video-vlasno

Таємнича Вінниччина. Виконавці «Великого терору»

14 грудня 2018, 20:04

Хто обіймав посади начальників НКВС на Вінниччині у 1936-1938 роках

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Таємнича Вінниччина. Виконавці «Великого терору»

    Коментарі (1)

3 березня 1938 року було офіційно оголошено наказ про призначення у Вінницю Івана Корабльова. Його заступником призначено Антона Пришивцева. Ще один співробітник НКВС Запутряєв бажав вислужитись перед радянською владою за те, що був в 1935 році скомпрометований за зв'язок з троцкістами,."Укріпили позицію терору " і інші працівники НКВС на Вінниччині. Серед них був себелюбний й амбітний Бутенко, начальник Теплицького райвідділу Вінницького УНКВС, який жадав виправдати довіру перед новим керівництвом. У березні були створені чекістські групи у Гайсині, Жмеринці, Могилів-Подільському, Тульчині. Невпинно проводились арешти. Вже 7 квітня 1938 року Коробльов доповість Успенському у Київ про високий результат роботи: з наявного ліміту 3400 осіб вже арештували 2500. Паралельно форсувались справи поляків й румунів. 27 квітня 1938 року Корабльов просить збільшити ліміт. У кабінетах НКВС йдуть масові допити, які співробітники називали "лабораторією". В кривавих перегонах трійок Вінницьке НКВС намагається вийти в лідери. Деякі співробітники хизуються тим, як в них вдало виходить вибивати свідчення. Корабльов звітує на Київ про нові розкриття та затримання і постійно просить збільшити ліміт.

Любов Завальнюк
Олександр Дяченко

Коментарі    Оновити список коментарів

Вова
+1 # Вова 15.12.2018, 08:56
На привеликий жаль, нащадки тих корабльових, і зараз займають не малі посади, а результати тих подій і досі ніхто не бажає оприлюднювати. ( Яблуневий сад, парк Горького, цвинтар, лабораторія в гаражі, тощо).
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення