361 рік тому Майдан у Переяславі попросив військової допомоги у Москви

361 рік тому Майдан у Переяславі попросив військової допомоги у Москви

19 січня 2015, 09:40

Запорізька Січ не присягала московському цареві 361 рік тому

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

361 рік тому Майдан у Переяславі попросив військової допомоги у Москви

    Додати коментар


18 січня у 1654 році між Запорозьким військом та Московською державою відбулась військова рада. Скликав її Богдан Хмельницький задля вирішення питання про взаємовідносини.

Гніт польської шляхти, утиски з боку євреїв, Кримське ханство, Османська імперія – з такими сусідами та їхніми «апетитами» до України було важко. Селяни ледве витримували тиск, соціально-політичні та економічні умови життя були жахливими. У 1654 році спалахнуло селянське повстання, що згодом переросло у національно-визвольні змагання, а потім – у війну під проводом Богдана Хмельницького. Багато було поразок, багато звершень, але однією з конфліктних сторінок його боротьби є Переяславська Рада, що відбулася 1654 року.

18 січня на тогочасному майдані у Переяславі було зібрано козацьку раду. Головував на ній Богдан Хмельницький. Винесено питання для обговорення про союзника та «покровителя» Української держави. Серед польського короля, кримського хана, турецького султана та московського царя громадою було обрано останнього. Документу ніякого не було підписано, але кандидатуру «верховного володаря України» Олексія Михайловича козаки підтримали присягою.

Після Ради у Переяславі співробітники московського посольства відвідали 117 населених пунктів України: населення мало прийнято присягу на вірність цареві. За московськими даними присягу склали 122 542 чоловіки. Відмовились підтримати Переяславську угоду й присягати московському царю представники козацької старшини: Іван Богун, Осип Глух, Григорій Гуляницький, Іван Сірко, Петро Дорошенко, Михайло Ханенко. А також козацькі полки Брацлавський, Кропивнянський, Полтавський, Уманський місто Чорнобиль, а також українське духовенство на чолі з митрополитом Сильвестром Косівим. Не присягала також Запорізька Січ.

 Немає можливості дати точне трактування характеру Переяславської угоди — персональна унія, державна унія, васальна угода чи тимчасовий військовий союз. Вважаючи цей договір чинним тільки за життя Богдана Хмельницького, московський уряд поновлював його з новообраними гетьманами і вносив до нього суттєві зміни, які дедалі більше обмежували українську державність. Так чи інакше, Переяславська угода стала поворотним пунктом в історії України, подальша доля якої була пов'язана з долею Росії,  кажуть історики ХХІ століття.

Коли Україна входила до складу Радянського Союзу, цей день історії проходив із гучними святкуваннями. А 18 січня 1954 року, Кримську область було передано зі складу РРФСР до УРСР.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення