підвал будинку Співака у Вінниці фото

Вінницькі будівельники відкопали меблевий магазин, торгові ряди та лавки столітньої давнини

15 серпня 2017, 15:24

Вінницькі будівельники випадково натрапили на залишки підвального приміщення старовинного будинку

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі будівельники відкопали меблевий магазин, торгові ряди та лавки столітньої давнини

  адміністратор   Додати коментар

Вінницькі будівельники випадково натрапили на залишки підвального приміщення старовинного будинку. Про це повідомляє Vlasno.info із посиланням на "Центр історії Вінниці".

За інформацією зі сторінки "Центру" у соцмережі "Фейсбук", знахідку вдалося виявити 7 серпня, під час проведення робіт з благоустрою у сквері «Ліверпуль». Будівельники відкрили підземні порожнини незрозумілого походження та велику кількість залишків цегли, після чого зробили висновок, що знайшли черговий вхід до міських катакомб. Втім спеціалісти, обстеживши місце знахідки, встановили: виконавці робіт натрапили на залишки підвального поверху будинку Я. Співака 1910-х рр. , де розміщувався меблевий магазин, торгові ряди та лавки.

– Садиба не пережила період Другої світової війни: під час бою за місто у березні 1944 р. будинок згорів та не піддавався відновленню. Вочевидь, в силу великого об'єму робіт з демонтажу підвальних стін та фундаментів будинку у післявоєнний час було прийнято рішення облаштувати сквер на вирівняній ділянці, по рівню підлоги 1-го поверху. З цегли зруйнованої садиби виклали підпірні стінки, а ухили рельєфу засипано залишками будівельного сміття, – йдеться у заяві "Центру історії Вінниці".
підвал будинку Співака у Вінниці фото
підвал будинку Співака у Вінниці фото
підвал будинку Співака у Вінниці фото

Крім того, у процесі проведення комунікацій відкрито периметр капітальних стін будинку, фрагменти мощення підлоги 1-го поверху кахлем, залишки комунікацій, вигрібних ям та господарських приміщень, що співпадають з архівними кресленнями.

Втім, особливої історичної цінності підвали будинку Співака не мають, адже неодноразово перебудовувались та були пошкоджені впродовж І пол. ХХ ст.

Фото: фейсбук "Центру історії Вінниці"


  адміністратор   15 серп. 2017 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення