Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Загибель Данила Нечая: військова операція чи політичне вбивство?

    Коментарі (2)

Данило Нечай мав стати наступним гетьманом, але він заважав оточенню Хмельницького. Чи була загибель легендарного полковника підступом ворогів, чи це було політичне вбивство на замовлення гетьмана?


Поблизу сіл Красне та Черемошне Тиврівського району просто посеред поля стоїть курган з пам'ятником та хрестом, а під тим курганом – могила козака-полководця Данила Нечая.

Вже 364 роки минуло з дня смерті легендарного Брацлавського полковника Данила Нечая. Йому передбачали гетьманську булаву, він мав 40-тисячну армію та щедро оплачував службу козаків. Сам Богдан Хмельницький, щоб поріднитись із Нечаєм, віддав дочку за його брата Івана.

Фатальна битва відбувалась у яру біля Краснянського замку 18, 19 та 20 лютого 1651 року. Нечай з невеликим охоронним загоном билися три доби, у перший день загинув його брат Матвій, - розповідає історик Олександр Коваль. - На на третю добу Данило вийшов гарно вбраний і став до бою. Знищивши близько двох десятків ворогів, він загинув.

Ми знайшли місця, на яких стояв Краснянський замок, зараз там залишились вали, протяжністю вісім кілометрів, а просто в центрі села Красне є підземні ходи, це видно по проваллях, які утворилися просто серед дороги.

За козацькими звичаями, могилу для воїна насипали побратими, для цього накопували шаблею землі, і переносили її шапками. Чим більший курган – тим могутнішим був козак.

Цікаво, що могилу Нечая не наважився зруйнувати ніхто, незважаючи на те, що поляки проходили повз неї безліч разів.

– Могилу Хмельницького спаплюжили, а Нечая не чіпали, адже знали, що він був княжого роду, — говорить дослідник Олександр Дмитрук. – Він був дуже освіченим, у 12 років мати віддала його в Києво-Могилянський колегіум, потім навчався у Падуанському університеті в Італії.

До наших часів дійшли лише декілька зображень Нечая, ми попросили козака Вінницького козацького полку імені Івана Богуна охарактеризувати цю людину за зовнішніми рисами.

Судячи з портрету Данила, він був людиною цілеспрямованою, запальною, сильною.

Історики стверджують, що Нечай був нетипово для слов'ян високим, міцним, не кожен кінь міг його витримати. "Є дані, що його мати була перського походження, батько Данила взяв її в ясир під час походу на Туреччину, – говорить письменник Олександр Дмитрук. – Можливо саме тому він був таким запальним, за характером він — холерик.

Кажуть, Данило Нечай був характерником – його не брали кулі і не могли втримати вороги, проте, за повір'ям, приборкати характерника могла лише жінка.

За легендою Данило Нечай приїхав у село Красне на гостини до куми Богдана Хмельницького, проте ці відвідини закінчилися трагічно.

Достеменно не відомо, де саме він гостював — у куми гетьмана, чи в його дочки (адже вона була заміжня за братом Данила — Іваном Нечаєм). За словами отамана Вінницького козацького полку ім. Івана Богуна Володимир Воловодюк, — коли він пішов з невеликою охороною перевіряти козацькі залоги, на нього напали поляки з 26-тисячним військом. Вартові були вбиті, ватру ніхто не запалив, Нечаї з козаками мусили одразу прийняти бій.

Дослідники стверджують, що Нечай заважав оточенню гетьмана Богдана Хмельницького, на Лівобережжі він користувався більшим авторитетом, а також готував повстання проти Польщі та Росії. Є історичні свідчення про те, що був лист від гетьманського канцеляриста Лаврентія Капусти до поляків, у якому повідомлялося, де буде перебувати Нечай, із вказівкою знищити його.

Такі факти вказують на те, що можливо, напад ворогів на замок у Красному був спланованим політичним убивством, адже полковник Нечай був в опозиції до Хмельницького, більш того, йому передбачали гетьманство.

Молодий дужий козак, що поліг у подільську землю, дає силу й наснагу сучасним борцям за Україну, його дух надихає сучасне козацтво, а його сила захищає собою всю подільську землю.

Автор: Ірина Басенко

Камера: Сергій Немирівський, Дмитро Тищенко

Монтаж: Дмитро Тищенко

Режисер: Олена Мортко

Коментарі    Оновити список коментарів

Sasha Korpanyuk
+2 # Sasha Korpanyuk 26.02.2015, 18:38
Нечай происходил из старинной украинской православной шляхетской фамилии герба Новый Побог (по-украински: «Побуг відмінний»)[1], восходящей к рубежу XV—XVI веков. Родился, по всей видимости, в городе Бар, в Подолии. Имел трёх братьев. Матвей Нечай был сотником, а затем наказным полковником Уманского полка. Иван Нечай был Могилёвским полковником. Юрий Нечай был в Могилёвском полку сотником…Полковник Дани́ла Неча́й участвовал в походе казацкой армии в Галицию, где по поручению Богдана Хмельницкого овладел замком в Бродах и вместе с другими полководцами осаждал Львов, штурмовал Замостье. После освобождения Киева, с декабря 1648 пребывал в чине Киевского полковникаПогиб полковник Нечай в бою с войском польского гетмана М. Калиновского, в местечке Красное на Подолье. Казаки праздновали масленицу и не ожидали нападения.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Ирина Басенко
0 # Ирина Басенко 12.03.2015, 20:58
дякую за довідку. так, це була дійсно славетна родина. на жаль, Мартин Нечай загинув ще в перший день тієї битви під Красним, а Іван Нечай, як стверджують історики, був одружений з донькою Богдана Хмельницького.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ІСТОРІЯ

  наступна публікація За Леніна купили 28 бронежилетів

  попередня публікація “Чечевиця” забрала сотні тисяч людських життів