історія-28-травня-фото

19 років тому Чорноморський флот розділили між Україною і Росією

28 травня 2016, 08:04

28 травня в історії України та Вінниччини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

19 років тому Чорноморський флот розділили між Україною і Росією

    Додати коментар

28 травня в історії України та Вінниччини

1812 року росіяни з турками підписали Бухарестський мирний договір, згідно з ним Росія отримувала Бессарабію і гирло Дунаю, а також визволила свої південні війська.

У 1920 році у Вінниці відбулося вшанування товариством "Просвіта" 4-х роковин зі дня смерті українського поета Івана Франка.

Того ж дня після проведення політичних консультацій голова Директорії УНР Симон Петлюра та частина новопризначених членів уряду приїхали до Вінниці.

У 1997 році у Києві відбулося підписання пакету документів щодо розподілу Чорноморського флоту між Росією та Україною. Після розпаду СРСР у 1991 році, Чорноморський флот перейшов до України. У 1997 році строк перебування флоту у Севастополі продовжили до 2017 року. Натомість, уже в 2010 році тодішній Президент України Віктор Янукович продовжив цей строк до 2042 року. Тепер Крим є окупованим росіянами.

Чорноморський флот-фото
Фото: politrussia.com

1999 року в Україні почали святкувати День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження.

У 2014 році у місті Ладижин Вінницької області на стадіоні «Авангард» відбувся турнір з міні-футболу «Єдина Україна – Єдина футбольна дружина». Футбольний турнір проходив в рамках конкурсу міні – грантів «Місто своїми руками» та об'єднав 55 учасників з 6 команд.

Того ж дня вінницька сотня згорнула намети і покинула київський Майдан.

Того ж дня вінницький «Правий сектор» став партією на основі «Української національної асамблеї».

Торік внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув і не був поранений.

В цей день – 28 травня – народилися

1860 року – ініціатор масової міграції українців до Канади, популяризатор еміграції з Галичини і Буковини до Канади Йосип Олеськів. У канадському місті Едмонтон українські емігранти встановили пам'ятник Йосипу Олеськіву.

Йосип Олеськів-фото

Йосип Олеськів
Фото: uk.wikipedia.org

1888 року – історик, філолог та перекладач Ольга Водолажченко. У 1937 році, як доцент Харківського інституту інженерів залізничного транспорту, вона була репресована як «ворог народу». Після чого була заслана в Сибір, і тільки у 1964 році реабілітована і повернулась до України.

1971 року – український історик та поет Павло Гай-Нижник. Автор понад 600 наукових досліджень, опублікованих в наукових фахових виданнях України, США, Канади, Росії, Білорусі, Угорщини, Сербії, Румунії, Мозамбіку та інших країн. Один із співавторів передмови до «Спогадів» гетьмана України Павла Скоропадського.

До речі, сьогодні відзначає свій день народження місто Мукачеве! Також сьогодні відзначають День випускника та День прикордонника!

Не забувайте вітати – Дмитра та Анастасію!

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення