у Вінниці представили проект за здоровий спосіб життя фото

Європейці на вінничанах практикуватимуть здоровий спосіб життя

10 березня 2016, 10:09

Здоровий спосіб життя популяризуватимуть через закони, гаманці і мотивацію

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Європейці на вінничанах практикуватимуть здоровий спосіб життя

    Коментарі

За здоров'я вінничан взялись світові медики. Сьогодні у Вінниці представили спільний пілотний проект МОЗ, МОН України і ВООЗ з профілактики неінфекційних захворювань, повідомляє Vlasno.info.

Його координатори обіцяють: буде сформовано відповідну міжвідомчу інформаційну політику.

– Проект передбачає переорієнтацію галузі освіти, екології, транспорту, зв'язку, промисловості, фізкультури і спорту, служби сім'ї і молоді на впровадження аспектів здорового способу життя і профілактику неінфекційних хвороб, – каже координатор проекту головний лікар обласного центру здоров'я Тамара Васильчук.

За словами національного фахівця бюро ВООЗ Наталі Король, для популяризації здорового способу життя і запобігання неінфекційним захворюванням на Вінниччині будуть використовуватися ті ж інструменти, які показали ефективність в інших країнах. Їх лише адаптують до українських реалій.
Наталя Король фото

– Насамперед, зміни торкнуться оновлення і розробки законодавства, яке створить у державі атмосферу, коли людині дорого, невигідно і важко бути у групі ризику, – зазначає Наталя Король.

– В рамках цього проекту на законодавчому рівні планується закріпити заборону класти у продукти надлишковий цукор, трансжири і солі.
Одне печиво буде коштувати 1 євро, а інше – значно дорожче, тому що в ньому немає шкідливих трансжирів, – розповідає Наталя Король.

Тамара Васильчук переконана, що у здоровому способі життя має бути зацікавлений кожен.

– Якщо на рівні державних ініціатив будуть впроваджені якісь стимули, приміром, додаткові дні до відпустки, якщо людина не хворіла, - це буде додаткова мотивація, – вважає головний лікар обласного центру здоров'я.

За її словами, до пропаганди здорового способу життя залучать і волонтерів. За їх допомогою на Вінниччині будуть протидіяти тютюнопалінню, зловживанню алкоголем, малорухливому способу життя, популяризувати здорове харчування.

Як профілактикувати неінфекційні захворювання і пропагувати здоровий спосіб життя, представники ВООЗ навчатимуть медсестер і лікарів первинної ланки, учнів, вчителів та батьків.

Нагадаємо, у Вінниці почали перевіряти кров на наявність вірусу гепатиту ще одним сучасним методом.

Фото Тетяни Куц