13 червня - день в історії фото

99 років тому проголосили «автономність України»

13 червня 2016, 08:03

13 червня в історії України та Вінниччини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

99 років тому проголосили «автономність України»

    Додати коментар

У1917 році - проголошення «автономної України». Українська Центральна Рада заснувала Генеральний секретаріат, який призначається Радою.

1920 року
частини Червоної армії вступили у Брацлав, Гайсин, Немирів.

У 1932 році секретар Теплицького райкому КП(б)У В. Ніконенко написав секретареві Вінницького обкому КП(б)У М. Алєксєєву доповідну записку про голодування населення. Повідомлялося, що з 35 сіл району голодувало 15. Часто першим помирав глава сім'ї, а діти залишалися сиротами.

1933 року
політбюро ЦК ВКП(б) видав постанову про надання Україні 900 тис. пудів продовольчої позики, з них для Одеської області – 150 тис., Дніпропетровської – 150 тис., Харківської – 180 тис., Чернігівської – 40 тис., Вінницької – 180 тис., Київської – 180 тис., АМСРР – 20 тис. пудів.

1939 року
на Політбюро ЦК КП(б)У обговорили питання про відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку у Каневі на могилі поета. Ухвалено відкриття пам'ятника призначити на 18 червня 1939 року Містилися доручення: РНК УРСР – визначити суму і профінансувати витрати для поїздки гостей з Києва до Канева; Лисенку, Компанійцю, Стоянцеву – взяти на себе керівництво по підготовці відкриття; керівникам РАТАУ, редакціям газет „Комуніст", „Советская Украина" – широко висвітлювати в пресі ці події.

У 1941 році
в центральній пресі опублікована заява ТАРС, в якій заперечувалася загроза нападу Німеччини на СРСР.

Газета Тарс
Фото: loga.gov.ua 


1966 року - Папа Римський Павло VI відмінив «Індекс заборонених книг», введений папою Павлом IV ще у 1557 році. Офіційною метою складання Індексу була спроба відгородити церкву від зазіхань на основоположні принципи та від богословських ухилів. У різний час до списку входили твори таких авторів, як Еразм Роттердамський, Вольтер, Даніель Дефо, Джордано Бруно, Миколай Коперник, Оноре де Бальзак, Еміль Золя, Анатоль Франс, Жан-Поль Сартр, Александр Дюма (батько й син), Рене Декарт, Іммануїл Кант, Джордж Берклі. У 19З0—40 роках ХХ століття до Індексу була занесена майже вся українська література, починаючи від Котляревського й Шевченка й кінчаючи Франком, Стефаником, Лесею Українкою.

2014 року у Краматорську терористи намагались вивезти дітей до Ростову. До будинку малятка "Антошка", де виховуються діти від народження до 4 років, у Краматорську прийшли озброєні люди. Бойовики хотіли вивезти малечу до Ростова.

Того ж дня активісти пікетували Нацбанк з вимогою назвати банки, які спонсорують дестабілізацію ситуації в Україні. Вони також вимагали оприлюднити назви фінустанов, причетних до відмивання грошей сім'ї Януковича.

Того ж дня Маріуполь звільнили від терористів. Майже три місяці його тримали в окупації. У найтяжчий тиждень Маріуполь пережив кілька захоплень міськради, штурм управління МВС, зазнав людських втрат, але - вистояв.

Торік в зоні АТО загинули 6 українських військовослужбовців, ще 14 поранені. Найактивніші бойові дії відбувалися в Луганській області. Бойовики здійснили мінометний обстріл у районі Золотого та Щастя. Неспокійно було у Станично-Луганському районі та біля села Новотошківське.

Того ж дня пожежа на нафтобазі у Василькові спалахнула з новою силою. Хоча напередодні пожежники відзвітували про локалізацію. Аж раптом новий витік палива і нове займання.

В цей день, 13 червня, народилися:

1866 року — бібліотекознавець і бібліограф Костянтин Дерунов, учасник народницького революційного руху, працівник бібліотек Міністерства фінансів, Наркомату фінансів СРСР. Автор капітальної праці – картотеки бібліографій рецензій (300 тис. назв), а також інших бібліогрфічних праць.
1874 року- український письменник та перекладач Марко Черемшина (справжнє ім'я — Іван Юрійович Семанюк). Автор творів "Несамовиті", "Керманич". Один з представників "Покутської трійці". Письменник оригінально використовував народну символіку, образи, речитативну ритміку. Створені близькими до фольклору засобами його новели відзначалися глибоким ліризмом і драматизмом. Письменник, пишучи свої твори загалом літературною мовою, щедро черпав мовний матеріал із гуцульських говірок.

Марко Черемшина
Фото: md-eksperiment.org


1946 року - актор Ігор Старигін.
Зіграв ролі у відомих фільмах "24 години", "Мушкетери - 20 років по тому", "Змієлов", "Д'Артаньян і три мушкетери", "Доживемо до понеділка".

1958 року — актор Сергій Маковецький. Знімався у кінофільмах «Наш американський Боря», «Троцький», «Операція З Новим роком». Відомий також за серіалом "Ліквідація".

Не забувайте вітати – Романа, Бориса, Христину!

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення