вінницькі ліси фото

США, Кіпр, Росія, окупований Донецьк — хто отримує дохід від продажу вінницького лісу

23 березня 2017, 20:55

Кореспондентка Vlasno.info поцікавилася, які саме підприємства, фірми, компанії є споживачами лісопродукції Вінницької області

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

США, Кіпр, Росія, окупований Донецьк — хто отримує дохід від продажу вінницького лісу

    Коментарі (1)


Наразі лісистість Вінницької області — 13,8 відсотка. Аби вона була оптимальною (15 відсотків), потрібно посадити ще 31 тисячу гектарів лісу. Втім, у регіоні продовжують рубати ліс — найперше, для потреб промислових. Лісові господарства у статусі державних підприємств підписують договори співпраці щодо заготівлі, реалізації та продажу деревини. Кореспондентка Vlasno.info поцікавилася у кількох із них, які саме підприємства, фірми, компанії є споживачами лісопродукції Вінницької області.

Це сотні товариств із обмеженою відповідальністю, фізичних осіб-підприємців, приватних підприємств тощо. Із "найцікавішими" суб'єктами пропонуємо познайомитися і нашим читачам. Хронологічний зріз діяльності фірм — із 2014 по 2017 роки. Перевіряємо підприємства та їх власників за допомогою бізнес-пошукової системи YouControl.
вінницькі ліси фото
вінницькі ліси фото

Державне підприємство "Крижопільське лісове господарство" співпрацює із понад півтора сотнею ФОПів, ТОВів, приватних підприємців. Чимало із них — з різних областей України. А от увагу привертає ТОВ "Снік вуд індастрі", сфера діяльності — лісопильне господарство, кінцевий бенефіціарний власник якого – із Королівства Нідерланди. А засновник ТОВ "Укрвінпродімпорт", який зареєстрований у Гнівані Тиврівського району — аж із Азербайджану.

Співпрацював Крижопільський лісгосп і з приватним акціонерним товариством "Попелюхське хлібоприймальне підприємство", власником якого є Віктор Пономарчук, адреса засновника — Москва, Російська Федерація.
Крижопільський лісгосп фото

"Перечинський лісохімічний комбінат" також співпрацював із лісгоспом, серед засновників — компанія із Кіпру.

ТОВ "ЦПУЛ" займається лісопильним та стругальним підприємством, майже чвертю акцій володіє Єванжелісті Родольфе Лус'єн Фелікс — Москва, Російська Федерація.
Крижопільський лісгосп фото

Власник ТОВ "Укрвінпроімпорт" – із Азербайджану.

ТОВ "Чарівна нива", із яким мав комерційні зв"язки лісгосп Крижопільщини, кінцевим бенефіціарним власником мають Джорджа Рора та Моріса Табасініка із США.
Крижопільський лісгосп фото

ТОВ "Деревообробна компанія "Вуд-Іф" має кінцевим бенефіціарним власником Давіда Бернхарда, Австрія.

ТОВ "Невавуд" теж може похвалитися власником з-за кордону — з Туреччини, а дочірнє підприємство з іноземною інвестицією "Сантрейд" - власником зі Швейцарії, а ТОВ "Транссервіс 2008" із Одеської області. Втім, серед своїх засновників має цілу низку іноземних компаній із Швейцарії, Великої Британії та Кіпру.

ДП "Гайсинське лісове господарство" також плідно співпрацювало із підприємствами. Поцікавимося, хто ж користувався деревиною з цього регіону області протягом 2014-2017 років та чи все "чисто" із юридичними особами.

ТОВ "Самвер" зареєстроване у Закарпатській області, однак власник "заховався" у Словаччині.

Лісопильним та стругальним виробництвом займається підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ "Укршпон", а його власники — у Німеччині, Словаччині, а кінцевий власник взагалі не може бути визначений, бо акції перебувають у вільному обігу на Франкфуртській біржі.
Гайсинський лісгосп фото

ТОВ "Дріада-ІФ" теж мало комерційні стосунки із Гайсинським лісгоспом, серед засновників підприємства — Ярослав Дурисвіт із Івано-Франківської області та Леонід Сайчук із Москви.

ТОВ "Топрак озер". Основний вид діяльності — лісопильне господарство. Засновник і 100 відсотків акцій у власника із Туреччини.

ТОВ "ЦПУЛ" теж крутиться у деревообробній сфері, займається оптовою торгівлею деревиною, співпрацювало із лісгоспом Вінниччини, але понад 23 відсотки акцій — у Москві.
Гайсинський лісгосп фото

ТОВ "Інтердерево", серед іншого, виробляє фанеру та дерев'яні плити, його власник — Петро Панковскі, Республіка Польща.

ТОВ "Чаброс Інтернешнл Груп Юкрейн" виробляє будівельні конструкції та столярні вироби, а кінцевий бенефіціарний власник — у Республіці Ліван.

"Тульчинський лісгосп" також укладав угоди на заготівлю та реалізацію деревини у 2014-2017 роках.

Відомо, що іноземне підприємство "Центра Інтернешнл" займається оптовою торгівлею деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Власник підприємства — із Республіки Ліван.
Тульчинський лісгосп фото

ТОВ "Ліспром груп" спеціалізується на лісопильному та стругальному виробництві, а його власники ділять підприємство між Івано-Франківщиною та Туреччиною. Турецьким власником може похвалитися і підприємство ТОВ "Невавуд".

ТОВ "Дріада-Іф" зареєстроване теж десь на гуцульських полонинах, у Івано-Франківській області, тут і зареєстрований один із власників, який володіє половиною акцій. Інша половина — у Російській Федерації, власник — Леонід Сайчук.
Тульчинський лісгосп фото

А 70 відсотків акцій ТОВ "Едельвайс" перебувають у Австрії, інші 30 — у власника із Черкас. Лісопильним виробництвом займається і ТОВ "Компанія Ніквуд", сконтактувати із підприємством можна у Миколаївській області, але кінцевий власник — у Канаді: Дерріксо Роналд Майкл.

Франтішек Шімчак із Словаччини є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Самвер". 100 відсотків акцій підприємства, з яким можна контактувати у Закарпатській області, перебувають у словацького власника.

У селі Бутове Старобільського району Луганської області зареєстроване підприємство ТОВ "Укрімпекс". Територія підконтрольна українській владі.
вінницькі ліси фото

Державне підприємство "Хмільницьке лісове господарство" також займалося реалізацією та продажем деревини. Одне із перших підприємств, які надали нам у списку в цьому лісгоспі, є ТОВ "Діваріо". Згідно зі звітною документацією, підприємство займається виробництвом дерев'яних конструкцій та столярних виробів. 20 відсотків акцій належать засновнику із Калинівського району, решта 80 — акціонерному товариству зі Швейцарії. Він же є кінцевим бенефіціарним власником.

Цікавою є інформація і про приватне підприємство "Ладон", адже його власник та керівник Олег Сєврюков, а керує він "Ладоном" із тимчасово окупованого Донецька.
Хмільницький лісгосп фото

У фірмі "Астарта-Київ" зазначають, що основний вид діяльності — оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами, 99,98 відсотків акцій на Кіпрі, ще 0,02 відсотки належать киянину Віктору Іванчику.

А от адреса засновника ТОВ "Сігнет-Центр" - Кіпр. Там же засереджено 75 відсотків акцій підприємства, яке співрацювало із Хмільницьким лісгоспом. А от у ТОВ "Свиспан Лімітед" 100 відсотків акцій зосереджено у Швейцарії, а ТОВ "Аспен Україна" - у Азербайджані.

Лісопильним та стругальним виробництвом займається ТОВ "Дубава", але серед його власників та співзасновників 35 відсотків акцій — у Бельгії, решта — у Литві. А всі 100 відсотків акцій ТОВ "Алтинсой Вуд" - у турецькому Стамбулі.
Хмільницький лісгосп фото

"Бершадський лісгосп" також піписував документи із деяких із цих підприємств протягом 2014-2017 років, в тім числі — і ТОВ "Свиспан Лімітед", 100 відсотків акцій якого зосереджено у Швейцарії.

Могилів-Подільський лісгосп користається своїм географічним та прикордонним становищем: реалізовували деревину для "Профінформ Кодру Moldova". Кодру – містечко у Молдові.

ТОВ "Еко терра трейдинг" також комерційно дотичне до Могилів-Подільського лісгоспу, займається лісопильним та стругальним виробництвом, а 100 відсотків акцій належать компанії із обмеженою відповідальністю "Росулако холдінгз ЛТД", яка "заховалася" на Кіпрі. Ниточки до Кіпру ведуть і від ТОВ "Югекотоп". Кінцевий бенефіціарний власник і 100 відсотків акцій — саме у офшорній зоні.
Бершадський лісгосп фото

"Жмеринське лісове господарство" відповіло, що у них працювали навіть приватні бригади на заготівлі лісопродукції: головно, це фізичні особи-підприємці: Ковель, Гец, Комар, Маркітанюк.

Та цікавими є і кілька ТОВ-ів, із якими співпрацювало лісництво: "Ера грейн" має стовідсоткового власника у Латвії.

Споживачем вінницької лісопродукції є і приватне підприємство "Проматом", воно є у переліку фірм, із якими співпрацювало державне підприємство "Вінницький лісгосп". Контролером всіх акцій є "громадянка Республіки Кіпр Ксенія Піріккі".

ТОВ "Росконцентрат Україна" займається виробництвом фруктових та овочевих соків, а його власники — в Україні та... Росії. 41 відсоток акцій — на Євгенові Гончаруку із Рівненської області, 59 відсотків має Іван Лєдєньов із Москви.
Жмеринський лісгосп фото

Із всіх лісгоспів Вінниччини лише вінницький надав перелік закордонних фірм, яким постачали деревину із регіону. У відкритих джерелах шукаємо інформацію про країни, у яких перебувають ці фірми.

"Integra global trade" - Шотландія (Великобританія), Biofuel trading — Лондон, Фірма "Btt J.denicki I Wspolnicy S. J" — Республіка Польща, компанія "Diverus" – Литва, "Bioenergy solutions" – Англія тощо.
експорт деревини фото

Зауважимо, що зі всіма лісгоспами співпрацювало приватне підприємство "Тайфун плюс" із Львівської області, яке вже встигло засвітитися у не надто приємній, а радше — кримінальній історії у Вінницькій області. Пам'ятаєте скандальну справу "чорних лісорубів", яку вже передали до суду? Ще у серпні 2016-го правоохоронці провели 10 одночасних санкціонованих обшуків, аби виявити докази незаконного розкрадання лісопродукції. Тоді вилучили «чорну» бухгалтерію, підроблені накладні, 50 печаток різних юридичних осіб, понад 70 банківських карток, транспортні засоби, лісову продукцію.

Саме цей незаконно вирубаний ліс, на якому група бізнесменів із Вінниччини відмила близько 44 мільйонів гривень, і скуповувало львівське підприємство "Тайфун Плюс".
вінницькі ліси фото
вінницькі ліси фото

Щодо діяльності кількох підприємств на іноземному капіталі вінницькі правоохоронці вже працюють та у ході досудового розслідування встановили, що до протиправної діяльності причетні службові особи іноземного підприємства «Центра Інтернешнл», «Чаброс Інтернешнл Груп Юкрейн», «Малінад», "Вінліс". Із цими підприємствами співпрацює не один лісгосп області — у списках фірм, які нам надали, вони є.

У слідстві мають підстави припускати, що службові особи цих фірм використовували підроблені товаротранспортні накладні про придбання деревини в лісогосподарських підприємствах, отримували сертифікати про проходження лісоматеріалів та здійснювали експортні операції.

Клубочок починає розмотуватися, контроль за товарообігом деревини намагаються втримувати, але, як бачимо, на національне багатство України претендують не лише в Україні. Правоохоронці мають ретельніше перевіряти підприємства, які поклали око на деревину Вінниччини, а лісові господарства регіону, у свою чергу, пильніше придивитися до тих, із ким співпрацюють.

Фото Людмили Кліщук

Коментарі    Оновити список коментарів

Люстратор
+1 # Люстратор 24.03.2017, 07:45
Такі ми українці, грабуємо свою державу, наче живемо останній день. Грабуємо і скиглимо, що погано жити в Україні. Знищуємо ліси, знищили пів стада зубрів, а винних немає.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення