синагога в Шаргороді фото

Одне із семи чудес Вінниччини хочуть відновити за рахунок євреїв

16 січня 2017, 16:48

Про наміри відреставрувати синагогу у Шаргороді, яку звели ще у 1589 році, заговорив міський голова Ігор Винокур

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Одне із семи чудес Вінниччини хочуть відновити за рахунок євреїв

    Додати коментар


Про наміри відреставрувати синагогу у Шаргороді, яку звели ще у 1589 році, заговорив міський голова Ігор Винокур. Це найстаріша синагога України. Вона, разом із чоловічим монастирем та костелом Святого Флоріана, становлять одне із семи чудес Вінниччини. Кошти на реставрацію вже готові пожертвувати представники єврейської громади із інших країн світу. Про це кореспонденту Vlasno.info розповів мер Шаргорода Ігор Винокур.

– У мене вже є домовленості із небідними людьми, які готові дати грошей на відновлення синагоги. Мова, найперше, йде про євреїв із Шаргорода, які свого часу покинули наше місто, – розповідає Ігор Михайлович. – Один із них, скажімо, наразі мешкає у Австралії, але, каже, готовий переслати мені сто тисяч доларів на виготовлення проектно-кошторисної документації. Так само будемо організовувати євреїв, що виїхали із Шаргорода та мешкають зараз у всіх куточках світу.

Першопочаткові потреби: перекриття даху та відведення води. Потім — внутрішні роботи.
синагога в Шаргороді фото

Втім, ще із радянської доби у приміщенні синагоги розташовувався сокоморсовий завод. Там і досі стоять дерев'яні чани та інше устаткування.

– Синагогу передали у власність релігійної громади ще на початку 2000-их років, однак у приладдя, яке стоїть у культовій споруді, є свій власник, і він відмовляється його звідти забрати. Тривалий час ми його просто просили, але судових позовів, на жаль, не уникнути, – розповідає шаргородський мер.

Після реставрації синагогу планують використовувати за призначенням, оскільки зараз у Шаргороді немає місця, де євреї могли би помолитися.

Фото Мирослави Слободянюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення