато. Vlasno.info розпочинає серію публікацій, в яких будемо розглядати конкретні випадки, та давати поради експертів, що робити і куди звертатись.

Отже, ситуація полягає в тому, що вінничанці похилого віку потрібно зняти гіпс. Вона сиділа під кабінетом сімейного лікаря в "живій черзі", бо їй сказали зняти гіпс за три тижні. Коли збиралась заходити, сімейний лікар зауважив, що в нього робочий день закінчився і закрив двері.

simeynyy-likar-2 1

Варто сказати, що у Центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) Вінниці запевнили, що такої ситуації бути не може. Адже сімейні лікарі приймають усіх до "останнього пацієнта".

– У нас всіх пацієнтів, які не записались, але потребують допомоги або консультації, сімейні лікарі просять прийти наприкінці прийомних годин. І поки всі не будуть прийняті, лікар додому не йде. Іноді прийоми, таким чином, затягуються й на годину, й на дві, – розповідає завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 4 Майя Марусич. – По-перше, в цій ситуації жінці варто було б одразу після накладення гіпсу в лікарні швидкої допомоги повідомити про це сімейного лікаря. Той би записав її на день, коли потрібно знімати гіпс, і підготував би направлення до травматолога, який цей гіпс буде знімати.

simeynyy-likar-4 1

В разі, якщо цього не було зроблено, продовжує завідувачка, і до сімейного лікаря жінка не потрапила, є інші сімейні лікарі, які не відмовлять у допомозі, та черговий лікар.

– Нарешті, можна звернутись до головного лікаря або завідувача медзакладом, які підкажуть, що робити, – наголошує Майя Віталіївна. 

Медики зазначають, що в будь-якій ситуації можна знайти вихід. І хвилюватись та панікувати не варто. А у Департаменті охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації радять, куди слід звертатись зі скаргами на сімейних лікарів:

– Звісно ж, є адміністрація медичного закладу, яка несе пряму відповідальність за своїх працівників, – говорить начальник управління лікувально-профілактичної допомоги Департаменту охорони здоров'я Ольга Задорожна. – Також можна звернутись у міський Департамент охорони здоров'я. Або ж до нас за телефоном (0432) 66-12-05 або 67-01-20, 35-37-43. Є також можливість електронну петицію. Або ж телефонувати на гарячу лінію Національної служби здоров'я України 16-77. Саме ця служба займається "первинкою" на республіканському рівні.

simeynyy-likar-3 1

Якщо ж пацієнту не подобається така поведінка сімейного лікаря, він може підписати декларацію з іншим.

– Це дуже просто зробити. І не потрібно повідомляти лікаря, від якого ви збираєтесь піти, – каже Ольга Іванівна. – Необхідно підійти до того сімейного лікаря, у якого хочете лікуватись, і сказати, що будете з ним підписувати декларацію. Все. А в онлайн-системі все автоматично спрацює, і пацієнт буде записаний до нового лікаря. Таким кроком пацієнт й покарає сімейного лікаря, який поводив себе некоректно. Адже йому вже не будуть надходити кошти на цього пацієнта.

Якщо у вас виникли інші непередбачувані ситуації, пов'язані з медичною сферою, телефонуйте ((0432) 69-49-81, (093) 83-70-115, (097) 76-98-568) або пишіть нам: у коментарях, на пошту (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.), на сторінку у Фейсбуці.

Читайте також: шість сімейних лікарів на Вінниччині отримують понад 18 тисяч на місяць.

Фото: cpmsd4.vn.ua, volga.lutsk.ua