історія-12-червня-фото

98 років тому український уряд відстоював українськість Криму перед міжнародною спільнотою

12 червня 2016, 08:02

12 червня в історії України та Вінниччини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

98 років тому український уряд відстоював українськість Криму перед міжнародною спільнотою

    Додати коментар

12 червня в історії України та Вінниччини

1918 року Міністерство закордонних справ Української Держави звернулось до німецького посла барона фон-Мумма зі зверненням. А йшлося в ній про те, що український уряд вважає, що Кримський півострів має бути включено до складу Української держави. Зазначалось, що Крим тісно пов'язаний економічно, політично і етнографічно з населенням України. Український уряд вважав, що приєднання Криму може відбутися на автономних засадах.

мапа України-фото
Фото: everyday.in.ua

У 1919 році у Кам'янці-Подільському міністр єврейських справ уряду УНР звернувся до єврейського населення з повідомленням про рішучі заходи, яких вживає український уряд для припинення протиєврейських погромних дій; міністр закликав підтримати українську владу, яка прагне до мирного співжиття усіх народів в Україні.

1920 року відбувся прорив польського фронту більшовицькою кіннотою Будьонного. Польська армія залишила Київ і відступила у напрямку Могилів – Жмеринка – Козятин.

Того ж дня на станції Жмеринка ухвалили проект уповноваження торговельно-економічної місії УНР в Польщі для ведення переговорів і підписання умови щодо розрахунків за постачання і формування української армії; ухвалено уповноваження торговельно-економічної місії УНР в Польщі та законопроект про утворення тимчасової закупочної комісії для переведення урядових закупок за кордоном.

У 1924 році на Щербинівському руднику відбувся виступ 400 віруючих робітників за підтримкою місцевих селян проти закриття церков. Виступ придушено за участю озброєних підрозділів міліції.

1932 року відбувалося розкуркулення селянських господарств. Повідомлялося, що в окремих районах масово розкуркулювали господарства селян-середняків і навіть бідняків, яким поряд із «куркульськими» господарствами давали тверді завдання з хлібозаготівель.

У 1942 році у Хмільнику та Літині Вінницької області розстріляні 360 та 91 євреїв відповідно.

1975 року створено Львівський історико-архітектурний заповідник.

У 1990 році в СРСР прийнято закон «Про друковані та інші засоби масової інформації», яким була відмінена цензура в країні.

1993 року Президент України Леонід Кравчук видав указ "Про заходи щодо скорочення готівкового обігу" яким встановлювалося, що всі юридичні особи усіх форм власності, фізичні особи, іноземні громадяни, особи без громадянства, які є суб'єктами підприємницької діяльності здійснюють між собою одноразові розрахунки за товари, роботи і послуги, вартість яких перевищує трикратний розмір мінімальної зарплати тільки в безготівковому порядку. Установам банків дозволялось видавати готівку в межах п'ятнадцятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

У 2014 році український уряд заявив про те, що вимагає чергових санкцій проти Росії з боку Європейського Союзу. Адже Росія не припиняє підтримувати сепаратистів грошима, технікою і людськими ресурсами.

Того ж дня військові експерти вкотре радять закрити кордон з Росією — це може зупинити потік найманців, та техніки.

Торік у зоні бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, поранені 10 чоловік.

В цей день – 12 червня – народилися


1825 року — галицький краєзнавець, історик та етнограф Антоні Шнайдер. Працював у щоденній газеті Dziennik Literacki. Тут вміщав свої перші друковані розвідки, зокрема, дослідження галицьких міст і містечок. Згодом був позаштатним радником Галицького намісництва. Піізніше вибавав «Енциклопедію до краєзнавства Галичини».

1931 року — відома українська оперна співачка Євгенія Мірошниченко. У 1957–1997 роках — солістка Київського театру опери та балету. Пізніше викладала в Київській консеваторії на кафедрі сольного співу, була там професором. У 2002 році заснувала Благодійний фонд імені Євгенії Мірошниченко.

1951 року — український політичний діяч, економіст Юрій Костенко, що народився у селі Нова Ободівка, нині Тростянецького району Вінницької області. Народний депутат України, міністр охорони навколишнього природного середовища України, міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України. Один із засновників Народного Руху України. З 2003 по 2013 рік – голова Української народної партії. Член Всесвітньої академії мистецтв і науки. Майстер спорту з альпінізму. Автор понад 35 наукових робіт.

Юрій Костенко-фото

Юрій Костенко
Фото: youtube.com

До речі, в Україні сьогодні відзначають своє професійне свято працівники фондового ринку! У Росії відзначають День Росії, у Філліппінах — День незалежності, у Фінляндії — День Гельсінкі! А у Парагваї сьогодні святкують День миру!

Не забувайте вітати – Василя!

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення