будинок органіста у Печері фото

У польських архівах знайшли ще один доказ щодо будинку органіста на Вінниччині

12 серпня 2016, 16:07

Карту села Печера Тульчинського 1818 року, яка зараз знаходиться у відділі картографії Ягелонського університету в Кракові, знайшов під час наукового відрядження директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У польських архівах знайшли ще один доказ щодо будинку органіста на Вінниччині

    Додати коментар


Карту села Печера Тульчинського 1818 року, яка зараз знаходиться у відділі картографії Ягелонського університету в Кракові, знайшов під час наукового відрядження директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун, повідомляє Vlasno.info.

На мапі помітно, що біля палацу Потоцьких, який розташований поблизу Південного Бугу, з правого боку розташована усипальниця графа Потоцького. Чи є там поруч будиночок органіста — достеменно не відомо.

Щодо того, чи є будинок органіста та костел-усипальниця єдиним архітектурним комплексом чи ні, нещодавно тривали палкі дискусії.

Краєзнавець села та директор тамтешнього музею Валентина Кошолап розповідає, що не варто поєднувати костел та будинок органіста в "архітектурний ансамбль".

– В історичних матеріалах є відомості, що Городецький будував лише костел, існує проектна документація, датована 1902 роком. А у 1904 році зодчий закінчив зводити костел, – розповідає пані Валентина. – Про будинок органіста в історичних документах, які маємо ми, не згадується.

Директор архіву, демонструючи віднайдену в польських архівах карту, каже, що мапа не вирішує питання належності будинку до костелу чи лікарні, але випадковий збіг у часі суперечок про будинок органіста в Печері і знаходження карти виглядає символічно.

– Чимала кількість подільських історичних документів перебуває в архівах Росії і Польщі, а місцеві історики не мають до них доступу. Ми (і влада, і громада) недооцінюємо важливість історичних досліджень. Люди сприймають історію, як сукупність цікавинок, не розуміючи її важливого ідеологічного змісту, – розповідає Юрій Легун. – Ситуація навколо проблеми Волинської трагедії найкраще це демонструє. Але й на регіональному рівні є також чимало політичних, соціальних, економічних проблем, коріння яких – у минулому. А коли вони загострюються, ми часто не маємо ніяких аргументів і фактів для їх оцінки.
карта Печери фото
карта Печери фото

На Вінниччині, нагадаємо, тривали дискусії щодо передачі у власність релігійної громади будиночку органіста у селі Печера: рішенням сесії його таки передали католикам, але потім, після додаткового вивчення питання, переголосували та здали в оренду (за одну гривню на рік) релігійній громаді.

Фото Людмили Кліщук; карта надана Юрієм Легуном

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення