фонтан у центральному парку у Вінниці фото

На території вінницького парку досі знаходяться тіла майже 5 тисяч жертв сталінських репресій

04 липня 2016, 08:31

У парку є як мінімум 21 братська могила

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На території вінницького парку досі знаходяться тіла майже 5 тисяч жертв сталінських репресій

    Коментарі

Центральний парк культури та відпочинку імені Максима Горького останній час став у центрі уваги всієї Вінниці. Рішення Вінницької міської ради про будівництво паркану навколо всього парку обурило людей. На це з бюджету міста виділяється 3,1 мільйона гривень і це ще не вся сума. Спочатку планувалося зачиняти парк після 23.00 години кожен день, щоб ніхто там не гуляв. Після обурення вінничан, місцева влада стала розповідати, що закривати входи у парк не будуть, а лише зроблять огорожу, яка тут була ще з радянських часів, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Люди не розуміють, нащо витрачати стільки коштів, якщо у місті та городян багато проблем, на вирішення яких у влади немає коштів. Парк у 1930-х роках був оточений парканом і вхід до нього коштував 5 копійок. У 1937-1938 роках парк був повністю закритий від людей, бо там НКВД ховала замордованих у свої підвалах людей. Дослідник теми жертв сталінських репресій у Вінниці та колишній голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко розповів, що ж насправді було на територій найулюбленішого місця відпочинку вінничан.
вінницька трагедія фото
вінницька трагедія фото

Зі всієї Вінниччини та навіть з Хмельниччини приїжджали люди у парк ідентифікувати тіла

Вінницький парк став відомий на весь світ, коли у 1943 році німецька окупаційна влада стала проводити розкопки братських могил, де ховали людей вбитих працівниками НКВД. Працювала міжнародна комісія судово-медичних експертів з 11 держав, які були союзниками Німеччини. Розкопки братських могил тривали з 24 травня по 3 жовтня 1943 року і за цей час було виявлено 95 братських могил. Відкопано було 9 439 тіл. Відбулось 19 похоронів на кладовищі «Підлісне» біля автокефальної церкви, де і сьогодні знаходяться перепоховані тіла. Була проведена ексгумація і досліджене кожне тіло, щоб дізнатися причини смерті.
вінницька трагедія фото
вінницька трагедія фото

З'ясувалось, що переважна кількість людей, трупи яких були у братських могилах, померли від пострілу у потилицю з близької відстані. Серед цих 9 439 жертв було 169 жінок. 40 з них молодшого віку були без одежі, що свідчить про те, що над ними глумилися перед смертю. У чоловіків були зв'язані руки, а у жінок – ні. Більше, як сотні людей загинули від ударів тупими предметами, про що свідчить розбита задня частина черепної коробки.вінницька трагедія фото

Німці усюди робили оголошення, щоб люди приїжджали розпізнавати тіла. Зі всієї Вінницької області та навіть з Хмельницької області приїжджали люди у наш парк розпізнавати трупи. Ідентифікували 862 тіла. Біля трупів були церковні хрести та печатки, на деяких були вишиванки. Також серед особистих речей були знайдені паспорти та повістки до НКВД.
вінницька трагедія фото
вінницька трагедія фото
вінницька трагедія фото

Існувало три спецоб'єкти НКВД, де були поховані тіла репресованих. Перший об'єкт знаходився у фруктовому саду навпроти школи №26, у будівлі якої тоді знаходилося НКВД. Палац дітей та юнацтва знаходиться на місці фруктового саду, де ховали репресованих. Другий об'єкт займав територію православного цвинтаря: від теперішньої площі біля універмагу до «книжки». Центральний парк був третім спецоб'єктом НКВД.

– На територію парку було виявлено 35 братських могил. З них лише розкопано 14. Тобто, 21 братська могила досі знаходиться у Центральному парку. Весь парк не був досліджений німцями через велику територію, тому може бути і більше могил. На думку науковців, у парку досі знаходиться від 2-5 тисяч жертв репресій, – каже Сергій Свитко.

Жінок, які ідентифікували трупи, теж розстріляли

Після того, як червона армія визволила місто від окупантів, вони знайшли у німецькій комендатурі список тих жінок, які розпізнали своїх родичів. НКВД зібрало їх у парку та розстріляло. Де поховані ці жінки – невідомо. Матеріалів цих не знайдено. Арешти проводились і потім, бо шукали всіх свідків розкопок могил. Цих людей судили за антирадянську пропаганду і відправляли у Сибір, звідки ніхто не повертався.
вінницька трагедія фото

На «замітання» слідів було виділено мільйони

У 1946 році, коли держава знаходилась у руїнах, у Вінниці створюють Центральний парк культури та відпочинку. На це було виділено кілька мільйонів рублів, що на той час були шалені кошти. Саджали дерева та встановлювали атракціони на місці братських могил, таким чином їх маскуючи.

Починаючи з 1998 року почали підіймати питання захоронень у парку. Зверталися до депутатів Верховної Ради, до Прем'єр-міністра Віктора Ющенка, який передавав вирішення цього питання до керівництва Вінницької області. Область передавала на місто, а місто казало, що у парку немає ніяких захоронень.

Лише через 58 років встановили пам'ятні знаки репресованим

У 2001 році відбулася міжнародна конференція «Політичні репресії на Поділлі у ХХ столітті». Там підіймалося питання Центрального парку і було вирішено звернутися до вінницької влади, щоб вшанувати їх пам'ять. Тільки тоді влада встановила пам'ятні знаки про цю трагедію у парку.

– У 2014 році, коли я був головою Вінницької обласної ради, я публічно заявив, що не припустимо проводити масові гуляння у парку, де поховано так багато людей. Тоді до мене трохи прислухались і у парку стали проводити менше масових гулянь, але досі Новий Рік та Різдво святкують у Центральному парку, – розповідає Сергій Свитко.

Нещодавно вінницький історик Олександр Федоришен заявив, що паркан треба будувати, оскільки він там був у 1930-х роках. З його слів, всі захоронення, які були у парку, давно перенесли і, наявність сьогодні братських могил можлива лише теоретично.

– Це цинічна брехня. Він посилається на шурфування (коли в декількох точках робляться котловани і грунт береться на проби, щоб дослідити його структуру), яке робилося більше 10 років тому і тоді ніяких могил не було знайдено. Але я знаю, хто входив у ту комісію, що перевіряла є у парку захоронення чи ні. Там на половину були комуністи, – додав Сергій Свитко.

На думку Сергія Михайловича, треба змінити статус парку. Не можна розважатися у місці, де були та поховані тисячі людей. Парк не може носити ім'я Максима Горького, який був буревісником революції і підтримував всі дії радянської влади, яка згодом його й вбила.

Загалом на Вінниччині під час репресій 1937-1938 загинуло близько 20 тисяч людей. Тоді кожна область мала скласти свій «розстрільний список». Регіони навіть змагалися, хто розстріляє більше людей.

Головне фото: urban.vn.ua, фото: forum.comments.ua