27-06-3-07-тиждень-в-історії-фото

95 років тому запрацював Вінницький олійний завод

27 червня 2016, 09:02

Цей тиждень в історії Вінниччини та України

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

95 років тому запрацював Вінницький олійний завод

    Додати коментар

Цей тиждень в історії Вінниччини та України

27 червня 1905 року почалося збройне повстання моряків на броненосці «Князь Потьомкін Таврійський», перший в історії Російського флоту збройний виступ моряків.

Того ж дня 1921 року в Подільській губернії запрацював ще один завод – Вінницький олійний завод.

28 червня 1917 року в Українській народній республіці (УНР) було сформовано перший український уряд – Генеральний Секретаріат. Очолив цей уряд Володимир Вінниченко, крім того до першого уряду увійшли Симон Петлюра, Сергій Єфремов та інші.

Того ж дня 1942 року з Чернівців депортовано в Вінницьку область 2000 євреїв. Можна припустити, що німцям потрібна була робоча сила.

Того ж дня 1971 року у Вінниці відбулося урочисте відкриття пам'ятника Миколі Пирогову. Ця подія була приурочена 100-річчю Товариства Червоного Хреста.

29 червня 1940 року 250 інженерів, техніків і робітників, посланих Уповнаркомзв'язку СРСР приступили до роботи по встановленню телефонного і телеграфного зв'язку з містами Бессарабії і Північної Буковини. Закінчене встановлення телефонного зв'язку між Ямполем і бессарабським містом Сороки. Комутатор міста Сороки зв'язує Ямпіль (Вінницької області) з містом Бельц.

Того ж дня 1945 року між Чехословаччиною та СРСР було підписано угоду про вихід Закарпаття зі складу Чехословаччини і приєднання його до СРСР. Таким чином закарпатські землі з'єдналися з іншими українськими землями. Так продовжувався важкий шлях збору українських земель у межах однієї держави.

Карпатська Україна-фото
Фото: joanerges.livejournal.com

30 червня 1941 року у будинку «Просвіти» у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави. На передодні радянські війська мусили покинути Львів, а в місто увійшли німці та ОУНівці. Завданням останніх було встановлення української державності.

1 липня 1923 року у Вінниці відкрили аеродром для обслуговування перельотів між Москвою, Харковом і Києвом.

Того ж дня 2014 року Верховна Рада України заснувала орден Небесної сотні.

2 липня 1919 року гетьман Павло Скоропадський затвердив закон про громадянство Української Держави. Так, громадянам заборонялося одночасно бути підданими іншої держави (а якщо вони стануть громадянами іншої країни, то українське громадянство анулюється). Крім того, громадяни отримували усю повноту політичних прав, серед іншого і виборчих.

3 липня 1885 року у Сполучених Штатах Америки було засновано перше товариство взаємодопомоги українських емігрантів першої хвилі еміграції «Братство Св. Миколая». Засновником його став священик з Галичини Іван Волянський, який виріс в Україні, а в зрілому віці переїхав до Пенсільванії.

Цього тижня народилися

27 червня 1931 року – лікар-нефролог, професор Валентина Сєркова. У Вінницькому медичному університеті пройшла трудовий шлях від асистента (1958-1975) до завідувача (1988-2006), з 2006 р. – професора кафедри факультетської терапії. Автор понад 300 наукових праць, раціоналізаторських пропозицій, автор і співавтор 10 монографій, 5 навчальних посібників. Створила вінницьку наукову школу нефрологів.

29 червня 1891 року – український православний архієпископ Петро Відибіда-Руденко, що народився у селі Стрільчинці Брацлавського повіту Київської губернії, нині Немирівського району Вінницької області. Не маючи можливості працювати на священицькій ниві, долучився до праці в кооперації. Допоміг започаткувати в кінці 1914 року Стрільчинецьке кредитне товариство, почав працювати у Губернській касі дрібного кредиту як практикант з кооперації. 1915 р. читав лекції на кооперативних курсах Губернської земської управи, для всіх охочих вони проводилися безкоштовно у Гайсині, Тульчині та Могилеві-Подільському. За його участю було створено кооперативне видавництво «Воля», часописи «Подільська воля», «Бюлетень Союзбанку», поширювалася всеукраїнська газета «Народна Воля», інші національно орієнтовані видання. З 1950 оку Відибіда-Руденко – у США, де у 1951 року створив і очолив Українську автокефальну православну церкву (УАПЦ) в екзилі.

29 червня 1906 року – військовий, генерал армії Іван Черняховський. Дитинство і юність його пов'язані з селом Вербова та смт Вапнярка Томашпільського району Вінницької області. Один з чотирьох радянських командувачів фронтами (також Михайло Кирпонос, Михайло Петров, Микола Ватутін), що загинули у роки війни на фронті.

Іван Черняховський-фото

Фото: umanrda.gov.ua

Свята, які відзначають цього тижня

27 червня 1985 року з'явилося професійне свято для рибалок – Всесвітній день рибальства!

28 червня 1996 року в Україні почали святкувати День конституції!

28 червня 2012 року ООН проголосила Днем щастя! Це свято тепер відзначають по всьому світі.

1 липня 1995 року статус офіційного свято України День архітектури поновив свою чинність після розпаду СРСР.

2 липня 1924 року у Франції відбулося чергове засідання Міжнародної асоціації спортивної преси. На засіданні заснували нове професійне свято для журналістів, яке сьогодні святкує і Україна – Міжнародний день спортивного журналіста! Вітаємо колег!

2 липня 1992 року заснували Міжнародний день кооперації, який святкує Україна у першу суботу липня.

2 липня 2006 року професійне свято День працівника державної податкової служби переїхало з 30 жовтня на 2 липня.

3 липня 1980 року в СРСР, а в тому числі і в УРСР, почали святкувати День працівників морського та річкового флоту.

3 липня в Україні святкують День військ протиповітряної оборони!

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ІСТОРІЯ

  наступна публікація Як виглядала кіношна Вінниця у 1960-х роках

  попередня публікація 97 років тому заснували комсомол в Україні